EXCLUSIV. De ce au loc mitinguri masive în marile orașe ale Ucrainei? ”Nu ieșim împotriva autorităților, ieșim ca să sprijinim Forțele Armate ale Ucrainei”. Țara arde, dar primarul Odesei vrea să cumpere puieți de copaci și ”plante perene” pentru a înfrumuseța orașul / Anna Neplii


EXCLUSIV. De ce au loc mitinguri masive în marile orașe ale Ucrainei? ”Nu ieșim împotriva autorităților, ieșim ca să sprijinim Forțele Armate ale Ucrainei”. Țara arde, dar primarul Odesei vrea să cumpere puieți de copaci și ”plante perene” pentru a înfrumuseța orașul / Anna Neplii

În fiecare sâmbătă, de mai bine de două luni, ucrainenii organizează, în mod masiv, mitinguri pașnice în apropierea clădirilor administrative din diferite orașe ale Ucrainei. 

Oarecum ciudat, această mișcare a început la Odesa, în condițiile în care locuitorii orașului sunt deseori acuzați, pe rețelele sociale, de ”indiferență și inacțiune”. Desigur, unele dintre aceste comentarii sunt lansate de oameni ai serviciilor secrete rusești, pentru a presăra vrajbă printre ucraineni. 

De-a lungul ultimilor aproape doi ani, de când a început invazia rusească la scară largă, tensiunea a tot crescut în societate. E indubitabil că, într-un fel sau altul, războiul afectează starea psihologică. 

O singură dorință: să câștigăm războiul! 

Dar, dincolo de traumele și fricile cetățenilor, Ucraina se confruntă cu probleme importante și acute, acestea necesitând a fi rezolvate acum, cât se poate de rapid și de eficient. Mă refer la probleme ce afectează direct și indirect cursul războiului, aici și acum. În mare parte, problemele acestea sunt generate și menținute de politicieni paraleli cu adevăratele obiective ale cetățenilor obișnuiți, având în vedere că ucrainenii au o singură dorință: să câștige războiul.  

În timp ce eroii luptă cu arma-n mână, pe frontul real, împotriva invadatorilor ruși, sarcina cetățenilor conștienți este să le mențină un spate puternic, luptând în mod deschis cu rămășițele a tot ceea ce este criminal și rus în politica ucraineană.   

369828946_874333697649121_3451924311850177515_n
(Proteste la Kiev)

Kiev. Inițiativa ”Bani pentru Forțele Armate ale Ucrainei”

E motivul pentru care, comunitatea locuitorilor preocupați din Kiev a lansat inițiativa ”Bani pentru Forțele Armate ale Ucrainei”. Scopul inițiativei este acela de a controla, în cel mai transparent mod, cheltuielile bugetare ale administrației Kievului (KMDA), pentru a se sigura că acestea se referă și la nevoile Forțelor Armate ale Ucrainei. 

Trebuie spus că inițiativa ”Bani pentru Forțele Armate ale Ucrainei” este apolitică. Activiștii nu se opun unei anumite forțe politice și nici nu intenționează să influențeze pozitiv ratingurile cuiva. 

”Nu avem nici cel mai mic scop de a genera o revoluție. Credem că, în vremuri de război, ultimul lucru de care are nevoie Ucraina sunt sentimentele revoluționare. Inamicii ruși le pot folosi în avantajul lor”, explică activiștii. 

Scopul inițiativei este acela de a se asigura că autoritățile au grijă de toți apărătorii Ucrainei – de cei care luptă pe front, de cei care sunt în reabilitare și de toate familiile militarilor. 

”Vrem ca taxele noastre să fie folosite corespunzător pentru nevoile primare ale armatei”, se punctează pe pagina oficială a inițiativei.

370284375_3574234969516913_8095060095464626177_n
(Proteste la Kiev)

Rezultate pozitive  

Este clar că schimbările în aparatul de stat necesită acțiuni sistematice. Și orice schimbare presupune timp și resurse. Cu toate acestea, iată că inițiativa ”Bani pentru Forțele Armate ale Ucrainei” are deja rezultate intermediare, acestea fiind pozitive. 

În urma acestor presiuni, Consiliul orășenesc va lua în considerare un proiect de decizie ce presupune furnizarea de fonduri de la bugetul Kievului pentru: 

1. Ministerul Apărării – 980 milioane grivne (24,6 milioane euro);

2. Garda Națională – 100 milioane grivne (2,5 milioane euro);

3. Pentru programul ”Apărătorul Kievului”, care oferă subvenții destinate unităților militare de pe raza Kievului – 500 milioane grivne (12,5 milioane euro);

4. Plăți către soldații care au participat la operațiunile militare ale brigăzii de voluntari a comunității teritoriale (DFTG) – 100 milioane grivne (2,5 milioane euro);

Alte cereri ale activiștilor: 

1. Oprirea construcției inutile și nepractice a Aquaparking și transferul a 120 de milioane grivne (3 milioane euro) către programul ”Apărătorul Kievului”;

2. Înființarea unui serviciu destinat achiziționării de asistență pentru Forțele Armate ale Ucrainei. Adică, se cere o organizare a activității permanente a diviziilor KMDA, care va ajuta unitățile militare să facă achiziții prin licitație; 

3. O dezbatere publică a bugetului Kievului pentru anul 2024 va permite comunității să participe în mod direct la o distribuire adecvată a fondurilor. 

De notat că oportunitatea și modul în care sunt cheltuite fondurile bugetare sunt monitorizate și în alte orașe. Cetățenii preocupați, uniți de o singură idee – aceea de a facilita cât mai curând victoria Ucrainei în fața Rusiei genocidare –,  se adună în fiecare sâmbătă în apropierea administrațiilor orașelor. Dar fiecare oraș are situații și cerințe diferite. 

375655394_1552952938783593_1650943745823263415_n
(Proteste la Kiev / mesajul: ”Nu vreau pavaj, ci drone pentru Forțele Armate ale Ucrainei”)

Odesa. Solicitările protestatarilor 

La Odesa, inițiativa cetățenească a fost lansată pe 28 august, când Katherine Nozhevnikova, voluntară și președintă a fundației de caritate ”Corporation of Monsters”, a organizat primul miting. 

De atunci, oamenii au început să se adune în mod regulat în apropierea Primăriei Odesa, afișând bannere cu mesaje de genul: ”Nevoile Forțelor Armate ale Ucrainei, mai presus de orice!”, ”În loc de pavaj, vreau drone pentru Forțele Armate ale Ucrainei!”, ”În primul rând, fonduri pentru Forțele Armate!” etc. 

Iată două licitații și investiții lipsite de sens pe care cetățenii le impută Primăriei Odesa: 

1. Renovarea Tribunalului Districtual Kiev, lucrare ce presupune 106,2 milioane grivne (2,7 milioane euro). Pe 5 septembrie, acest contract a fost semnat de Direcția Construcții Capitale a Primăriei Odesa; 

2. Renovarea Teatrului Tânărului Spectator, lucrare ce presupune 31 milioane grivne (777.000 euro). Despre licitația aceasta s-a aflat la finalul lui august. Clientul e Direcția Construcții Capitale și Gospodărire Drumuri a administrației regionale de stat Odesa; 

Țara arde, primarul Odesei cumpără ”plante perene” pentru înfrumusețarea orașului  

În plus, la 19 august, administrația Odesei a anunțat o licitație pentru achiziționarea de puieți de copaci în valoare de 6 milioane grivne (150.000 euro). La 8 septembrie, această licitație avea să fie anulată pe baza primirii unei scrisori din partea Departamentului de Investigații Strategice al Poliției Naționale a Ucrainei. Însă, în aceeași zi, pe site-ul de achiziții publice a apărut o licitație similară referitoare la ”plante perene”.

”Au anulat 2-3 licitații, dar în locul lor au lansat alte 20”, a explicat Nozhevnikova.

Pe 25 august, două facțiuni ale guvernului orașului – ‹Solidaritatea Europeană› și ‹Sluga Poporului› – i-au cerut primarului Odesei să anuleze licitația pentru renovarea Tribunalului Districtual Kiev. Cu toate acestea, Comisia Permanentă și adjuncții Consiliului Orășenesc Odesa pentru planificare, buget și finanțe nu au susținut propunerea de anulare a licitației pentru renovarea Tribunalului Districtual Kiev. Din păcate, anularea a fost respinsă la diferență de numai un vot.

Pe 5 septembrie, controversatul primar al Odesei – Hennadi Trukhanov – a ieșit și a vorbit cu protestatarii.    

Pe 17 septembrie a fost confirmat că șeful Administrației Militare Regionale Odesa – Oleg Kiper – i-a trimis o scrisoare primarului Trukhanov în care a făcut referire la licitația aferentă renovării Tribunalului Districtual Kiev și la cea privind achiziționarea de plante perene pentru oraș.

Kiper a punctat că renovarea Tribunalului Districtual Kiev, pentru peste 100 de milioane grivne (2,5 milioane euro), nu este necesară în timpul războiului. La fel de inutilă este alocarea fondurilor pentru achiziționarea de puieți și plante perene.

După aceea, în cadrul mitingului din 27 septembrie, protestatarii au fost invitați în sală și au avut ocazia să vorbească de pe podium, în cadrul unei ședințe a Consiliului Local.

Cetățenii Ucrainei sunt revoltați că, în timpuri de război, administrațiile orașelor fac cheltuieli lipsite de sens      

De exemplu, Spitalul Regional a primit peste 30 milioane grivne pentru niște renovări periferice (schimbarea unor pavele) și apoi a mai primit 10 milioane grivne tot pentru chestiuni similare. 

”În același timp, răniții n-au cârje, scaune cu rotile, proteze și medicamente”, a atras atenția Katherine Nozhevnikova, președinta Fundației ”Corporation of Monsters”.

Ea a mai punctat un adevăr irefutabil – cu cele 2 miliarde de grivne (50.125 milioane euro), care au fost alocate pentru filmarea anumitor emisiuni TV și a unor filme, s-ar fi putut cumpăra 4 milioane de turnichete sau mii de mașini pentru front și spitale, dar și numeroase drone de atac sau de supraveghere.

”De aceea trebuie să ieșim în stradă, tocmai pentru ca reprezentanții autorităților să-și amintească mereu că suntem aici și că nu intenționăm să păstrăm tăcerea. Nu ieșim împotriva autorităților, ieșim pentru Forțele Armate ale Ucrainei!”, a explicat Katherine Nozhevnikova.

Una dintre cele mai recente realizări a fost înființarea Comisiei Regionale pentru Licitații Odesa, structură la care s-a alăturat și Katherine Nozhevnikova. Comisia este concepută tocmai pentru a exercita un control strict asupra furnizării de licitații atât în orașul Odesa, cât și în regiune.

În concluzie, a se observa că lupta împotriva rămășițelor sistemului sovietic este destul de complexă și de lungă durată. E foarte important să ne amintim că țările occidentale și cetățenii preocupați din alte state îi ajută în primul rând pe cetățenii Ucrainei, și nu pe reprezentanții autorităților.

La urma urmei, ucrainenii au dovedit în mod repetat că pot lupta eficient și cu îndârjire împotriva a tot ceea ce este rusesc – acest lucru s-a întipărit în ADN-ul nostru. În prezent, cetățenii conștienți ai Ucrainei luptă împotriva rușilor atât pe front, cât și în orașe, împotriva vechiului sistem impus de inamici în interiorul țării.    

„Podul” este o publicație independentă, axată pe lupta anticorupție, apărarea statului de drept, promovarea valorilor europene și euroatlantice, dezvăluirea cârdășiilor economico-financiare transpartinice. Nu avem preferințe politice și nici nu suntem conectați financiar cu grupuri de interese ilegitime. Niciun text publicat pe site-ul nostru nu se supune altor rigori editoriale, cu excepția celor din Codul deontologic al jurnalistului. Ne puteți sprijini în demersurile noastre jurnalistice oneste printr-o contribuție financiară în contul nostru Patreon care poate fi accesat AICI.