Hamas a anunțat că vrea să elibereze femeile și copiii pe care îi ține captivi, dar a explicat că nu deține custodia tuturor ostaticilor capturați în atacul asupra Israelului de acum 10 zile. Comentând pretinsa disponibilitate a organizației teroriste Hamas de a-i elibera pe ostatici, un expert israelian a descris-o drept o componentă a războiului psihologic, nicidecum o intenție autentică.
Anunțul Hamas vine după negocieri tensionate la care au participat, pe lângă oficialii israelieni și palestinieni, și oficiali din SUA și Qatar, ultimii având contact cu Hamas "aproape în fiecare zi la diferite niveluri", conform NBC.
Hamas, care controlează Gaza, precizează că încearcă să obțină custodia tuturor prizonierilor, unii aflându-se în mâinile organizației Jihadul Islamic Palestinian, iar alții fiind ținuți de "cetățeni oportuniști aleatori din Gaza", conform celor spuse de un fost oficial american ce dispune de informații despre această chestiune. Însă, pe de altă parte, Hamas susține că nu poate obține custodia tuturor ostaticilor, din pricina bombardamentelor continue. Astfel, Hamas pretinde că ar dori să îi elibereze pe toți ostaticii civili dacă Israelul își oprește atacurile aeriene asupra Fâșiei Gaza.
Dacă Israelul respectă termenii, ostaticii ar putea fi eliberați într-o oră, a spus un oficial Hamas. Oficialul Hamas a adăugat că nu ar exista o zonă sigură pentru a-i elibera acum.
Un fost oficial american a zis pentru NBC că discuțiile despre soarta ostaticilor au avut loc "din prima zi".
"În primele zile, Hamas a făcut presiuni pentru un schimb de prizonieri, dar în cele din urmă au acceptat că nu va fi cazul", a completat acesta.
Un alt diplomat occidental a descris discuțiile ca fiind precare.
"Este clar că există un dialog între Hamas, Qatar și Israel, dar (să vorbești despre - n.red) «negocieri» reprezintă probabil o exagerare", a spus diplomatul pentru NBC News.
"Este un canal (de comunicare - n.red.). Qatar are mai multă pârghie decât oricine altcineva, dar nu atât de multă pe cât și-ar dori", a continuat acesta.
Pe de altă parte, un expert din Israel - care a contribuit la eliberarea soldatului israelian capturat Gilad Shalit în 2011 - a remarcat că "nu există garanții pe care Israelul să le ofere că nu va reînnoi luptele, iar Hamas știe asta".
"Cred că acesta (eliberarea ostaticilor - n.red.) este un mesaj fals, un război psihologic - nu înseamnă nimic", a mai spus expertul israelian, adăugând că singurul mod în care s-ar putea ajunge la un acord ar fi dacă Hamas ar elibera femei, copii, bătrâni și bolnavi în schimbul femeilor și minorilor palestinieni deținuți în Israel. (sursa: AICI)