SONDAJ: Majoritatea maghiarilor consideră că Orban nu trebuia să aibă scandaloasa întâlnire cu Putin de la Beijing


SONDAJ: Majoritatea maghiarilor consideră că Orban nu trebuia să aibă scandaloasa întâlnire cu Putin de la Beijing

Mai mult de jumătate dintre maghiari consideră drept inacceptabilă întâlnirea premierului Viktor Orbán cu dictatorul rus Putin, conform unui sondaj realizat de Institutul Publicus și comandat de ziarul de opoziție maghiară Népszava. 

Din totalul respondenților sondajului, 91% au știut că Viktor Orbán s-a întâlnit cu președintele Vladimir Putin la Beijing, iar 52% au dezaprobat întâlnirea premierului maghiar cu Putin, în timp ce numai 35% consideră că întrevederea ar fi fost una acceptabilă. 

Sondajul Institutului Publicus a întrebat maghiarii și ale cui interese ar fi putut fi servite de această întâlnire. Pentru 32% dintre respondenți, întâlnirea  a fost în interesul lui Viktor Orbán, întrucât relațiile bune cu Moscova sunt esențiale pentru aprovizionarea cu gaze și petrol. Doar 19% cred că întâlnirea a fost mai importantă pentru Vladimir Putin, întrucât guvernul ungar, ca membru al Uniunii Europene și al NATO, a lăudat și a făcut să pară legitimă astfel Rusia invadatoare. 

Cei mai mulți au considerat însă, că întâlnirea a servit interesele ambelor părți. 

Premierul Orbán nu a numit război invazia Ucrainei, la întâlnirea cu Putin, ci, folosind un truc de propagandă rusească, a numit-o „operațiune militară”. 

Legat de acest fapt, o majoritate relativă a respondenților (36%) , consideră că premierul ungar a intenționat să facă în acest fel o declarație pro-rusă, față de 23% care spun că și-a dorit doar să fie diplomatic. Ceva mai puțini (15%) au fost de acord că premierul maghiar „era conștient de greutatea declarației sale, dar nu putea face nimic altceva”, iar numai 9% consideră că formularea este irelevantă. 

Premierul maghiar Viktor Orbán a declarat, în timpul summitului UE, că nu are de gând să-și ceară scuze pentru întâlnirea sa cu președintele rus Vladimir Putin din China și a afirmat că a făcut ceea ce trebuie – detalii AICI

„Podul” este o publicație independentă, axată pe lupta anticorupție, apărarea statului de drept, promovarea valorilor europene și euroatlantice, dezvăluirea cârdășiilor economico-financiare transpartinice. Nu avem preferințe politice și nici nu suntem conectați financiar cu grupuri de interese ilegitime. Niciun text publicat pe site-ul nostru nu se supune altor rigori editoriale, cu excepția celor din Codul deontologic al jurnalistului. Ne puteți sprijini în demersurile noastre jurnalistice oneste printr-o contribuție financiară în contul nostru Patreon care poate fi accesat AICI.