Miniștrii guvernului de la Havana au recunoscut, într-o extraordinar de rară prezentare a datelor economice reale ale Cubei, situația absolut catastrofală în care se află țara comunistă.
Pentru a oferi o imagine mai concretă a crizei economice prin care trece țara lor, înalții oficiali cubanezi au luat ca reper anii 2018 - 2019, cu care au comparat datele economice actuale ale economiei cubaneze.
"Miniștrii au furnizat noi informații care dezvăluie cât de gravă este criza și faptul că creșterea din acest an e foarte îndoielnică", a spus economistul cubanez Omar Everleny, preluat de Reuters.
Astfel, conform cifrelor prezentate, producția de alimente, furnizarea de produse farmaceutice și transportul au scăzut cu cel puțin 50% din 2018 și continuă să scadă în acest an în mare parte din cauza penuriei cronice de combustibil și a întreruperilor furnizării de energie electrică. Ministrul Agriculturii, Ydael Jesus Perez, a declarat că "a fost posibil să se achiziționeze doar 40% din combustibil, 4% din îngrășământ și 20% din furajele necesare", rezultatul fiind că producția de carne de porc, orez și fasole de bază a scăzut cu peste 80% în acest an, respectiv de ouă cu 50%.
Sănătatea este, de asemenea, la pământ, în condițiile în care aproximativ 68% din produsele farmaceutice de bază, precum bumbacul și tifonul, nu sunt disponibile sau sunt insuficiente. Prim-viceministrul Sănătății, Tania Margarita Cruz, a recunoscut la televiziunea de stat că spitalele, lipsite de provizii de bază, au efectuat cu 30% mai puține proceduri chirurgicale comparativ cu 2019.
Și ministrul Transporturilor, Eduardo Rodríguez Davila, a prezentat o imagine sumbră. Conform celor spuse de el, dacă înainte de prăbușirea marei susținătoare a Cubei, Uniunea Sovietică, "existau 2.500 de autobuze care operau în Havana, astăzi sunt doar 300, față de 600 în urmă cu patru ani". Iar transportul public este vital într-o țară în care numai o parte infimă din populație deține autovehicule personale.
Iar în timp ce industria operează la numai 35% din capacitate, traficul intern de marfă continuă să scadă și este la jumătate față de stadiul în care era în 2019, conform datelor prezentate de membrii guvernului.
În încercarea de a se salva de la dezastru, Cuba a refăcut legăturile cu Moscova, beneficiind astfel de nevoile Rusiei de a se brava că mare putere globală. După vizita făcută de președintele Puțin în Cuba, în 2014, când Havana a recunoscut Crimeea ca parte a Rusiei, în noiembrie 2022 președintele Cubei, Diaz-Canel, l-a întâlnit pe președintele Putin la Moscova. De asemenea, mai mulți miniștri ai celor două țări s-au întâlnit pentru a încheia acorduri comerciale și militare. Pentru a supraviețui, Cuba are nevoie exact de resursele de care Rusia beneficiază în exces - petrol, îngrășăminte chimice și produse agricole - dar e din ce în ce mai clar că marea prietenă a Cubei nu face prea multe pentru a o salva de la înfometare. Pentru că Moscova, nu-i așa, nu crede în lacrimi. (sursa: Reuters)