Prezentă recent la Kilkenny la conferința conservatorilor europeni din cadrul formațiunii politice ECR, președinta partidului Alternativa Dreaptă, Adela Mîrza, a promovat interesele agriculturilor români într-un interviu acordat publicației irlandeze Gript.
Printre altele, Adela Mîrza a subliniat că statul român este deficitar la capitolul sprijinirii fermierilor români pentru a face față concurenței, respectiv valului de importuri de legume și fructe. Pe de altă parte, președinta AD a scos în relief potențialul pe care îl are domeniul agriculturii în România.
"Agricultura în România. Suntem puțin norocoși că după 45 de ani de comunism, s-ar putea să fim puțin în urma Europei în ceea ce privește tehnologia sau inovația, însă într-un mod care ne ajută. Încă avem multă agricultură organică în România. Ne cultivăm propria hrană. Este un domeniu conectat foarte bine la ideea de afacere de familie, se transmite din generație în generație. Totuși, încă avem o problemă cu importurile. Mă duc la supermarket și aș vrea să văd mai multe produse românești, pentru că avem multe. Avem un pământ frumos, avem un pământ bogat. Cultivăm legume, fructe, avem mult grâu. Dar din cauza prețului, din pricina presiunii pieței, poți vedea români cumpărând și produse din Turcia sau din Polonia pentru că sunt mai accesibile. Ce mi-ar plăcea să văd mai mult e ca statul român să subvenționeze și ajute fermierul român, pe cel mic. Trebuie să înțelegem că nu marii actori, marii magnați sunt soluția pentru o planetă mai verde. Nici «Green Deal»! Am văzut soluțiile pe care le promovează ei, carne artificială și toate aceste absurdități incredibile. Valorile pe care le promovăm se reflectă în modul în care trăim. Trăim din ceea ce ne-a dat Dumnezeu. Trăim de pe urma pământului. România, din fericire, este un pământ binecuvântat de Dumnezeu, pe care poate crește orice, probabil cu excepția portocalelor și a câtorva alte legume și fructe. Poți crește cam orice în România", a declarat Adela Mîrza.
Nu în cele din urmă, Adela Mîrza a vorbit despre necesitatea sprijinirii Ucrainei, însă nu în detrimentul agricultorilor români.
"Am avut o mică problemă cu cerealele ucrainene, cu grâul ucrainean. Oricât de mult ne plac și îi sprijinim - iar România a fost alături de Ucraina pe tot parcursul, am vrea îi ajutăm și o facem, i-am lăsat să tranziteze cerealele pe teritoriul nostru, am creat coridoare pentru ei - a fost, pe de altă parte, o situație foarte delicată pentru fermierii noștri, întrucât nu voiau să accepte grânele ucrainene. Și are sens pentru ei. Adică, ar fi ucis propriii noștri fermieri. Îi ajutăm în orice fel putem, dar nu vrem să ne distrugem propria agricultură", a precizat lidera AD.
Vedeți video: