Platforma X, acuzată de la vârful UE de distribuire de conținut ilegal și de dezinformări pe fondul atacurilor teroriste ale Hamas. Schimb dur de replici între un comisar european și Elon Musk


  • ACP
  • Oct 11, 2023 16:59
  • 579
Platforma X, acuzată de la vârful UE de distribuire de conținut ilegal și de dezinformări pe fondul atacurilor teroriste ale Hamas. Schimb dur de replici între un comisar european și Elon Musk

Un oficial de top al Uniunii Europene acuză platforma social media X că ar fi folosită pentru a răspândi conținut ilegal și dezinformări despre invazia teroristă a grupării Hamas, respectiv despre răspunsul Israelului la aceasta.  

Începând de sâmbătă au fost efectuate rapoarte despre ampla dezinformare de pe platforma X. Rapoartele au arătat că au fost postate, printre altele, filmări vechi modificate manipulator a le face să pară că sunt noi și chiar filmări ale unor scene din jocurile video și prezentate drept filmări de pe parcursul atacurilor teroriste ale Hamas, respectiv de pe parcursul răspunsului trupelor israeliene.  

Comisarul UE pentru piața internă, Thierry Breton, a precizat într-o scrisoare deschisă adresată miliardarului Elon Musk, principalul acționar al platformei, că există semne clare că pe X se distribuie conținut terorist și extrem de violent.  

"Avem, din surse calificate, rapoarte despre conținut potențial ilegal care circulă pe serviciul dumneavoastră, în ciuda semnalărilor autorităților relevante", a acuzat Breton.  

"De aceea vă invit să vă asigurați de urgență că sistemele dumneavoastră sunt eficiente și să raportați echipei mele cu privire la măsurile de criză luate", a adăugat oficialul european, continuând că se așteaptă ca Musk să ia legătura cu autoritățile competente de aplicare a legii și cu Europol și că va coopera cu acestea.  

"Vă îndemn să asigurați un răspuns prompt, precis și complet la această solicitare în următoarele 24 de ore". a mai spus Breton.  

La acestea, Musk a răspuns: "Politica noastră este ca totul să fie open source și transparent, o abordare pe care știu că Uniunea Europeană o susține. Vă rugăm să enumerați încălcările de pe X la care faceți referire, pentru ca publicul să le poată vedea".

Breton a replicat la rândul său lui Musk: "Sunteți conștient de rapoartele utilizatorilor – și ale autorităților – despre conținutul fals și glorificarea violenței. Depinde de dumneavoastră să demonstrați că faceți ceea ce spuneți".

De la achiziționarea platformei X (cunoscută pe atunci sub numele de Twitter), Musk a restabilit utilizatorii interziși anterior pentru postarea de conținut fals și a concediat echipele de cenzori ai companiei, fapt pentru care platforma fost acuzată în mai multe rânduri că ar fi devenit un refugiu pentru dezinformare și abuz. (sursa: AICI)

„Podul” este o publicație independentă, axată pe lupta anticorupție, apărarea statului de drept, promovarea valorilor europene și euroatlantice, dezvăluirea cârdășiilor economico-financiare transpartinice. Nu avem preferințe politice și nici nu suntem conectați financiar cu grupuri de interese ilegitime. Niciun text publicat pe site-ul nostru nu se supune altor rigori editoriale, cu excepția celor din Codul deontologic al jurnalistului. Ne puteți sprijini în demersurile noastre jurnalistice oneste printr-o contribuție financiară în contul nostru Patreon care poate fi accesat AICI.