134 de euro – de ce e atât de mică pensia medie în Ucraina? Cum sunt pensiile speciale în variantă ucraineană / Anna Neplii


134 de euro – de ce e atât de mică pensia medie în Ucraina? Cum sunt pensiile speciale în variantă ucraineană / Anna Neplii

Potrivit serviciului de monitorizare Opendatabot, în cel de-al treilea trimestru al anului 2023, pensia medie în Ucraina a crescut cu 39 de grivne (adică 1 euro). Cuantumul actual al unei pensii medii este de 5.350 grivne (134 euro). 

”Pensia minimă în Ucraina ar trebui să fie de 20.000 de grivne (502 euro). Fără o inflație la cote alarmante, dacă ai avea 20.000 de grivne pe lună, ai putea trăi cu prețurile actuale. Pensiile nu corespund realității. Aici unde locuiesc eu, oamenii vin să primească mâncare gratuită. Aici e o cafenea turcească și te hrănesc gratis – îți dau supă sau borș. Și în fiecare lună e din ce în ce mai rău. Înainte dădeau supă, apoi dădeau două felii de pâine și un măr, iar data trecută nu mai era nici măcar pâine”, a explicat bunicul Andriy.  

De asemenea, e de remarcat faptul că, potrivit experților, numărul pensionarilor din Ucraina este în scădere. În cel de-al treilea trimestru al anului 2023, în Ucraina au fost cu 12.368 de pensionari mai puțini. Per-total, 10.539.968 de persoane primesc pensii de la stat. Cuantumul pensiei e afectat de perioada de timp petrecută în câmpul muncii, de salariul primit și de tipul de muncă prestat de o persoană. 

”Există un număr destul de mare de anumite categorii care primesc pensii în funcție de specificul activității sale. De exemplu, minerii, dar mă refer și la alte categorii de oameni care au lucrat în domenii dificile din punct de vedere fizic”, a explicat Borys Kushniruk, economist și fost șef al consiliului de conducere al Unex Bank. 

Statisticile includ și persoanele care beneficiază de pensii speciale – cei mai mulți sunt procurori, judecători, deputați, miniștri, adică funcționari publici, precum și profesorii (însă sumele diferă) ș.a.m.d.. 

O serie de alți factori sunt luați în considerare atunci când se determină valoarea pensiilor.  

”Am lucrat ca profesor, deci pensia mea este de 7.600 grivne (191 euro). Nu este suficient ca să mă descurc. Trebuie să plătesc facturile la utitități, doar pentru alimentarea cu apă plătesc aproximativ 2000 de grivne (50 euro”, a explicat bunicul Andriy. 

Potrivit Opendatabot, puțin peste o treime din toți pensionarii – 3,57 milioane de persoane – primesc o sumă prespecificată sau mai mare. 

”Este exact genul de pensie pe care o am. În realitate nu e suficientă. Mai ales dacă iei în calcul cum au crescut acum prețurile la utilități. În general, prețurile sunt pur și simplu groaznice”, a spus bunica Tetyana. 

1,13 milioane de persoane primesc o pensie de peste 10.000 de grivne (251 euro). 59% din valoarea totală a contribuțiilor la pensii în Ucraina revine acestor categorii de pensionari. 

În plus, în 2023 au fost introduse pensii speciale pentru merite speciale ce revin persoanelor care au statutul de ”luptători pentru independența țării în secolul XX”.  

Potrivit proiectului de lege, cuantumul pensiei primite de persoanele care și-au pierdut capacitatea de muncă este stabilit la nivelul a două pensii minime de existență cumulate. În 2023, o astfel de pensie ajunge la 4186 (105 euro). 

E bine de știut că 3,08 milioane de ucraineni vârstnici – sau 29% din totalul persoanelor care primesc o pensie – au plăți cuprinse între 2000-3000 grivne (75 euro). 

”Nu aș spune că pensia medie este de 5000 grivne. De exemplu, dacă te raportezi la pensia unui procuror sau la cea primite de funcționarii unor bănci, care au pensii și de 300.000 de grivne (7.528 euro). Soția are o pensie de doar 3000 de grivne (75 euro). În vremurile noastre, ăștia sunt doar bănuți, nu bani”, a punctat bunicul Konstyantyn. 

”În ceea ce privește pensia pentru limită de vârstă, aceasta se calculează în funcție de salariu mediu actual, ajustat în funcție de inflație. Totuși, persoanele care nu au acumulat suficientă vechime în muncă la împlinirea vârstei de 60-65 de ani vor primi o pensie incompletă. Și în acest caz, acumularea are loc în conformitate cu o schemă diferită. Acesta e motivul pentru care există o astfel de diferență în valoarea veniturilor primite de pensionari”, a explicat economistul Borys Kushniruk. 

Potrivit statisticilor Opendatabot, 0,6 % (63.862 de persoane) dintre pensionari primesc mai puțin de 2000 grivne (51 euro). 

”Pensia ne-a fost atribuită în funcție de standardele vieții noastre anterioare. Atunci primeam 700-800 de grivne (18-20 euro) la salariu. Acum primesc 670 de grivne (17 euro). Această pensie nu corespunde prezentului”, a precizat bunica Ira.  

În același timp, în 2023, costul vieții pentru persoanele apte de muncă a ajuns la 2.684 grivne (67 euro).  

”Pensie de 2000 de grivne (50 euro) și facturi de 6000 de grivne (151 euro). Pentru că la utilități plătim prețuri europene. Nici măcar nu îmi permit să intru în băcănie. Mă duc acolo parcă la muzeu – te uiți și pleci acasă”, a spus bunica Katya. 

Potrivit fostului președinte al consiliului de administrație al Unex Bank, indicatorul declarat oficial nu are nicio legătură cu realitatea – ”Nu vom cunoaște prețul real al vieții”. 

”Cei care sunt la putere fac totul ca să plătească aceste pensii calculate la un minim real de existență. Sunt interesați doar de salarii celor care lucrează la stat și de pensiile celor care au lucrat la stat. Pentru politicienii care sunt în opoziție, situația reprezintă un pretext de a-și face PR, acuzând faptul că oamenii obișnuiți sunt înșelați de autorități și primesc plăți sub minimul de existență. Însă, atunci când opoziția ajunge la putere nu face absolut nimic pentru a schimba situația. Asta arată populismul acestor politicieni”, a punctat economistul Borys Kushniruk. 

„Podul” este o publicație independentă, axată pe lupta anticorupție, apărarea statului de drept, promovarea valorilor europene și euroatlantice, dezvăluirea cârdășiilor economico-financiare transpartinice. Nu avem preferințe politice și nici nu suntem conectați financiar cu grupuri de interese ilegitime. Niciun text publicat pe site-ul nostru nu se supune altor rigori editoriale, cu excepția celor din Codul deontologic al jurnalistului. Ne puteți sprijini în demersurile noastre jurnalistice oneste printr-o contribuție financiară în contul nostru Patreon care poate fi accesat AICI.