Președintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, a avertizat duminică seara, într-un discurs televizat, că odată cu apropierea iernii Rusia ar putea crește intensitatea atacurilor asupra infrastructurii ucrainene și a enumerat partenerii care au furnizat forțelor Kyivului sisteme de apărare antiaeriană, menționând în acest context și România.
"Aproape jumătate din noiembrie a trecut și trebuie să fim pregătiți de creșterea numărului de atacuri cu drone sau rachete asupra infrastructurii noastre. Rusia se pregătește pentru iarnă. Și Ucraina trebuie să se concentreze pe protecție, pe răspunsul față de teroriști, pe tot ceea ce poate face Ucraina pentru ca poporul nostru să supraviețuiască mai ușor în această iarnă și să extindă capacitățile soldaților noștri", a spus președintele ucrainean.
Zelenski a enumerat apoi țările care au ajutat Ucraina, oferindu-i sisteme antiaeriene și rachetele necesare acestora.
"Sunt mai multe țări: SUA, Germania, Franța, Marea Britanie; este Norvegia, Italia, este România, este Suedia, Țările de Jos, Slovacia; este Cehia, Bulgaria, Polonia, țările baltice și altele. Ne-au furnizat sistemele de apărare aeriană Patriot, NASAMS, Iris-T, Raven și Hawks. Nu putem spune totul în mod transparent, dar scutul aerian ucrainean este mai puternic decât acum un an. În prezent, capacitățile noastre sunt mai largi, dar, din păcate, încă nu asigură protecția deplină a întregului teritoriu. Și lucrăm pentru ca această protecție să fie și mai puternică", a mai zis Volodimir Zelenski.
Zelenski a lansat avertismentul la numai o zi după ce forțele ruse au efectuat primul atac cu rachete asupra capitalei, Kyiv, după o pauză de folosire a acestora ce a durat șapte săptămâni. De asemenea, oficialii ucraineni au declarat săptămână trecută că Rusia a lovit infrastructura ucraineană de 60 de ori în ultimele săptămâni, un indiciu că ar putea fi deja în curs o nouă campanie de încercare de distrugere a infrastructurii energetice ucrainene, scopul Kremlinului fiind acela de a persecuta populația civilă.
În cursul iernii trecute, Rusia a lansat valuri repetate de atacuri cu rachete și drone asupra centralelor electrice și a rețelelor de transport a energiei din Ucraina, determinând întreruperi în furnizarea de curent și agent termic în mai multe regiuni ale țării.
Ministrul energiei, German Galușcenko, a declarat sâmbătă că Ucraina ar avea suficiente resurse energetice pentru a trece peste iarnă, dar a adăugat: "Întrebarea este cât de mult pot afecta viitoarele atacuri (din partea Rusiei) aprovizionările". (sursa: Reuters)