Președintele Cehiei spune lucrurilor pe nume: Sprijinul militar occidental destinat Ucrainei este insuficient pentru operațiuni de mare intensitate!


Președintele Cehiei spune lucrurilor pe nume: Sprijinul militar occidental destinat Ucrainei este insuficient pentru operațiuni de mare intensitate!

Actualele livrări de arme occidentale către Ucraina au fost insuficiente pentru a menține o operațiune de mare intensitate, a declarat președintele ceh Petr Pavel pentru ziarul italian Corriere Della Sera, într-un interviu în care a abordat, printre altele, tema contraofensivei Kyivului. 

Partenerii Kyivului nu și-au respectat promisiunea de a furniza suficiente obuze de artilerie, iar antrenamentul pe aeronavele F-16 nu decurge atât de repede pe cât ar trebui, a remarcat Pavel.

În paralel, Rusia a intensificat producția de arme și eforturile de mobilizare și și-a asigurat 1 milion de obuze din Coreea de Nord, a adăugat Pavel. 

Dacă Occidentul ratează oportunitatea de a sprijini Ucraina, atunci anul viitor ar putea fi și mai favorabil Moscovei, a avertizat președintele ceh. 

Președintele ceh a subliniat, de asemenea, că greutățile din perioada iernii, exacerbate de infrastructura deteriorată și coroborate cu o ezitare crescândă în rândul partenerilor occidentali, vor cauza probabil o stare frustrare în rândul ucrainenilor și pot submina operațiunile contraofensive.

Pavel consideră că Aliații încă mai au ocazia să schimbe situația actuală și să încline balanța în favoarea Ucrainei. Înfrângerea Rusiei este în interesul Occidentului, dat fiind faptul că victoria Moscovei ar demonstra slăbiciunea puterilor democratice față de alte regimuri din lume, a subliniat Pavel. 

"Nu avem de ales decât să oferim Ucrainei tot ceea ce are nevoie pentru a reuși în misiunea sa de a restabili suveranitatea și controlul granițelor sale: orice mai puțin de atât va reprezenta eșecul nostru", a reliefat Pavel, fost președinte al Comitetului Militar NATO. (sursa: Kyiv Independent)

„Podul” este o publicație independentă, axată pe lupta anticorupție, apărarea statului de drept, promovarea valorilor europene și euroatlantice, dezvăluirea cârdășiilor economico-financiare transpartinice. Nu avem preferințe politice și nici nu suntem conectați financiar cu grupuri de interese ilegitime. Niciun text publicat pe site-ul nostru nu se supune altor rigori editoriale, cu excepția celor din Codul deontologic al jurnalistului. Ne puteți sprijini în demersurile noastre jurnalistice oneste printr-o contribuție financiară în contul nostru Patreon care poate fi accesat AICI.