Președintele Columbiei insultă în mod repetat Israelul și emite afirmații total nepermise, solicitând totodată oprirea intervenției militare în Gaza


  • ACP
  • Oct 16, 2023 14:25
  • 1237
Președintele Columbiei insultă în mod repetat Israelul și emite afirmații total nepermise, solicitând totodată oprirea intervenției militare în Gaza

Un conflict diplomatic de mari proporții a izbucnit între Columbia și Israel după ce președintele columbian Gustavo Petro a refuzat să condamne atacurile Hamas din 7 octombrie, iar apoi a acuzat Israelul că ar comite genocid în Gaza, făcând comparații între situația din teritoriul palestinian și lagărul de concentrare de la Auschwitz, din timpul celui de-Al Doilea Război Mondial.

După ce Israelul a reacționat diplomatic și apoi a luat, duminică, decizia de a opri vânzările de echipamente militare către Columbia, din cauza poziției sale față de statul israelian și operațiunile armatei israeliene de eliminare a teroriștilor din Gaza, președintele columbian a reacționat imediat, amenințând că va suspenda relațiile diplomatice cu Israelul. 

”Dacă trebuie să suspendăm relațiile externe cu Israelul, le vom suspenda. Nu sprijinim genocidurile. Președintele Columbiei nu va fi insultat", a spus Petro pe rețeaua X. 

De asemenea, Petro a cerut Americii Latine să demonstreze solidaritate autentică cu Columbia, în urma „insultei” Israelului împotriva lui. 

„De la poporul Israelului, cer ajutor pentru realizarea păcii în Palestina și în lume”, a completat acesta. 

Petro a lansat apoi o nouă tiradă împotriva deciziei Israelului de a intra cu armata în Gaza și a insistat că în Columbia „genocidurile nu sunt susținute”, apoi a anunțat că țara sa va trimite ajutor umanitar în Gaza.

Comentând ce a spus ministrul Apărării, Yoav Gallant, când a anunțat un „asediu complet” al Gazei în lupta împotriva „animalelor umane”, Petro a spus: „Asta este ceea ce au spus naziștii despre evrei”

„Popoarele democratice nu pot permite nazismului să se restabilizeze în politica internațională”, a mai adăugat Petro. 

Președintele columbian a mers și mai departe, cerând ONU să convoace o sesiune extraordinară a Adunării Generale pentru situația din Gaza și a salutat o declarație a omologul său american Joe Biden, care a avertizat că ocuparea Gazei „ar fi o greșeală”.

Israelul a anunțat intenția de a distruge Hamas ca reacție la atacurile grupării teroriste de pe 7 octombrie, în care peste 1.000 de civili - bărbați, femei și copii - alături de 300 militari au fost uciși, iar alți 155 israelieni au fost luați ostatici în Gaza. 

Alte mii de persoane au fost rănite în atacuri, sute dintre ele fiind în stare gravă. Unele dintre victime au fost mutilate și au existat incidente de viol și tortură a copiilor. În anumite locații, familii întregi au fost ucise – sursa AICI

„Podul” este o publicație independentă, axată pe lupta anticorupție, apărarea statului de drept, promovarea valorilor europene și euroatlantice, dezvăluirea cârdășiilor economico-financiare transpartinice. Nu avem preferințe politice și nici nu suntem conectați financiar cu grupuri de interese ilegitime. Niciun text publicat pe site-ul nostru nu se supune altor rigori editoriale, cu excepția celor din Codul deontologic al jurnalistului. Ne puteți sprijini în demersurile noastre jurnalistice oneste printr-o contribuție financiară în contul nostru Patreon care poate fi accesat AICI.