ONU, noi dovezi privind violurile, deportările, crimele și atrocitățile comise de invadatorii ruși în Ucraina


ONU, noi dovezi privind violurile, deportările, crimele și atrocitățile comise de invadatorii ruși în Ucraina

O comisie de anchetă a Națiunilor Unite privind Ucraina a declarat vineri că a găsit dovezi suplimentare asupra faptului că forțele ruse au comis „atacuri fără discernământ” și crime de război în Ucraina, inclusiv viol și deportări ale copiilor în Rusia.

„Comisia a găsit noi dovezi că autoritățile ruse au comis încălcări ale drepturilor internaționale ale omului și ale dreptului internațional umanitar, precum și crime corespunzătoare, în zonele aflate sub controlul lor în Ucraina”, se arată într-un raport prezentat Adunării Generale a ONU. 

„Comisia a documentat recent atacuri (în orașele Uman și Herson, printre altele) care au afectat obiecte civile, cum ar fi clădiri rezidențiale, o gară, magazine și un depozit pentru uz civil, ducând la numeroase victime”. Rusia a negat cu fermitate săvârșirea de atrocități asupra civililor în Ucraina. Comisia a declarat că a documentat cazuri de viol „cu folosirea forței sau prin constrângere psihologică”.

„Cele mai multe incidente au avut loc după ce făptuitorii au pătruns în casele victimelor”, se arată în comunicat. „Victimele au raportat violuri sub amenințarea armei și amenințări cu uciderea sau cu alte vătămări grave asupra victimelor sau rudelor acestora”. Comisia a adăugat că a documentat transferul a 31 de copii din Ucraina în Rusia în luna mai a anului trecut și „a concluzionat că a fost o deportare ilegală și o crimă de război”.

Moscova a negat în repetate rânduri deportarea forțată a copiilor ucraineni, declarând că a mutat minorii aflați în orfelinate sau fără îngrijirea părintească în Rusia pentru propria lor siguranță.

Misiunea diplomatică a Rusiei la Geneva nu a răspuns unei solicitări de comentarii asupra raportului comisiei. Comisia a constatat, de asemenea, și trei cazuri în care autoritățile ucrainene au comis încălcări ale drepturilor omului, în privința unor persoane pe care le-au acuzat că au colaborat cu autoritățile ruse.

„Podul” este o publicație independentă, axată pe lupta anticorupție, apărarea statului de drept, promovarea valorilor europene și euroatlantice, dezvăluirea cârdășiilor economico-financiare transpartinice. Nu avem preferințe politice și nici nu suntem conectați financiar cu grupuri de interese ilegitime. Niciun text publicat pe site-ul nostru nu se supune altor rigori editoriale, cu excepția celor din Codul deontologic al jurnalistului. Ne puteți sprijini în demersurile noastre jurnalistice oneste printr-o contribuție financiară în contul nostru Patreon care poate fi accesat AICI.