Înfrângere notabilă pentru PSD în Parlament. Un proiect de lege al PNL ce are ca scop susținerea producției agricole românești a fost avizat favorabil în comisia de resort din Camera Deputaților, în pofida opoziției exercitate de deputații pesediști


Înfrângere notabilă pentru PSD în Parlament. Un proiect de lege al PNL ce are ca scop susținerea producției agricole românești a fost avizat favorabil în comisia de resort din Camera Deputaților, în pofida opoziției exercitate de deputații pesediști

Deputatul PNL Emil Dumitru a declarat miercuri, 1 noiembrie, că proiectul de lege ce prevede instituirea schemei de Certificare Voluntară "De Origine România" (DOR) a primit aviz favorabil din partea Comisiei de Agricultură din Camera Deputaților, în pofida opoziției exercitate de PSD. Situația în cauză arată, de altfel, că există disensiuni considerabile în cadrul coaliției guvernamentale PNL-PSD. 

"Comisia de Agricultură din Camera Deputaților a votat favorabil proiectul de lege privind instituirea schemei de Certificare Voluntară „De Origine România” (DOR) care dacă va trece va aduce beneficii imediate economiei românești, producției autohtone și va crește legătura dintre consumatorii români și brandurile și produsele românești de calitate. Proiectul reprezintă prima schemă de certificare voluntară din România și la ea poate avea acces orice producător sau procesator român. Obținerea acestui certificat garantează că produsul alimentar a fost fabricat pe teritoriul României din materii prime de calitate, de origine românească", a zis vicepreședintele Comisiei de Agricultură din Camera Deputaților, Emil Dumitru. 

Conform proiectului depus, schema de certificare voluntară poate fi aplicată în cazul produselor neprelucrate, dacă producția, cultivarea sau reproducerea, inclusiv recoltarea și mulsul în cazul vacilor, ovinelor și caprelor are loc pe teritoriul României. În cazul produselor prelucrate, se acceptă un procent de până la 25% de ingrediente care nu pot fi înlocuite cu ingrediente similare produse pe teritoriul României.

România nu are încă implementată o legislație de acest tip, în timp ce la nivel european există 442 de scheme de certificare.

"Majoritatea statelor din UE au votat astfel de scheme de conformare cu scopul de a proteja afacerile locale și interesele economice ale propriilor producători. Acolo unde au fost aplicate astfel de scheme s-a observat o îmbunătățire a competitivității fermierilor printr-o mai bună integrare în lanțul agroalimentar, o creștere a valorii afacerilor dar și o creștere a competitivității produselor marcate astfel.  În plus, astfel de scheme au ajutat consumatorii să aleagă produse de calitate beneficiind de mai multe informații despre produs", a explicat inițiatorul legii.

Proiectul este susținut și de reprezentanții asociațiilor prezente la dezbaterea din comisie, precum Asociația pentru promovarea alimentului românesc, ANSVSA, Uniunea Cooperativelor de Ramură din Sectorul Vegetal precum și de Asociația Marilor Lanțuri de Magazine. Punctul de vedere al Consiliul Concurenței este că ideea are potențialul de a crește producția autohtonă precum și notorietatea produselor românești de calitate.

Înregistrarea ședinței arată că proiectul de lege susținut de Dumitru a trecut în comisie cu voturile membrilor PNL, USR, REPER, UDMR și AUR. Singurii care s-au opus au fost deputații PSD, conduși de fostul ministrul de resort și anume Adrian Chesnoiu. Sunt șanse mari ca majoritatea din comisie să se mențină și la votul final în plen, ceea ce ar reprezenta o înfrângere notaiblă pentru PSD.

„Podul” este o publicație independentă, axată pe lupta anticorupție, apărarea statului de drept, promovarea valorilor europene și euroatlantice, dezvăluirea cârdășiilor economico-financiare transpartinice. Nu avem preferințe politice și nici nu suntem conectați financiar cu grupuri de interese ilegitime. Niciun text publicat pe site-ul nostru nu se supune altor rigori editoriale, cu excepția celor din Codul deontologic al jurnalistului. Ne puteți sprijini în demersurile noastre jurnalistice oneste printr-o contribuție financiară în contul nostru Patreon care poate fi accesat AICI.