Orașul Bethleem din zona Cisiordania, cunoscut ca loc al nașterii Mântuitorului Hristos, nu permite anul acesta nicio expoziție sau festivitate de Crăciun, totul fiind anulat în onoarea „martirilor” palestinieni.
Primăria Bethleem a anunțat săptămâna aceasta, pe Facebook, faptul că „echipele municipiului au anunțat demontarea decorațiunilor de Crăciun instalate în urmă cu câțiva ani în cartierele orașului și eliminarea tuturor aparițiilor festive, în cinstea martirilor și în solidaritate cu poporul nostru din Gaza”.
Un purtător de cuvânt municipal a declarat presei că decizia de a demonta scenele Nașterii și celelalte decorațiuni obișnuite de Crăciun a fost luată în condițiile „situației generale din Palestina” și a războiului Israel-Hamas început pe 7 octombrie.
„Oamenii nu sunt cu adevărat interesați de nicio sărbătoare”, a spus purtătorul de cuvânt, potrivit Jerusalem Post.
„Sunt triști, sunt furioși; conaționalii noștri din Gaza sunt masacrați și uciși cu sânge rece... Prin urmare, nu este deloc potrivit să avem astfel de festivități în timp ce are loc un masacru în Gaza și atacuri în Cisiordania”, a mai adăugat purtătorul de cuvânt.
Potrivit publicației Telegraph, sărbătoarea modernă de Crăciun din Bethleem datează cel puțin de la începutul secolului al XX-lea, din timpul stăpânirii britanice în regiunea Palestinei, însă acum, pentru prima dată, nu vor fi expuși brazi sau lumini decorative în Piața Belemului din Bethleem, despre care se spune că este locația ieslei în care s-a născut pruncul Iisus.
Slujba de Nașterea Domnului va avea loc în continuare în orașul cu aproximativ 25.000 de locuitori, aflat la circa 10 kilometri sud de Ierusalim, dar s-a cerut să fie celebrată „în liniște”.
De notat că, în timpul perioadei Nașterii Domnului vin aproximativ 1 milion de pelerini și turiști străini, Biserica Nașterii Domnului și Piața Mangeriei fiind doua dintre locuri cele mai vizitate.
Jurnalistul Assaf Gibor relatează că unii creștini din Bethleem și Ierusalim sunt „furioși pe Autoritatea Palestiniană” pentru decizia de a suspenda majoritatea sărbătorilor de Crăciun.
Catherine Salgado – o jurnalistă conservatoire – a spus despre aceasta interdicție: „Imaginați-vă ce strigăte ar fi dacă Ierusalimul sau Roma ar fi trimis echipaje în cartierele musulmane înainte de Ramadan pentru a elimina simbolurile islamice! Dar chiar dacă evreii și creștinii sunt cele mai persecutate grupuri religioase, iar islamul este printre cele mai intolerante religii, nu vă așteptați la reacții și revolte la nivel mondial” – sursa AICI.