Un nou raport al organizației internaționale Human Rights Watch (HRW) arată că în China este în curs, de mai mulți ani, o campanie susținută de oprimare a religiei islamice, a practicanților acestora, chiar dacă statul chinez pretinde că ar permite libertatea religioasă.
Raportul conține în special dovezile abuzurilor sistematice comise de Beijing împotriva drepturilor musulmanilor uiguri din regiunea Xinjiang din nord-vestul Chinei, în cazul cărora au fost documentate începând cu 2020 dovezi ale existenței lagărelor de reeducare, a sterilizării forțate a uigurilor și chiar a genocidului săvârșit contra acestora.
Raportul actual vorbește despre faptul că "închiderea, distrugerea și reutilizarea moscheilor de către Guvernul chinez fac parte dintr-un efort sistemic de a reduce practica islamului în China", a declarat Maya Wang, directoare interimată a departamentului privind China în cadrul HRW.
Unul din cazurile prezentate în raport e cel al localității cu majoritate musulmană Liaoqiao din regiunea autonomă Ningxia, unde la trei din șase moschei le-au fost demolate cupolele și minaretele, iar celorlalte li s-au demolat sălile principale de rugăciune.
În imaginile din satelit obținute de HRW se vede cum a fost înlocuită o cupolă rotundă a unei moschei cu o pagodă în stil chinezesc, cândva între octombrie 2018 și ianuarie 2020. Aproximativ 1.300 de moschei din Ningxia au fost închise sau convertite începând din 2020, ceea ce reprezintă o treime din totalul moscheilor din regiune, conform celor spuse pentru BBC de Hannah Theaker, cercetătoare în domeniul musulmanilor chinezi. După îndepărtarea elementelor externe din moschei, guvernele locale ar elimina apoi facilitățile esențiale pentru activități religioase, cum ar fi sălile de abluție și podiumurile predicatorilor, potrivit activistului Hui din SUA, Ma Ju.
Potrivit unui raport al Australian Strategic Policy Institute, un think-tank independent, aproximativ două treimi din moscheile din regiunea uigură Xinjiang au fost avariate sau distruse începând din 2017.
În provincia Gansu, care împarte granița cu Ningxia, oficialii au făcut anunțuri periodice despre închiderea, consolidarea și modificarea moscheilor. În 2018, autoritățile le-au interzis minorilor sub 16 ani să participe la activități religioase sau la studii în Linxia, un oraș cunoscut anterior drept "Mica Mecca" a Chinei. Un raport din 2019 al unui post de televiziune local spunea că autoritățile au transformat mai multe moschei în "spații de lucru" și "centre culturale" după "o muncă minuțioasă de educație ideologică și orientare". (sursa: AICI)
Toate acestea fac parte din programul Partidului Comunist Chinez, prin care s-a căutat alinierea religiei cu ideologia sa politică și cultura chineză. În 2018, comitetul central al Partidului Comunist Chinez a publicat un document care se referea la controlul și consolidarea moscheilor, respectiv care a îndemnat guvernele statelor să "demoleze mai multe și să construiască mai puține, dar și să depună eforturi pentru a comprima numărul total" de astfel de structuri.
Însă situația mulsulmanilor din China nu pare să trezească vreun sentiment majorității țărilor musulmane care deplâng acum soarta palestinienilor și fac apeluri pentru susținerea lor. Din contră, atunci când Consiliul pentru drepturile ONU a avut de votat în toamna anului trecut o moțiune pentru organizarea unei dezbateri despre abuzurile autorităților chineze împotriva uigurilor și altor musulmani din Xinjiang, mai multe țări islamice proeminente au votat împotriva acesteia, alături de China. Între acestea au fost Emiratele Arabe, Qatar și Pakistan. (sursa: AICI)
Nici măcar Turcia, care a luat pentru o vreme partea musulmanilor din China, nu mai spune acum nimic despre tratamentul înfiorător al acestora, în timp ce Statele Unite și Franța au calificat oficial drept genocid ce se întâmplă cu musulmanii uiguri în China. În schimb, când e vorba de dreptul Israelului de se apăra împotriva războiului total al Hamas, toate țările care închid ochii la situația musulmanilor chinezi țipă cât pot de tare împotriva dreptului țării atacate de a se apăra.