Elon Musk a reevaluat AI-ul. Dacă anterior avertiza că inteligența artificială este mai periculoasă decât arma nucleară, acum menționează că, datorită extinderii ei, va exista o "lume a abundenței", "în care nu mai e nevoie de un loc de muncă"


  • ACP
  • Nov 3, 2023 15:16
  • 769
Elon Musk a reevaluat AI-ul. Dacă anterior avertiza că inteligența artificială este mai periculoasă decât arma nucleară, acum menționează că, datorită extinderii ei, va exista o "lume a abundenței", "în care nu mai e nevoie de un loc de muncă"

După ce Elon Musk a avertizat cu ani în urmă că inteligența artificială ar putea fi mai periculoasă pentru omenire decât armele nucleare, acesta pare să se fi răzgândit, spunând acum că progresele în domeniul inteligenței artificiale vor duce pur și simplu la o lume "în care nu mai este nevoie de un loc de muncă".

Miliardarul american a declarat asta într-un dialog desfășurat joi cu prim-ministrul britanic Rishi Sunak, pe parcursul încheierii summitului inaugural pentru siguranța inteligenței artificiale din Regatul Unit. În discuție, premierul Sunak a remarcat "anxietatea" pe care o au oamenii cu privire la înlocuirea lor la locurile de muncă, iar ambii interlocutori au fost de acord cu necesitatea unui "arbitru" pentru a supraveghea super-computerele viitorului.  

Musk a spus însă că deși inteligența artificială "va putea face totul", oamenii vor putea avea în continuare un loc de muncă, însă numai "pentru satisfacție personală". Dar asta va fi "și bine și rău, deoarece una dintre provocările viitoare va fi cum să găsim un sens vieții".

La întrebarea premierului Sunak legată de cum se vor întreține oamenii în această nouă lume, bazată pe inteligență artificială, Musk a răspuns că va exista "un venit universal ridicat".

Acest tip de venit ar fi o alternativă superioară venitului de bază universal – una dintre soluțiile de vis ale Silicon Valley la inegalitatea veniturilor – fără a specifica însă cum diferă cele două concepte.  

Conturând un "viitor al abundenței" în care nu ar exista lipsurile de bunuri și servicii, Musk a remarcat că "rareori vei cere ceva", timp în care inteligența artificială va funcționa ca un egalizator economic, pentru că va fi accesibila tuturor.  

Oamenii vor trebui însă să fie foarte atenți la ceea ce își doresc. Musk a arătat deschidere pentru necesitatea de a reglementa inteligența artificială, mai ales că este unul dintre directorii de tehnologie și cercetătorii din domeniul inteligenței artificiale care au cerut o pauză în dezvoltarea acesteia, pe parcursul unei scrisori deschise. 

Premierul Sunak a oferit soluții în cazul apariției situațiilor periculoase create de inteligența artificială. Aceste soluții prevăd existenta unui "întrerupător de oprire" ce reacționează la un cuvânt-cheie și induc roboții umanoizi într-o stare de siguranță. La sfârșitul conversației de joi, cei doi, premierul Rishi Sunak și Elon Musk au fost de acord că inteligența artificială ar putea să fie 80% bună și 20% proastă. (sursa: AICI)

„Podul” este o publicație independentă, axată pe lupta anticorupție, apărarea statului de drept, promovarea valorilor europene și euroatlantice, dezvăluirea cârdășiilor economico-financiare transpartinice. Nu avem preferințe politice și nici nu suntem conectați financiar cu grupuri de interese ilegitime. Niciun text publicat pe site-ul nostru nu se supune altor rigori editoriale, cu excepția celor din Codul deontologic al jurnalistului. Ne puteți sprijini în demersurile noastre jurnalistice oneste printr-o contribuție financiară în contul nostru Patreon care poate fi accesat AICI.