Premierul olandez Mark Rutte a declarat luni, 30 octombrie, că avioanele F-16 destinate Ucrainei vor ajunge în două săptămâni la un centru de antrenament din România.
"Țările de Jos sprijină Ucraina pe mai multe paliere. În acest weekend au început discuțiile la Malta între Țările de Jos și partenerii internaționali privind aranjamentele de securitate pe termen lung pentru Ucraina. Accentul se va pune pe securitate și apărare, inclusiv pe consolidarea apărării aeriene a Ucrainei. De asemenea, am putut să-l informez pe președintele Zelenski că avioanele F-16 pe care Țările de Jos s-au angajat să le ofere pentru a întări apărarea antiaeriană ucraineană vor ajunge la centrul de pregătire din România în două săptămâni, ceea ce înseamnă că antrenamentele pentru piloții ucraineni vor putea începe în scurt timp", a precizat Rutte.
Președintele ucrainean Volodimir Zelenski și prim-ministrul olandez Mark Rutte au avut luni o convorbire video în care au discutat despre nevoile de apărare ale Ucrainei, despre securitatea europeană, respectiv despre situația din Orientul Mijlociu.
Rutte l-a asigurat pe Zelenski că Olanda va continua să sprijine Ucraina și că escaladarea din Orientul Mijlociu nu va reprezenta un obstacol în calea acestui sprijin.
"Țările de Jos vor continua să sprijine Ucraina, cât de mult și necesar va fi, în fața continuării agresiunii ruse. Situația devastatoare din Israel și Gaza nu ne va distrage atenția de la Ucraina", a subliniat premierul olandez.
Potrivit lui Rutte, discuția cu Zelenski a avut drept subiect și exportul de cereale ucrainene prin Marea Neagră, respectiv participarea Țărilor de Jos la investigarea crimelor de război rusești.
Zelenski și Rutte au mai discutat recent și în orașul-port Odesa măsuri comune pentru asigurarea apărării Ucrainei. Zelenski a subliniat că în timpul discuțiilor s-a acordat o atenție deosebită protejării Odesei și a întregii părți sudice a Ucrainei – de la porturile dunărene până la marele port Odesa. Interlocutorii au discutat totodată despre protecția coridoarelor de export din Marea Neagră.
Revenind la subiectul antrenamentelor pe care piloții ucraineni le vor desfășura în România pe avioanele F-16, amintim că ministrul român al Apărării, Angel Tîlvăr, a semnat un document în acest sens la finalul lunii august. Este vorba despre scrisoarea de intenţie între Ministerul Apărării Naţionale din România, Ministerul Apărării al Regatului Ţărilor de Jos şi Compania Lockheed Martin privind Centrul de pregătire F-16 din România.
Astfel, Forţele Aeriene Regale Olandeze vor disloca avioane F-16 la Baza 86 Aeriană "Locotenent aviator Gheorghe Mociorniţă", facilitând astfel pregătirea efectivă a piloţilor.
”Scrisoarea de intenţie pe care am semnat-o vizează înfiinţarea Centrului de Pregătire F-16 din România, iniţiativă menită să sprijine dezvoltarea competenţelor piloţilor români în operarea aeronavelor F-16, în derularea unui spectru variat de misiuni strategice. Prin intermediul acestui centru, România se angajează să ofere un mediu de instruire de înaltă calitate, cu acces la resurse tehnice şi know-how de ultimă generaţie nu doar pentru piloţii români, ci şi pentru cei din statele aliate şi partenere, inclusiv Ucraina. Îmi exprim speranţa că Centrul de Pregătire F-16 din România îşi va demonstra importanţa strategică, ce îşi propune să răspundă cerinţelor complexe de securitate ale României, aliaţilor şi partenerilor din regiune. Acest efort comun consolidează poziţia României în calitate de lider regional în instruirea piloţilor F-16, contribuind la coeziunea alianţelor, demonstrarea unităţii şi consolidarea apărării euroatlantice", a afirmat ministrul Apărării.
"De asemenea, Compania Lockheed Martin va asigura sprijin tehnic de cel mai înalt nivel, prin intermediul instructorilor de zbor şi personalului tehnic-ingineresc. Prin această cooperare solidă se asigură o pregătire complexă, în conformitate cu standardele internaţionale", a transmis Ministerul Apărării.
"Acest proiect nu doar că subliniază angajamentul României pentru securitatea colectivă, dar reflectă şi sprijinul solid acordat partenerilor noştri. Prin intermediul Centrului de pregătire F-16, România îşi consolidează rolul de furnizor de securitate, contribuind în mod substanţial la sprijinirea capacităţilor Ucrainei în cadrul eforturilor colective pentru stabilitate şi securitate", a mai precizat MApN.