Pe parcursul conferinței desfășurate miercuri, 8 noiembrie, în București, la 78 de ani de la prima manifestație anticomunistă din România, președintele partidului Împreună Schimbăm România, Adrian Ștefan Iurașcu, a avertizat că "astăzi, din păcate, regimul de la Moscova este la fel de ostil față de țara noastră", uneltele moscovite acționând la nivel politic "prin toate mijloacele, pentru a crea dezordine, instabilitate politică, pentru a induce neîncredere în instituțiile europene și în NATO".
În acest context, Adrian Ștefan Iurașcu a anunțat că se află constant în legătură cu Consiliul Suprem de Apărare a Țării, cu Serviciul de Informații Externe, respectiv cu Serviciul Român de Informații, pentru a solicita clarificări în legătură cu partidul AUR, al cărui lider, George Simion, s-a întâlnit cu un agent rus în regiunea Cernăuți, conform dezvăluirilor făcute de fostul ministru al Apărării din Republica Moldova, Anatol Șalaru, de general-locotenentul Oleksandr Skipalsky - prim-șef al Direcției Principale de Informații a Ministerului Apărării al Ucrainei și fost prim-vicepreședinte al SBU, și de vicepreședintele Comisiei pentru apărare, ordine publică și siguranță națională a Camerei Deputaților din Parlamentul României, Bogdan Rodeanu.
Continuând pe acest subiect, Adrian Iurașcu a precizat că le-a transmis reprezentanților din cadrul CSAT, SRI și SIE că în cazul în care "nu vor spune României adevărul despre aceste unelte ale rușilor, atunci pot fi încadrați la trădare națională".
Redăm integral discursul susținut de Adrian Ștefan Iurașcu:
"Evocăm astăzi 78 de ani de la manifestația pro-monarhistă și antisovietică din noiembrie 1945. Sunt astăzi în fața dumneavoastră într-o triplă calitate, cea de urmaș a unui participant la acea manifestație - tatăl meu fiind student a participat la acea manifestație, ca fondator al primei publicații libere particulare din România - al cărei prim număr a apărut în data de 6 ianuarie 1990, și anume Baricada, dar nu în ultimul rând ca susținător al Casei Regale în publicațiile pe care le-am avut în calitate de proprietar și director.
Precum tinerii studenți care au ieșit în stradă atunci, în noiembrie 1945, am realizat că regimul proaspăt instalat ca urmare a sacrificiilor tinerilor omorâți în timpul Revoluției anticomuniste din Decembrie 1989 este un regim neocomunist pus în slujba intereselor sovietice. Cu Ion Ilici Iliescu în frunte, cu generalul GRU Militaru și alți tovarăși care nu au dorit o Românie democratică, respectiv ieșită din sfera de influență rusească, era evident ce va urma în România.
Astfel, am luat hotărârea de a iniția un proiect publicistic prin care să ne opunem noului regim. Ca fondator al revistei Baricada, am avut privilegiul să fiu primit de Majestatea Sa Regele Mihai chiar în duminica orbului, în 20 mai 1990. După întâlnirea cu Majestatea Sa și cu Regina Ana, am publicat în publicațiile mele - Baricada și după aceea România - comunicatele de presă pe care le primeam de la Casa Regală și acțiunile pe care le întreprindea Majestatea Sa.
Țin să vă mărturisesc că în calitate de ziarist am avut privilegiul să mă bucur de aprecierea și sfaturile marelui om politic Corneliu Coposu și, nu în ultimul rând, ale lui Ion Rațiu.
Astăzi, din păcate, regimul de la Moscova este la fel de ostil față de România, dovedind astfel că nu a renunțat niciodată la a avea în România un regim obedient. Constatăm că unelte ale Rusiei acționează și astăzi, prin toate mijloacele, pentru a crea dezordine, instabilitate politică, pentru a induce neîncredere în instituțiile europene și în NATO. Față de aceste realități m-am adresat Consiliului Suprem de Apărare a Țării, Serviciului de Informații Externe și Serviciului Român de Informații. I-am rugat să ne informeze dacă afirmațiile făcute de înalți demnitari din Ucraina și Republica Moldova se confirmă, fiind vorba de acțiuni ale unor lideri politici care aduc în mod evident atingere siguranței noastre naționale. Vreau să vă spun că la început mi-au trimis niște răspunsuri, așa mai pe ocolite. Sunt în continuare în contact direct cu aceste instituții și le-am spus foarte clar că dacă nu vor spune României adevărul despre aceste unelte ale rușilor, atunci pot fi încadrați la trădare națională. Este o chestiune de o gravitate excepțională, iar serviciile secrete din România au aceste informații. De asemenea, am rugat ca în prima ședință a CSAT să se discute această problemă de o gravitate excepțională. Există astfel de partide care în momentul de față au 20-25% din electorat, ceea ce este foarte grav.
Ceea ce trebuie să facem noi este să-i determinăm pe români să iasă masiv la vot în 2024. Este foarte grav că în România se votează în ultimele cicluri electorale până în 40%, Ceilalți 60% ce fac? Eu le-am spus celor cu care mă întâlnesc «N-ai fost la vot, atunci nu exiști ca cetățean, n-ai dreptul să spui nimic». Asta este datoria noastră, a celor care sunt din societatea civilă, din clasa politică - ce va veni și sperăm că va veni cu forță, de a-i determina pe cei care nu au fost la vot, respectiv pe tineri în mod special, să iasă de data asta masiv la vot. Astfel, toate aceste calcule pe care și le fac de astăzi tovarășii vor fi date peste cap. Altfel, e greu să avem o șansă în 2024, dacă nu vom întreprinde fiecare dintre dumneavoastră acest lucru. Ieșiți masiv la vot! Foarte mulți au venit cu ideea «Păi n-avem cu cine vota!». Să sperăm că va ieși o inițiativă a celor de dreapta, a celor care sunt împotriva uneltelor Rusiei din România, iar în felul acesta să reușim să scoatem oamenii la vot. Astfel, România va intra, într-adevăr, după 34 de ani pe altă cale.
Iată că la 78 de ani de la marea manifestație, Rusia nu ne dă nici acum tezaurul care se află la ei. Există documente, există acte foarte clare, inventarierea a tot ceea ce există la Moscova. Din păcate, cei care ne conduc astăzi nu fac niciun demers. O să facem și diligențe domnului guvernator al Băncii Naționale, care este cel mai longeviv guvernator din istoria mondială. Cred că nu a fost nimeni în funcție atâția ani cât a fost și este domnul Isărescu, care are obligația după atâția ani să bată la ușa Moscovei și să ceară apăsat acest tezaur, pentru că este al României. Este al nostru!
În încheiere vă voi spune că doar împreună vom putea să oprim aceste unelte care, în fapt, sub lozinca patriotismului, fac un mare deserviciu României. Asta fac cei care astăzi se bat cu pumnul în piept «Domnule, noi suntem patrioți». De fapt, ei fac un mare deserviciu. Ați văzut-o pe tovarășa «Socola», așa îi zic senatoarei, care tot merge la tovarășul ambasador Kuzmin. Tovarășul Kuzmin este de o obrăznicie îngrozitoare, însă nimeni nu-l cheamă la ordine. Acesta vorbește împotriva României, stând într-o clădire care era ocupată anterior de tot ceea ce însemnau statele din fostul URSS. Astăzi, Rusia stă în acea construcție uriașă, iar celelalte țări care erau membre ale URSS-ului se află, ici și colo, în alte clădiri. În mod normal, statul român ar trebui să-i dea afară din acea clădire uriașă și să le dea un sediu cum au și celelalte ambasade care făceau parte din fostul bloc rusesc, sovietic".
Vedeți video de la ora 2:03:30:
Conferința "78 de ani de luptă anticomunistă în România" a fost găzduită de Casa de Cultură a Studenților din București și organizată de Fundația Iuliu Maniu-Ion Mihalache, Forumul Civic Românesc, Asociaţia Foştilor Deţinuţi Politici din România, Asociația 21 Decembrie 1989, Uniunea Studenților din România, Fundația Ioan Bărbuș și Clubul Libertății.