O publicație de stânga din Israel acuză elicopterele armatei israeliene că ar fi tras în civilii prezenți la festivalul de muzică din ziua atacului Hamas. Poliția israeliană neagă cu vehemență aceste alegații absurde


  • ACP
  • Nov 20, 2023 13:15
  • 530
O publicație de stânga din Israel acuză elicopterele armatei israeliene că ar fi tras în civilii prezenți la festivalul de muzică din ziua atacului Hamas. Poliția israeliană neagă cu vehemență aceste alegații absurde

Publicația israeliană de stânga Haaretz a publicat sâmbătă un articol în care pretinde că un elicopter militar israelian a deschis focul asupra unora dintre israelienii care participau la festivalul de muzică Supernova din timpul zilei de 7 octombrie, pe parcursul căruia militanții Hamas au ucis sute de persoane. Jurnaliștii publicației israeliene pretind că aceste informații ar proveni dintr-o evaluare a securității israeliene, în care s-ar fi analizat anchetele membrilor Hamas arestați, realizate de către poliție.  

Articolul din Haaretz spune că un elicopter al armatei care a ajuns la locul festivalului a încercat să elimine militanții Hamas, dar a rănit și câțiva participanți ai festivalului de muzică. Potrivit evaluării, spun cei de la Haaretz, atacatorii palestinieni nu ar fi dispus de informații prealabile despre festivalul care a avut loc în apropiere de Kibbutz Re'im, lângă granițele cu Gaza, deși se știe bine acum că palestinienii făcuseră recunoașterea zonei, iar festivalul Supernova, la care au participat 4400 de persoane, fusese bine promovat înainte de a începe. 

Altă publicație israeliană, tabloidul Yedioth Ahronoth, a relatat că piloților elicopterelor israeliene "le-a fost greu să identifice militanții Hamas", astfel că aceștia "au folosit artilerie" împotriva civililor la festival. 

"Teroriștii Hamas au fost instruiți să se amestece încetul cu încetul în mulțime și să nu se miște sub nicio circumstanță. În acest fel, ei au încercat să păcălească forțele aeriene, făcându-le să creadă că cei de jos sunt israelieni. Această strategie a membrilor Hamas prezenți la festivalul de muzica a funcționat o vreme, până când elicopterele Apache au fost nevoite să se elibereze de toate constrângerile. Piloților le-a fost greu să distingă cine era terorist și cine era israelian", a adăugat articolul din Yedioth Ahronoth. 

Ziarul spune că "atunci când și-au dat seama de asta, unii dintre ei au decis să folosească muniția de artilerie împotriva teroriștilor în mod independent, fără a obține permisiunea superiorilor lor".

Poliția israeliană a reacționat duminică la afirmațiile făcute în Haaretz, precizând că ancheta polițiștilor s-a concentrat exclusiv pe activitatea poliției și nu pe activitățile armatei israeliene, indiferent de ce activitate militară ar fi vorba. De asemenea, poliția a subliniat că nu a oferit "niciun indiciu despre vătămarea civililor din cauza activității aeriene din zonă", motiv pentru care relatarea din presă nu este tocmai exactă. În cadrul comunicatului, poliția a făcut apel la toate instituțiile de știri să "își asume responsabilitatea pentru publicațiile lor și să se bazeze numai pe surse oficiale". (sursa: AICI)

„Podul” este o publicație independentă, axată pe lupta anticorupție, apărarea statului de drept, promovarea valorilor europene și euroatlantice, dezvăluirea cârdășiilor economico-financiare transpartinice. Nu avem preferințe politice și nici nu suntem conectați financiar cu grupuri de interese ilegitime. Niciun text publicat pe site-ul nostru nu se supune altor rigori editoriale, cu excepția celor din Codul deontologic al jurnalistului. Ne puteți sprijini în demersurile noastre jurnalistice oneste printr-o contribuție financiară în contul nostru Patreon care poate fi accesat AICI.