Lituania scoate în relief datele rușinii: Coreea de Nord a oferit mai multă muniție Rusiei decât UE Ucrainei. În tot acest timp, Phenianul furnizează armament și teroriștilor Hamas. Ministrul lituanian de Externe: "Ar trebui să nu mai fim încremeniți, în timp ce ucrainenii curajoși mor!"


Lituania scoate în relief datele rușinii: Coreea de Nord a oferit mai multă muniție Rusiei decât UE Ucrainei. În tot acest timp, Phenianul furnizează armament și teroriștilor Hamas. Ministrul lituanian de Externe: "Ar trebui să nu mai fim încremeniți, în timp ce ucrainenii curajoși mor!"

Ministrul Afacerilor Externe al Lituaniei, Gabrielius Landsbergis, a cerut joi statelor membre ale Uniunii Europene să nu reducă ritmul furnizării de muniție către Ucraina, dat fiind faptul că Rusia a primit până acum mai multă muniție din partea Coreei de Nord. 

"UE a promis Ucrainei 1.000.000 de proiectile pentru artilerie. Până acum, am livrat doar 300.000. Între timp, Coreea de Nord a livrat Rusiei 350.000", a spus el pe rețeaua X.

Ministrul lituanian a adăugat că UE are "cu siguranță" resursele "pentru a depăși Coreea de Nord", care, cu toate problemele grave pe care le are, a reușit să furnizeze o cantitate imensă, neașteptată, de proiectile.  

"Ar trebui să nu mai fim încremeniți, în timp ce ucrainenii curajoși mor", a scris el.

Comentariile ministrului lituanian au venit după ce Bloomberg a raportat că UE nu și-a împlinit angajamentul de a furniza Ucrainei un milion de obuze de artilerie până în martie 2024, furnizând doar aproximativ 30% din cantitatea planificată de muniție.  

Pe lângă periculoasa performanță de a livra mai multe proiectile rușilor decât întreagă Uniune Europeană Ucrainei, Coreea de Nord a oferit arme și organizației Hamas, pentru a viza Israelul, conform armatei israeliene. Hamas a folosit lansatoare de grenade (RPG) nord-coreene în atacul său împotriva Israelului din 7 octombrie, alături de proiectile pentru mortier de fabricație iraniană.

"Cred că aproximativ cinci până la 10% din armele de aici au fost fabricate în Iran și 10% sunt nord-coreene. Restul au fost făcute în interiorul Fâșiei Gaza", a spus un oficial militar israelian, care a vorbit sub condiția anonimatului.

"Cred că cel mai surprinzător lucru a fost cantitatea mare de arme pe care au adus-o în Israel", a adăugat oficialul.

La începutul acestei luni Radio Free Asia a făcut o analiză amănunțită a unui videoclip ce arăta un bărbat palestinian ținând în mâini ceea ce păreau a fi lansatoare de rachete fabricate în Coreea de Nord, ceea ce indica prezența armelor nord-coreene în Gaza, fapt confirmat atunci de experți militari din Coreea de Sud și apoi, după atacurile din 7 octombrie, și de militarii israelieni.

Luni, Agenția Centrală de Știri din Coreea de Nord a spus că războiul din Israel a fost o "tragedie creată în întregime de Statele Unite", deoarece Washingtonul "a închis ochii în cazul Israelului, a ocupației sale ilegale a teritoriilor palestiniene, a atacurilor armate continue, a victimelor civile, și extinderea așezărilor evreiești". 

Săptămâna trecută, un portret al liderului nord-coreean Kim Jong Un a fost expus la un protest antiamerican din Cisiordania, pentru a sublinia sentimentele profunde ale poporului palestinian împotriva Statelor Unite.

Astfel, după zeci de ani de repetare a discursului antiamerican, Coreea de Nord a trecut la gesturi concrete împotriva Statelor Unite și aliaților Washingtonului, chiar dacă situați la mare distanță de granițele sale, furnizând surprinzător de multă muniție și arme în Ucraina și în Gaza, la concurență cu Iranul, care are o populație de mai mult de trei ori mai mare și o economie mult mai solidă, susținută de rezervele imense de petrol și gaze. 

„Podul” este o publicație independentă, axată pe lupta anticorupție, apărarea statului de drept, promovarea valorilor europene și euroatlantice, dezvăluirea cârdășiilor economico-financiare transpartinice. Nu avem preferințe politice și nici nu suntem conectați financiar cu grupuri de interese ilegitime. Niciun text publicat pe site-ul nostru nu se supune altor rigori editoriale, cu excepția celor din Codul deontologic al jurnalistului. Ne puteți sprijini în demersurile noastre jurnalistice oneste printr-o contribuție financiară în contul nostru Patreon care poate fi accesat AICI.