Pe 8 noiembrie 1945, în România se desfășura prima manifestație anticomunistă. "Din nefericire, astăzi, la 78 ani de la prima manifestație anticomunistă există încă nevoia de a ne apăra valorile și interesele împotriva amenințărilor venite de la Răsărit", a avertizat președinta partidului Alternativa Dreaptă, Adela Mîrza, pe parcursul unei conferințe ce s-a desfășurat miercuri, 8 noiembrie, la București, pe tema acestui reper istoric ce marchează o etapă-cheie din lupta pentru libertate dusă de poporul român.
Pe lângă amenințarea externă, exercitată în mod direct de Federația Rusă la adresa României, Adela Mîrza a punctat și o serie de vulnerabilități interne cu care se confruntă țara noastră la 78 de ani de la prima manifestație anticomunistă. Astfel, Adela Mîrza a atras atenția asupra AUR, partid pe care l-a catalogat drept "pseudo-conservator" și despre care a scos în relief faptul că "pune în pericol siguranța națională" și "scindează societatea românească". În acest sens, președinta AD a subliniat că AUR profită "de o clasă politică ineptă, coruptă, lipsită de fermitate", referindu-se la partidele de guvernământ PNL-PSD.
Redăm integral discursul susținut de Adela Mîrza:
"Sunt onorată să vorbesc astăzi în cadrul acestui eveniment deosebit organizat pentru a reaminti și a comemora un moment important din istoria noastră: prima manifestație anticomunistă.
Pe 8 noiembrie 1945, la București, o manifestație puternică a avut loc în Piața Palatului, când forțele politice unite de dreapta au scris o pagină importantă în istoria României.
Dorința studenților de a-și face auzite vocile și cetățenii curajoși din toate colțurile țării s-au unit pentru a-și apăra credința, tradițiile și valorile morale care au constituit fundamentul societății noastre timp de generații.
Manifestația din acea zi a fost un act de extrem curaj și hotărâre. Comuniștii au ripostat cu o cruzime nejustificată și au insângerat Piața Palatului. Asta ne amintește că Libertatea este un vis la care nu renunți niciodată, iar lupta pentru libertate nu e niciodată ușoară și se duce în fiecare zi. Trebuie să ne amintim că progresul nu vine întotdeauna sub forma unor schimbări sau reforme radicale. De multe ori, pașii mărunți, adunați împreună, pot face o schimbare mai mare decât orice revoluție.
Din nefericire, astăzi, la 78 ani de la prima manifestație anticomunistă există încă nevoia de a ne apăra valorile și interesele împotriva amenințărilor venite de la Răsărit.
Nu putem nega faptul că, în zilele noastre, lumea se confruntă cu provocări geopolitice complexe, cu acțiunile de subminare a democrației și cu încercările Kremlinului de a destabiliza atât România, cât și alte state, printre care și Israel.
Toate aceste acțiuni recente ale Imperiului Râului de la Răsărit - războiul din Ucraina provocat de Rusia, dar și masacrul odios din Israel, care nu este străin de implicarea Rusiei, stau mărturie a faptului că țara condusă de Vladimir Putin nu este decât continuatoarea Rusiei bolșevice și că visul imperialist al rușilor nu a fost abandonat niciodată.
Armata Federației Ruse tocmai a adoptat pe echipamentele de luptă din Ucraina însemnele Rusiei Sovietice.
Nu putem trece cu vederea că pe plan extern, integritatea statală a României Mari este amenințată de politicile revizioniste ale Federației Ruse, care visează să revină în teritoriile pe care le deținea odată și să-și recapete gloria demult apusă.
Valorile noastre autentice și tradițiile strămoșești conferă românilor identitatea unui popor străvechi. Ele ne-au făcut ceea ce suntem astăzi.
Azi, sub pretextul modernizării și al unei false emancipări, aceste valori scumpe nouă, românilor, au început să fie înlocuite cu idei și ideologii toxice, străine și periculoase, promovate de agenți finanțați direct de Federația Rusă.
Mai mult, o serie de pseudo-conservatori, care pun astăzi în pericol siguranța națională, au ajuns în punctul de a scinda societatea românească (și așa suficient de fragilă și dezbinată) și de a o vulnerabiliza în fața atacatorilor, folosindu-se pentru aceasta de o clasă politică ineptă, coruptă, lipsită de fermitate.
Trebuie să înțelegem că nu suntem neputincioși în fața acestor amenințări. De-a lungul istoriei, ne-am confruntat cu numeroase provocări și am reușit să ne apărăm valorile și teritoriul.
Este absolut necesar să investim în apărare, să ne modernizăm forțele armate și să colaborăm cu aliații noștri externi, UE și NATO, punând deoparte diferendele noastre interne și să lucrpm împreună pentru a proteja valorile și libertatea noastră.
Fiecare cetățean joacă un rol în această luptă, fie că este vorba de sprijinirea eforturilor noastre de apărare sau de conștientizarea importanței acestui demers. Este obligația noastră să ne asigurăm că avem forțele necesare pentru a face față oricărei amenințări și pentru a ne apăra suveranitatea.
Pentru noi, tradițiile sunt legătura nevăzută între cei plecați, cei prezenți și cei nenăscuți încă.
Astăzi, ne angajăm să continuăm această tradiție de apărare a valorilor noastre conservatoare, clasic-liberale și creștin-democrate.
Vom lupta pentru familia tradițională, pentru libertatea religioasă, pentru respectul față de Viață și pentru Suveranitatea țării noastre. Vom aduna oameni cu inimi puternice și ochii deschiși pentru că avem responsabilitatea de a proteja moștenirea noastră.
Cu toții suntem conștienți de numeroasele provocări cu care ne confruntăm în această perioadă. Precum acum 78 de ani, problemele s-au acumulat, crizele sunt numeroase și complexe, însă nu trebuie să ne lăsăm descurajați. Suntem obligați să ne strângem laolaltă pentru a construi un viitor mai bun pentru România.
România are nevoie de alternativă, România are nevoie de o Convenție «a Forțelor Binelui» pentru a contracara Răul care ne paște, de la Răsărit și din alte părți.
Convenția pentru România poate reprezenta o Alternativă Dreaptă, de unde începem să construim viitorul pe care ni-l dorim, unul bazat pe valori precum Libertatea, Integritatea, Responsabilitatea și Bunăstarea.
Să nu uităm niciodată curajul și sacrificiul celor care au luptat înaintea noastră și mergem înainte, cu fermitate și încredere, în apărarea acestei națiuni. Acesta este misiunea noastră, acesta este devotamentul nostru.
Împreună, putem face diferența! Împreună, putem oferi un viitor luminos în schimbul prezentului sumbru de astăzi.
Așa cum pe 8 Noiembrie 1945 cetățenii și-au unit forțele împotriva comuniștilor în Piața Palatului, așa și noi vom reuși să depășim provocările actuale și să construim o Românie frumoasă, mai puternică și mai prosperă pentru toți
Va mulțumesc pentru că suntem azi nici, că suntem o forță care nu poate fi neglijată.
Astăzi este o zi Sfântă: Ziua Arhanghelilor Mihail si Gavril.
Sfinții Arhangheli Mihail si Gavril, conducătorii cetelor de îngeri, sunt păzitorii oamenilor de la naștere și până la moarte. Au aripi și poarta săbii, ca simbol al biruinței, și sunt călăuze ale sufletelor în drumul acestora spre Rai. Unul cu sabia, celălalt cu crinul. Unul împarte dreptatea, celălalt aduce veștile bune! Ei sunt dovada modului în care Dumnezeu conduce lumea: cu dreptate și cu iubire!
Să ne fie credința tare, aripile puternice, sabia ascuțită, vorba frumoasă și blândă, dătătoare de speranță și calea dreaptă către Rai! Să ne fie viața curată ca și a lor! Binecuvântați fiți toți cei care le purtați sfintele nume! Ajutați de ei, să ne continuăm lupta! Dumnezeu să ne ajute și să binecuvânteze România!".
Conferința "78 de ani de luptă anticomunistă în România" a fost găzduită de Casa de Cultură a Studenților din București și organizată de Fundația Iuliu Maniu-Ion Mihalache, Forumul Civic Românesc, Asociaţia Foştilor Deţinuţi Politici din România, Asociația 21 Decembrie 1989, Uniunea Studenților din România, Fundația Ioan Bărbuș și Clubul Libertății.