Demers pentru sancționarea derapajului incalificabil al jurnalistului CTP prin care a făcut o paralelă între pelerinii de la Iași și teroriștii sinucigași din cadrul Hamas. Liga Studenților a sesizat CNCD


Demers pentru sancționarea derapajului incalificabil al jurnalistului CTP prin care a făcut o paralelă între pelerinii de la Iași și teroriștii sinucigași din cadrul Hamas. Liga Studenților a sesizat CNCD

Liga Studenților a sesizat Consiliul Național pentru Combaterea Discriminării după ce jurnalistul Cristian Tudor Popescu a făcut o paralelă între cei peste 350.000 de pelerini care s-au închinat la moaștele Sfintei Parascheva la Iași și teroriștii sinucigași din cadrul Hamas.  

Studenții au semnalat faptul că, "în ziua de 17 octombrie, în cadrul unui podcast realizat de Recorder, în contextul în care discuta cu moderatoarea despre conflictul israeliano-palestinian și despre actele de terorism ale Hamas și atacul asupra Israelului, Cristian Tudor Popescu a făcut o serie de declarații controversate între minutele 55 și 57, în care i-a comparat pe pelerinii creștini ortodocși care s-au închinat la moaștele Sfintei Cuvioase Parascheva cu teroriștii sinucigași care se aruncă în aer și omoară oameni cu credința că vor întâlni în viața de apoi 72 de fecioare. De asemenea, a afirmat că membrii cultului mozaic au o viziune identică despre moarte și viața de apoi cu teroriștii sinucigași, afirmație falsă, de natură să inducă publicul în eroare".

Astfel, Liga Studenților a atras atenția că remarcile lui CTP "aduc atingere demnității creștinilor ortodocși, batjocorindu-i, umilindu-i și degradându-i pe aceștia la stadiul de teroriști islamici". Studenții au invocat în acest sens OG 137/2000 privind prevenirea și sancționarea tuturor formelor de discriminare.Redăm respectivul fragment de dialog din podcastul Recorder: 

CTP: Stați că nu am spus elementul cel mai… care duce la martiri, cu oameni care se aruncă în aer cu ușurință, ca să fie teroriști sinucigași, martiri, pentru că îi așteaptă 72 de fecioare acolo, mai mult sau mai puțin virgine, dar cu ochi frumoși. Cu ochi frumoși, că asta m-a frapat, așa scrie acolo la sfânta scriptură musulmană, că trebuie să fie cu ochi frumoși. Dacă te așteaptă cu 72 de fecioare, vin și carne de orice fel acolo… nu? Parcă îți vine așa să îți pui o centură cu explozibil și să te duci să te arunci în aer. Cam așa arată și la evrei, și la musulmani, mă rog, la mozaici, și la musulmani moartea.

Moderatoare: Totuși, dincolo de resorturile astea care vin din tradiție, nu atât din credință, cât din tradiție, rămâne principala problemă acolo subdezvoltarea. Asta îi împinge pe oameni să se, să se susțină…

CTP: Da, dar mai trebuie spus ceva. Da, până la subdezvoltare mai trebuie spus ceva. Să nu râdem de faptul că oamenii ăștia cred în chestia asta cu vinul, cu carnea și cu 72 de fecioare. Să nu râdem! Că râdem de noi! Ce deosebire este între ei și cei care se duc acum, când vorbim noi la Sfânta Parascheva? Nu știu… s-a terminat pelerinajul?

Moderatoare: S-a terminat.

CTP: S-a terminat, așa…

Moderatoare: Cu sarmalele s-a terminat!

CTP: Ce deosebire este? Niște oameni care se duc acolo să pupe plexi… era să zic chiar pepsiglas-ul… așa… că la un moment dat nu au avut acces la moaște să le atingă.

Moderatoare: Din rațiuni sanitare.

CTP: Deci oameni care cred că o să se vindece, că o să se îmbogățească, că nu știu eu ce o să mai primească ducându-se la moaștele acelea nu sunt cu nimic deosebiți de cei care cred că îi așteaptă o masă împărătească și 72 de fecioare în rai.

Președintele organizației studențești în cauză, Toma Tataru, a subliniat că "astfel de declarații în spațiul public, care sunt de natură să aducă atingere demnității creștinilor, umilindu-i și degradându-i pe pelerinii Sfintei Cuvioase Parascheva la stadiul de teroriști islamici sunt total inacceptabile și trebuie sancționate". 

"Liga Studenților apără libertatea religioasă și de conștiință, consfințită de art. 53 din Constituția României, care reprezintă un drept fundamental al omului și un reper de bază în orice regim liberal, călcat în picioare doar de regimurile totalitare. Pentru noi, nu doar în calitatea noastră de studenți, majoritar creștini ortodocși în cadrul organizației, pentru care cultul sfinților reprezintă o componentă esențială a credinței noastre, cât inclusiv ca reprezentanți ai societății civile, astfel de declarații în spațiul public, care sunt de natură să aducă atingere demnității creștinilor, umilindu-i și degradându-i pe pelerinii Sfintei Cuvioase Parascheva la stadiul de teroriști islamici sunt total inacceptabile și trebuie sancționate.

Pentru majoritatea studenților din Iași, participarea la slujbele care se desfășoară la Catedrala Mitropolitană și închinarea la moaștele Sfintei Cuvioase Paraschiva le oferă acestora alinare în necazuri, nădejde și putere pentru a trece peste greutățile vieții, credința acestora fiind manifestată în deplinătatea libertății de religioase și de conștiință, pe care nimeni nu are dreptul să o batjocorească, nevoia acestora de trăire spirituală nefiind împlinită de altcineva sau de altceva, cu atât mai puțin de vorbele de duh ale domnului Popescu.

Libertatea religioasă a fost recâștigată de români cu prețul vieții după jumătate de secol în care puteai face ani grei de pușcărie sau puteai fi trimis în lagăr, deportat sau ucis dacă convingerile tale religioase nu conveneau regimului politic, iar pentru acest fapt nu îl putem lăsa pe domnul Cristian Tudor Popescu să batjocorească credința oamenilor!", a declarat Toma Tataru. 

Sursa foto CTP: captura de ecran Recorder

„Podul” este o publicație independentă, axată pe lupta anticorupție, apărarea statului de drept, promovarea valorilor europene și euroatlantice, dezvăluirea cârdășiilor economico-financiare transpartinice. Nu avem preferințe politice și nici nu suntem conectați financiar cu grupuri de interese ilegitime. Niciun text publicat pe site-ul nostru nu se supune altor rigori editoriale, cu excepția celor din Codul deontologic al jurnalistului. Ne puteți sprijini în demersurile noastre jurnalistice oneste printr-o contribuție financiară în contul nostru Patreon care poate fi accesat AICI.