Un mesaj oficial al secretarului de stat Anthony Blinken a fost șters de pe rețeaua X. Departamentul de stat explică MOTIVUL


Un mesaj oficial al secretarului de stat Anthony Blinken a fost șters de pe rețeaua X. Departamentul de stat explică MOTIVUL

O gafă imensă a secretarului de stat Anthony Blinken – în forma unei postări pe rețeaua X (fostă Tweeter) – a fost confirmată, marți, de Departamentul de Stat, care a explicat ștergerea ulterioară a postării, întrucât a fost „nepotrivit formulată”

În postarea respectivă, secretarul de stat Antony Blinken ceruse o „încetare a focului” între Israel și Hamas, pe fondul intervenției forțelor israeliene după atacurile fără precedent de sâmbăta, în urma cărora au fost uciși peste 1200 de cetățeni israelieni, în covârșitoare majoritate civili, iar un număr încă necunoscut au fost luați ostatici. 

„Mesajul a fost formulat nepotrivit, nu a reprezentat în mod corespunzător. Așa că l-am retras”, a declarat purtătorul de cuvânt Matthew Miller, ca răspuns la o întrebare adresată de un reporter al agenției turce Anadolu, în timpul briefing-ului zilnic de presă. 

Postarea a fost legată de un apel telefonic între Blinken și omologul său turc Hakan Fidan, convorbire ce a avut loc duminică, cu privire la atacurile teroriste ale grupării Hamas împotriva populației civile din Israel. După convorbire, Blinken a postat pe rețeaua X mesajul: „Am încurajat propunerea Turciei pentru încetarea focului și eliberarea imediată a tuturor ostaticilor deținuți de Hamas”

Numai că la acel moment forțele israeliene încă luptau pentru eliminarea ultimelor grupuri de teroriști Hamas ramași pe teritoriul Israelului. 

Miller a declarat că Departamentul de Stat a emis mai multe declarații care susțin „dreptul Israelului de a se apăra” și că stenograma apelului telefonic a transmis în mod explicit că „secretarul, în conversația sa, a reiterat de câteva ori ceea ce tocmai am spus public, adică Hamas ar trebui să înceteze activitățile sale violente împotriva Israelului” – sursa AICI

„Podul” este o publicație independentă, axată pe lupta anticorupție, apărarea statului de drept, promovarea valorilor europene și euroatlantice, dezvăluirea cârdășiilor economico-financiare transpartinice. Nu avem preferințe politice și nici nu suntem conectați financiar cu grupuri de interese ilegitime. Niciun text publicat pe site-ul nostru nu se supune altor rigori editoriale, cu excepția celor din Codul deontologic al jurnalistului. Ne puteți sprijini în demersurile noastre jurnalistice oneste printr-o contribuție financiară în contul nostru Patreon care poate fi accesat AICI.