Situație dramatică la granița Ucrainei cu Polonia: mii de transportatori ucraineni sunt împiedicați să circule de două săptămâni. Șoferii au ajuns la capătul puterilor trăind zile la rând în condiții dificile / Și-au pus pe camioane mesaje emoționante pentru „frații” polonezi


Situație dramatică la granița Ucrainei cu Polonia: mii de transportatori ucraineni sunt împiedicați să circule de două săptămâni. Șoferii au ajuns la capătul puterilor trăind zile la rând în condiții dificile / Și-au pus pe camioane mesaje emoționante pentru „frații” polonezi

Șoferii de tiruri din Ucraina au organizat și ei, marți, un protest la granița Poloniei cu Ucraina, în punctul de trecere Krakivets-Korczowa, afișând pe utilaje mesaje menite să-i sensibilizeze pe polonezi și să deblocheze situația de la graniță unde sunt împiedicate să circule, de două săptămâni, peste  3000 de camioane ucrainene: „Opriți blocada, lăsați-i pe șoferii ucrainenii să se întoarcă acasă” , „Frăție adevărată, nu discriminare” ,Împreună suntem mai puternici” sau „Dacă Ucraina pierde, pierde și Polonia”. 

VIDEO pe canalul de Telegram al PODUL

Oficialii ucraineni au declarat săptămâna trecută că Kievul şi Varşovia nu au reuşit să ajungă la un acord pentru a opri protestul.

„De peste 10 zile, şoferii ucraineni au fost blocaţi la graniţa cu Polonia. Mii de oameni sunt nevoiţi să trăiască în condiţii dificile, cu alimente, apă şi combustibil limitate”, a declarat Oleksandr Kubrakov, vicepremierul Ucrainei, pe X, fosta Twitter. Potrivit acestuia, camioanele aşteaptă la coadă pe mai mult de 30 km spre graniţă Yahodyn, peste 10 km spre Rava-Ruska şi mai mult de 16 km spre graniţa Krakivets.

Blocada de la frontiera polonezo-ucraineană a început la 6 noiembrie cu participarea a zeci de companii de transport rutier poloneze, nemulțumite de faptul că firmele ucrainene, care înainte de invazia rusă aveau nevoie de licențe pentru a intra sau a tranzita Polonia, pot acum efectua liber operațiuni de transport pe teritoriul țării, afectând afacerile transportatorilor locali, informează AFP.

Protestul a provocat blocarea traficului aproape în totalitate, cozi imense de peste 20.000 de vehicule, potrivit oficialilor ucraineni, de ambele părţi ale frontierei și a determinat inițierea unor discuții, săptămâna trecută, la care au luat parte reprezentanți ai protestatarilor, ai celor două țări și ai Direcţiei generale de transporturi din cadrul Comisiei Europene.

Negocierile, desfăşurate la punctul de frontieră Dorohusk (sud-estul Poloniei), s-au încheiat fără nici un rezultat. Ministrul polonez al infrastructurilor a susținut că responsabilitatea pentru situaţie revine Bruxelles-ului, care a eliminat permisele de intrare, în timp ce Kievul a transmis că cererea de revenire la sistemul de licențiere „nu poate fi satisfăcută”. De partea sa, Comisia Europeană a comunicat că „regretă” faptul că Varşovia şi Kievul nu au ajuns la un acord.

CITEȘTE ȘI: Relațiile dintre Polonia și Ucraina continuă să se deterioreze. Varșovia amenință să spulbere visul de integrare în UE al Kievului dacă nu rezolvă o solicitare „crucială”

„Podul” este o publicație independentă, axată pe lupta anticorupție, apărarea statului de drept, promovarea valorilor europene și euroatlantice, dezvăluirea cârdășiilor economico-financiare transpartinice. Nu avem preferințe politice și nici nu suntem conectați financiar cu grupuri de interese ilegitime. Niciun text publicat pe site-ul nostru nu se supune altor rigori editoriale, cu excepția celor din Codul deontologic al jurnalistului. Ne puteți sprijini în demersurile noastre jurnalistice oneste printr-o contribuție financiară în contul nostru Patreon care poate fi accesat AICI.