Un înalt oficial american al Departamentului de Stat a demisionat după ce Biden a anunțat asistența militară pentru Israel, pe fondul războiului cu Hamas. Cum își explică decizia de a demisiona


  • ACP
  • Oct 19, 2023 20:28
  • 820
Un înalt oficial american al Departamentului de Stat a demisionat după ce Biden a anunțat asistența militară pentru Israel, pe fondul războiului cu Hamas. Cum își explică decizia de a demisiona

Presa din Statele Unite relatează că un înalt oficial al Departamentului de Stat al SUA a luat decizia de a demisiona miercuri, 18 octombrie, din pricina felului în care este gestionat conflictul în curs dintre Israel și gruparea Hamas de către președintele Joe Biden.  

Într-o scrisoare deschisă de două pagini, în care explică detaliat motivele demisiei sale, Josh Paul, care a lucrat mai bine de 11 ani la Biroul pentru Afaceri Politico-Militare, precizează: "Nu putem fi atât împotriva ocupației, cât și în favoarea ei. Nu putem fi atât pentru libertate, cât și împotriva ei. Și nu putem fi pentru o lume mai bună, contribuind în același timp la una care este mai rea din punct de vedere material".

"Permiteți-mi să fiu clar: atacul Hamas asupra Israelului nu a fost doar o monstruozitate; a fost  monstruozitatea monstruozităților", a continuat fostul oficial american. 

"Dar cred în miezul sufletului meu că răspunsul Israelului și, odată cu el, sprijinul american atât pentru acel răspuns, cât și pentru status quo-ul ocupației, nu va duce decât la o suferință mai mare și mai profundă atât pentru poporul israelian, cât și pentru cel palestinian - și asta nu servește interesul american pe termen lung. Sprijinul orb pentru o parte este distructiv pe termen lung pentru interesele oamenilor de ambele părți", a mai spus Josh Paul.  

În scrisoarea sa de demisie, Paul și-a exprimat dorința ca oamenii nevinovați, atât israelieni, cât și palesti"nieni, să fie protejați. 

"Uciderea civililor - fie de către teroriștii care-i ucid pe cei ce dansează la un festival de muzică rave, fie de către teroriștii care-i ucid pe cei care își recoltează livada de măslini - este un dușman al acestei dorințe", a zis Paul. 

"Răpirea copiilor - fie că sunt luați sub amenințarea pistolului din kibutz-ul lor, fie luați cu pistolul din satul lor - este un dușman al acestei dorințe", a continuat fostul oficial american în aceeași notă. 

"Și pedeapsa colectivă este un dușman al acestei dorințe, fie că implică demolarea unei locuințe, fie a mii de locuințe; așa cum este curățarea etnică; așa cum este și ocupația; precum și apartheidul", a mai zis Paul. 

Președintele Biden își exprimase sprijinul total pentru Israel într-un discurs susținut miercuri, 18 octombrie, la Tel Aviv.  

"Nu sunteți singuri. Nu sunteți singuri", a transmis președintele american poporului israelian, puternic lovit de atacurile Hamas din data de 7 octombrie, în urma cărora au murit peste 1300 de israelieni - printre care s-au aflat copii, femei și bătrâni, iar alte mii au fost răniți, respectiv aproape 200 au fost luați ostatici. 

"Atâta timp cât Statele Unite vor rămâne în picioare, și vom rezista pentru totdeauna, nu vă vom lăsa să fiți singuri niciodată. Știu că recentul atac terorist asupra poporului acestei națiuni a lăsat o rană profundă. Dar nu vom sta pe loc fără să facem nimic", a continuat Biden. 

"Nici azi, nici mâine, niciodată!", a conchis liderul de la Casa Albă. (sursa: AICI)  

„Podul” este o publicație independentă, axată pe lupta anticorupție, apărarea statului de drept, promovarea valorilor europene și euroatlantice, dezvăluirea cârdășiilor economico-financiare transpartinice. Nu avem preferințe politice și nici nu suntem conectați financiar cu grupuri de interese ilegitime. Niciun text publicat pe site-ul nostru nu se supune altor rigori editoriale, cu excepția celor din Codul deontologic al jurnalistului. Ne puteți sprijini în demersurile noastre jurnalistice oneste printr-o contribuție financiară în contul nostru Patreon care poate fi accesat AICI.