Hackerii ucraineni au obținut accesul la platforma de propagandă a Ministerului rus al Apărării. Concluzia acestora despre sistemul intitulat "Katyusha": "Este un fel de eufemism: «Totul e în regulă», nimic negativ despre «fermecătorul» Putin sau despre armată. Nu există eșecuri. Este un un fel de Konașenkov digital"


Hackerii ucraineni au obținut accesul la platforma de propagandă a Ministerului rus al Apărării. Concluzia acestora despre sistemul intitulat "Katyusha": "Este un fel de eufemism: «Totul e în regulă», nimic negativ despre «fermecătorul» Putin sau despre armată. Nu există eșecuri. Este un un fel de Konașenkov digital"

Conform InformNapalm, hackerii ucraineni s-au infiltrat în Departamentul de Informații și Comunicații de Masă (DIMC) al Ministerului rus al Apărării și au obținut acces la sistemul rus de monitorizare și analiză a presei cunoscut drept Katyusha.

Angajații departamentului analizează constant spațiul informațional rusesc. Tot ceea ce are legătură directă sau indirectă cu știrile despre activitățile Forțelor Armate Ruse este reflectat în diverse rapoarte. Iar publicațiile mass-media străine sunt analizate separat. 

InformNapalm a publicat exemple de "recenzii zilnice ale presei" pregătite de departament. 

Sistemul analitic și informațional de monitorizare online Katyusha este utilizat pentru a colecta informații despre activitățile media. InformNapalm raportează că hackerii au obținut acces la acest sistem și au putut să-i analizeze proprietățile.

"Pentru cei care știu despre sistemele de monitorizare media, Katyusha este un sistem ce reprezintă un fel de analog rusesc al SemanticForce (o platformă de monitorizare și analiză media - n.red.). Dezvoltatorul sistemului este o companie privată intitulată M13. Aceștia susțin că se specializează în tehnologia informației în domeniul monitorizării mass-media. Au trei sisteme: Arsenal, Arena și Katyusha. Software-ul lor este folosit de administrația prezidențială rusă, de guvern, de ministerele și agențiile federale, de organele executive regionale ale statului, de companiile comerciale și de organizațiile neguvernamentale. În 2021, Ministerul rus al Apărării a achiziționat o licență de utilizare pentru softul Katyusha, alocând în acest scop 3,6 milioane de dolari americani, până în 2023 inclusiv", precizează InformNapalm. 

Conform datelor dezvoltatorului, baza de date a softului Katyusha include 40.000 de surse: instituții media federale și regionale ruse, instituții media străine în limba rusă și instituții media străine "cheie".

Dezvoltatorul susține că sistemul permite: clasificarea informațiilor după timp, subiecte, titluri, categorii de media; evaluarea calității informațiilor după nuanțe și acoperirea audienței; posibilitatea de a monitoriza mass-media scrisă rusă cheie; monitorizarea atât a mijloacelor media tradiționale, cât și a noilor platforme media (rețelele sociale); afișarea principalelor evenimente de știri ale zilei, săptămânii sau perioadei selectate; și detectarea atacurilor informaționale coordonate.

În sistem sunt adăugate rapoarte săptămânale și lunare despre mass-media străină.

În același timp, Katyusha afișează în timp real postările publicate pe Vkontakte, Telegram, LiveJournal, Odnoklassniki etc. Sunt prevăzute și Facebook și Instagram, dar într-o cantitate mică. Sunt trecute în revistă și videoclipuri de pe YouTube, inclusiv de pe canale ucrainene. 

Însă, în urma analizării sistemului Katyusha, s-a ajuns la concluzia că reprezintă o construcție al cărei scop este de a oferi o imagine de fațadă unei situații, respectiv de a-i determina pe oameni să creadă că situația este mai bună decât e în realitate. 

"Sistemul reflectă în mod clar incorect nuanțele mesajelor. Mesajele negative despre Forțele Armate Ruse și conducerea militară și politică a Federației Ruse fie nu sunt luate în considerare, fie sunt marcate ca neutre. E un fel de eufemism: «Totul e în regulă», nimic negativ despre «fermecătorul» Putin sau despre armată. Nu există eșecuri. Este un un fel de Konașenkov (purtătorul de cuvânt al Ministerului rus al Apărării, care le prezintă rușilor cosmetizat situația de pe frontul din Ucraina - n.red.) digital", a explicat InformNapalm. 

De asemenea, după cum notează InformNapalm, sistemul analizează în principal spațiul informațional rusesc. În baza de date sunt prezente instituții media occidentale și ucrainene, dar acestea trebuie căutate manual. "Imaginea de ansamblu" nu este afectată de sursele ucrainene și occidentale, iar orice analiză se bazează în principal pe surse rusești cenzurate și autocenzurate.

Astfel, potrivit InformNapalm, valoarea unui astfel de sistem este doar în reflectarea realității informaționale rusești: o rețea extinsă de mass-media controlată, valuri coordonate de informații și cenzură totală. 

Au existat și știri negative în sistem. Cu toate acestea, sistemul vast de propagandă rusesc disspersează zeci de știri pozitive pentru a ameliora o știre negativă.

Hackerii ucraineni au găsit, totodată, o scrisoare de la Konașenkov către Shestakov, director general adjunct al companiei de radio și televiziune de stat din toată Rusia (Rossiya-1 și Rossiya-24). Acolo se menționează canalele Telegram rusești "nesigure". Hackerii nu au obținut o listă a acestor canale. Cu toate acestea, după cum se poate observa din sistemul intern al DIMC din cadrul Ministerului rus al Apărării, propagandiștii militari ruși separă canalele Telegram de încredere de cele îndoielnice. (sursa: AICI)

„Podul” este o publicație independentă, axată pe lupta anticorupție, apărarea statului de drept, promovarea valorilor europene și euroatlantice, dezvăluirea cârdășiilor economico-financiare transpartinice. Nu avem preferințe politice și nici nu suntem conectați financiar cu grupuri de interese ilegitime. Niciun text publicat pe site-ul nostru nu se supune altor rigori editoriale, cu excepția celor din Codul deontologic al jurnalistului. Ne puteți sprijini în demersurile noastre jurnalistice oneste printr-o contribuție financiară în contul nostru Patreon care poate fi accesat AICI.