Un regulament special al Ministerului rus al Apărării, intitulat "Despre companiile de asalt Z", care au devenit pe parcursul războiului din Ucraina formațiuni infracționale, de condamnați, a fost distribuit de site-ul Frontelligence Insight, care face parte din comunitatea Open Source Intelligence.
Formațiunile de asalt Storm-Z ale armatei ruse au fost inițial formațiuni de elită, dar pierderile mari suferite pe frontul din Ucraina pe parcursul îndeplinirii sarcinilor specifice, care includ misiuni de asalt în medii urbane și teren dificil, au convins comandamentul rus că deținuții sunt cei mai potriviți să fie folosiți drept carne de tun în aceste misiuni.
Compania Wagner a fost prima care a înrolat condamnați, dar, începând cu luna februarie, Ministerul rus al Apărării a preluat această sarcină și le-a interzis celor de la Wagner să continue înrolarea lor.
Regulamentul îi etichetează pe deținuți drept "contingent special" și spune că aceștia au alocate doar 10-15 zile pentru a fi pregătiți pentru război după ce semnează contractul pentru o durată de 6 luni. Cei care sunt prinși că fug de pe câmpul de luptă pot fi împușcați, conform regulamentului: "Comandanții își rezervă dreptul de a folosi arme pentru a restabili disciplina și ordinea în caz de nesupunere deschisă". Militarii din unitățile de asalt pot părăsi câmpul de luptă numai în caz de rănire gravă sau deces, iar asistența medicală primară este acordată doar "în măsura în care și-o asigură ei înșiși sau unii altora, reciproc", departamentele medicale fiind formate dintr-un șofer, un ordonator și un comandant.
Comandanții acestor echipe de asalt au voie să creeze grupuri de blocare (trupe de barieră) și convoaie de poliție militară pentru militarii lor condamnați.
Cadavrele condamnaților sunt depozitate în morgi separat de cadavrele militarilor din armata rusă.
"Voluntarii" trebuie să fie grațiați după expirarea contractului, iar ulterior pot semna un nou contract sau se pot întoarce în Rusia "pe cont propriu", conform regulamentului, dar în realitate deținuții nu sunt eliberați după expirare și sunt obligați să semneze noi contracte, pentru a fi menținuți în prima linie, conform jurnaliștilor de la site-ul de investigații The Insider. (sursa: AICI)
Sursa foto: AFP via Getty Images