Raport emis de serviciile secrete din SUA: Caracatița rusească își înfige tentaculele în procesul electoral din întreaga lume. Peste 100 de țări au primit un raport american care avertizează cu privire la intervenția rețelelor ruse de propagandă și spionaj în influențarea alegerilor


  • ACP
  • Oct 21, 2023 20:35
  • 1093
Raport emis de serviciile secrete din SUA: Caracatița rusească își înfige tentaculele în procesul electoral din întreaga lume. Peste 100 de țări au primit un raport american care avertizează cu privire la intervenția rețelelor ruse de propagandă și spionaj în influențarea alegerilor

Peste 100 de țări de pe toate continentele au primit prin ambasadele Statelor Unite  un raport al serviciilor de informații americane care arată că Moscova lucrează la erodarea încrederii publicului în integritatea alegerilor democratice din întreaga lume folosind spioni, rețelele sociale și mass-media de stat ruse. 

Documentul publicat vineri de Departamentul de Stat spune că "acesta este un fenomen global". 

"Informațiile noastre indică faptul că înalți oficiali ai guvernului rus, inclusiv Kremlinul, văd valoarea acestui tip de operațiune de influență și o percep ca fiind eficientă", se adaugă în document. 

Rusia este "cel mai important actor" care conduce operațiuni pentru a submina încrederea publicului în desfășurarea și rezultatele alegerilor din țările democratice.

Operațiunile lansate din Rusia între 2020 și 2022 au încercat să "submineze încrederea publicului în cel puțin 11 alegeri din nouă democrații, inclusiv Statele Unite", se mai arată în raport, pe parcursul căruia se adaugă că alte 17 țări democratice au fost vizate de eforturi "mai puțin pronunțate". 

Departamentul de Stat a oferit în privat raportul guvernelor din cele peste 100 de țări "pentru a anticipa alegerile care se pregătesc pentru anul viitor", a spus un oficial american. 

Raportul este cea mai recentă mișcare a Washingtonului de a combate ceea ce spune că sunt eforturile Moscovei "de a semăna instabilitate" în țările democratice, prezentând alegerile drept "disfuncționale, iar guvernele rezultate ca fiind ilegitime". 

Washingtonul "recunoaște propria vulnerabilitate la această amenințare", se spune în raport, explicându-se că agențiile de informații americane au descoperit că "actorii ruși răspândesc și au amplificat informații pentru a submina încrederea publicului în alegerile din 2020 din SUA". 

Un înalt oficial al Departamentului de Stat a declarat sub protecția anonimatului că Rusia a fost încurajată să-și intensifice operațiunile de influență electorală prin succesul avut în amplificarea dezinformării despre alegerile din SUA din 2020. 

 

Moscova ar folosi "atât mecanisme deschise, cât și ascunse, inclusiv rețele de influență și proxy" gestionate de serviciile de spionaj rusești, se arată în raport. 

Astfel, mass-media de stat rusă a susținut în mod deschis că sondajele electorale ar fi nedemocratice și ar "amplifica afirmațiile false de fraudă" înaintea alegerilor multiple din Europa, Asia, Orientul Mijlociu și America de Sud între 2020 și 2021. Platformele de social media și "site-uri web proxy" au fost, la rândul lor, folosite pentru a pentru a semăna îndoieli cu privire la integritatea alegerilor.

Raportul spune că într-o țară europeană, pe care nu o numește, serviciul de securitate rus FSB a lucrat în secret în 2020 pentru a intimida lucrătorii electorali și a organiza proteste în ziua alegerilor, dar și pentru a sabota "votul de peste mări" al cetățenilor. 

În cadrul concluziilor, raportul recomandă guvernelor să lucreze pentru a atenua interferența rusă în alegeri prin intermediul sancțiunilor, expulzărilor de spioni ruși și interdicțiilor de călătorie, conform Reuters. 

 

 

 

 

 

 

„Podul” este o publicație independentă, axată pe lupta anticorupție, apărarea statului de drept, promovarea valorilor europene și euroatlantice, dezvăluirea cârdășiilor economico-financiare transpartinice. Nu avem preferințe politice și nici nu suntem conectați financiar cu grupuri de interese ilegitime. Niciun text publicat pe site-ul nostru nu se supune altor rigori editoriale, cu excepția celor din Codul deontologic al jurnalistului. Ne puteți sprijini în demersurile noastre jurnalistice oneste printr-o contribuție financiară în contul nostru Patreon care poate fi accesat AICI.