Încălcare brutală a legislațiilor naționale! Comisia pentru Afaceri Juridice a PE a votat pentru ca statele membre ale UE să fie FORȚATE să recunoască părinți LGBT, chiar dacă interzic asta în propria legislație


  • ACP
  • Nov 7, 2023 16:38
  • 959
Încălcare brutală a legislațiilor naționale! Comisia pentru Afaceri Juridice a PE a votat pentru ca statele membre ale UE să fie FORȚATE să recunoască părinți LGBT, chiar dacă interzic asta în propria legislație

Comisia pentru Afaceri Juridice a Parlamentului European a votat pentru ca statele membre ale Uniunii Europene să fie forțate să recunoască părinții LGBT, chiar dacă interzic asta în propria legislație. 

Anterior, și alte comitete ale Parlamentului au fost de acord cu proiectul de lege, astfel că următorul pas al proiectului este în Parlamentul European. Cu 14 voturi împotrivă și 4 pentru, Comisia pentru Afaceri Juridice (JURI) a fost de acord, marți, cu propunerea de recunoaștere a parentalității recunoscute de un stat membru peste tot în Uniunea Europeană, indiferent de ceea ce spun legislațiile naționale.

Potrivit raportorului Maria-Manuel Leitão-Marques, faptul că acum sunt multe state membre care nu acceptă calitatea de părinte pentru familiile LGBT, este inacceptabil. 

„Acest lucru îi pune pe copii la un risc semnificativ, întrucât nu au acces garantat la drepturile legate de succesiune, întreținere și educație”, a spus Leitão-Marques. 

„Peisajul juridic actual afectează în special familiile curcubeu, întrucât, din păcate, nu toate țările UE recunosc relația părinte-copil a familiilor LGBTIQ+, iar acesta este un status quo inacceptabil”, a mai adăugat aceasta. 

Noile reguli ar specifica ce instanță și lege se aplică în litigiile transfrontaliere privind parentalitatea și ar introduce un certificat european de parentalitate (EPC), disponibil în toate limbile oficiale ale UE, în format clasic, dar și electronic, pentru a facilita recunoașterea parentalității. 

Documentul va putea fi folosit în locul documentelor naționale, chiar dacă nu le-ar înlocui pe acestea. 

Evident, parlamentarii conservatori s-au opus la vot acestui proiect. Alessandra Basso, europarlamentar italian și membră a partidului conservator Lega, a susținut că legislația europeană care contravine reglementărilor naționale nu ar trebui aplicată. 

„Legislația stabilită la nivel național nu ar trebui să fie afectată de legislația europeană”, a punctat ea. 

Proiectul a fost criticat și de europarlamentarul conservator olandez Bert-Jan Ruissen, potrivit căruia s-ar legitima astfel și practica „diabolică” a maternității surogat. 

În cazul în care această lege ar fi adoptată, ea ar fi în contradicție cu pozițiile anterioare ale Parlamentului European, întrucât „maternitatea surogat este de fapt descurajată de legiuitorul european, datorita demnității și integrității femeilor” – detalii AICI.  

„Podul” este o publicație independentă, axată pe lupta anticorupție, apărarea statului de drept, promovarea valorilor europene și euroatlantice, dezvăluirea cârdășiilor economico-financiare transpartinice. Nu avem preferințe politice și nici nu suntem conectați financiar cu grupuri de interese ilegitime. Niciun text publicat pe site-ul nostru nu se supune altor rigori editoriale, cu excepția celor din Codul deontologic al jurnalistului. Ne puteți sprijini în demersurile noastre jurnalistice oneste printr-o contribuție financiară în contul nostru Patreon care poate fi accesat AICI.