La 9 octombrie, președintele Volodimir Zelenski a semnat decretul ce a pus în vigoare decizia Consiliului Național de Securitate și Apărare al Ucrainei (RNBO).
Potrivit documentului (publicat în aceeași zi pe site-ul președinției), Consiliul de Securitate și Apărare Națională a decis ca Ucraina să prevadă pentru apărare, în cursul anului 2024, cel puțin 21,6% din PIB.
Conform calculelor realizate la nivelul Cabinetului de Miniștri, în 2024, PIB-ul nominal al Ucrainei se va ridica la 7824,8 miliarde grivne (echivalentul a 192, 3 miliarde euro). Ceea ce înseamnă că, 1684,9 miliarde grivne (echivalentul a 41,4 miliarde euro) vor fi destinate sectorului de securitate și apărare al Ucrainei. Această sumă e cu 112,8 miliarde grivne (echivalentul a 2,8 miliarde euro) mai mare decât sumele prevăzute pentru anul în curs în domeniul securității și al apărării.
Raportul Ministerului de Finanțe al Ucrainei subliniază faptul că guvernul de la Kiev este obligat să finanțeze cu prioritate măsurile de consolidare a capacității de apărare a statului.
”În primul rând, vor fi mai mulți bani pentru Ministerul Apărării și Ministerul Afacerilor Interne. Vorbim despre salariile personalului militar și în general despre finanțarea puternică a întregului complex de război ce asigură apărarea Ucrainei – Garda Națională, Serviciul de Frontieră și SBU”, a declarat Oleksiy Honcharenko, deputat ce activează în Comisia de Buget a Radei Supreme.
El a explicat că, în toată această finanțare se va ține cont și de repartizarea fondurilor către agențiile de securitate civilă (Poliția, Parchetul și organele anticorupție).
Cu toate acestea, fondurile destinate Justiției și pentru sprijinul veteranilor de război sunt prevăzute într-un articol separat, nefiind incluse în sectorul specificat.
Pentru întreținerea corespunzătoare a personalului militar este planificată alocarea a 1071,5 miliarde grivne (echivalentul a 26,3 miliarde de euro).
Potrivit proiectului actual, 440,3 miliarde grivne (echivalentul a 10,8 miliarde euro) vor fi alocate pentru reforma și dezvoltarea complexului militar-industrial, pentru achiziții de arme antirachetă și pentru crearea unui sistem de apărare antirachetă.
Din această sumă, 48,1 miliarde grivne (echivalentul a 1,2 miliarde euro) vor fi utilizate pentru achiziționarea diverselor modele de UAV-uri.
”Dar este încă prea devreme să vorbim despre cifre exacte, pentru că bugetul nu a fost încă adoptat. Acum vorbim despre această decizie a Consiliului de Securitate și Apărare Națională care este promovată de guvernul Radei Supreme pentru a fi adoptată”, a punctat Oleksiy Honcharenko, adăugând:
”Nu trebuie să uităm că acesta este un război, așa că totul se schimbă rapid. Pe lângă faptul că bugetul va fi rescris de multe ori pe parcursul anului, unele dintre cifre vor fi catalogate drept ‹secrete› din motive de securitate”.
Conform proiectului de buget pentru 2024, veniturile proprii ale fondului se vor ridica la 1560,4 miliarde grivne (38,3 miliarde euro), iar cheltuielile vor ajunge la 3108,2 miliarde grivne (38,3 miliarde euro). Cu alte cuvinte, mai mult de jumătate din fonduri vor fi cheltuite pentru asigurarea apărării și securității țării.
În timp ce satisfac nevoile prioritare ce țin de armament, echipamente și muniție, autoritățile îndrituite ar trebui să își reducă datoriile acumulate față de executanții contractelor de apărare.
Oleksiy Honcharenko a explicat că Ucraina are ”un buget foarte simplu”. La urma urmei, cam tot ce produce țara va merge să susțină efortul de război. Alte probleme sunt finanțate de partenerii externi – SUA, UE, Marea Britanie, Canada și Japonia.
Cazul Israelului
De dragul comparației, în Israel – stat aflat de mulți ani într-un conflict permanent –, în 2021, bugetul militar era de aproximativ 5% din PIB.Cu toate acestea, înainte de izbucnirea războiului generat de atacurile teroriste ale Hamas, cheltuielile destinate armatei și apărării în general au fost majorate în mod tradițional cu peste 1% din PIB în condițiile cheltuielilor suplimentare necesitate de serviciile secrete.
Potrivit lui Oleh Vyshnyakov – consulul onorific al Israelului în regiunea de Vest a Ucrainei –, împreună cu fondurile secrete folosite pentru mobilizarea resurselor, cheltuielile militare ale Israelului au crescut imediat la 13% din PIB, ceea ce echivalează cu 400 de miliarde dolari (echivalentul a 367 miliarde euro) pe an. Cu alte cuvinte, vorbim despre 5-7% din cifra de afaceri anuală a întregii economii israeliene (o economie extrem de puternică și de stabilă).
Să nu uită că, în anii ‘70, când războiul cu lumea arabă își atinsese paroxismul, apărarea Israelului a costat 30% din PIB.