Pe canalul de YouTube ”În ospeție la Gordon” (”В гостях у Гордона”) a fost publicat un interviu video realizat de fondatorului publicației online Gordonua.com – cunoscutul jurnalist ucrainean Dmitrii Gordon – cu Alexei Arestovici, fostul consilier al președintelui ucrainean Volodymyr Zelensky.
Arestovici a fost întrebat despre o serie de aspecte, printre care, darea sa în căutare de către Rusia lui Putin, riscul ca Occidentul să forțeze Ucraina să negocieze pacea, ce se va întâmpla pe front la iarnă, corupția din Ucraina, dacă Occidentul va reduce ajutorul militar acordat Ucrainei, președintele ucrainean Volodymyr Zelensky și relațiile sale cu Occidentul, și nu în ultimul rând, despre relațiile cu vecinii, în special Polonia și România. Interviul video în limba rusă poate fi vizionat AICI.
Alexei Arestovici a explicat cât de importante rămân a fi relațiile Ucrainei cu vecinii săi, România și Polonia. Arestovici s-a arătat revoltat de aroganța cu care Kyiv-ul tratează uneori cu partea polonă, asta deși rezistența și chiar existența statului ucrainean ar depinde într-o mare măsura de Polonia:
,,Să îți permiți să arunci în aer relațiile noastre cu Polonia, statul care este cel mai important partener al Ucrainei și datorită cărora noi suntem în continuare capabili la a rezista împotriva ocupanților, este desigur o ‹performanță› pe care aș echivala-o cu trădarea de patrie”, a explicat Arestovici.
Totodată, Arestovici critică lipsa de interes a Ucrainei față de oportunitățile investiționale oferite de platforma Intermarium, care, în opinia ex-consilierului prezidențial, ar putea oferi suficiente resurse finanicare pentru construirea de noi poduri între Ucraina și România.
,,Ucraina ar trebui să folosească platforma intermarium (Inițiativa celor trei Mări) pentru a spori cooperarea cu România. România este gata să investească în Ucraina, în infrastructura noastră comună, și să devină o nouă ‹Polonie› pentru Ucraina. Din România în Ucraina vine foarte multă logistică. Sunt oportunități pe care noi singuri le ratăm. Românii se miră și ne întreabă uneori de ce am ratat un lucru, sau nu am primit altceva de care am fi avut nevoie. Ei chiar ne reproșează că nu îi întrebăm multe aspecte de acest gen”, a declarat Arestovici.
Întrebat despre perspectivele de întărire a relațiilor Ucrainei cu vecinii, pentru sporirea securității în regiune, Arestovici a declarat:
,,Ucraina trebuie să se bazeze pe vecinii săi, în special, pe România, care știe foarte bine ce înseamnă Rusia și ocupația rusă, și românilor, în sensul dat, nu trebuie să le explici nimic în plus. România și Polonia doresc să investească în Ucraina pentru că își fac griji și de securitatea lor. Polonezii afirmă deschis că atâta timp cât ucrainenii continuă să lupte, niciun militar polonez nu va trebui să moară. Acest lucru îl înțelege foarte bine și România. România a fost una dintre primele țări care a acceptat să instruiască piloții noștri militari. Ei au făcut asta chiar înaintea polonezilor. Acum, puteți să vă întrebați și de ce”.
Totodată, Arestovici a criticat unele decizii luate de establishment-ul politic de la Kyiv, lăudând în schimb România:
,,România înțelege perspectivele de securitate din regiune, de la Marea Neagră, înțelege pericolul rusesc, dar înțelege și securitatea propriilor importuri și exporturi comerciale. Ei calculează toți acești pași, iar noi, Ucraina, nu facem asta. De ce? Fiindcă calitatea elitelor politice ucrainene este destul de joasă. Ele nu se pot schimba, mai ales acum, când sunt angrenate în război. Mulți demnitari de stat și-au depășit cu mult atribuțiile, iată de ce, uneori se creează impresia că am rămas în feudalism, undeva în secolul XVII-lea pe vremea lui Bogdan Hmelnițchi. Unii dintre ei ratează niște oportunități uriașe, iar alții pur și simplu le fură. Avem nevoie de schimbări sistemice”.
De asemenea, ex-consilierul prezidențial avertizează: ,,Americanii și occidentalii nu în zadar bat alarmă și ne spun să începem imediat lupta anticorupție și reformarea instituțiilor”.
La final, întrebat de jurnalistul Dmitrii Gordon despre capacitatea armatei ucrainene de a ține piept în continuare agresorilor ruși, Arestovici a subliniat din nou rolul important al suportului oferit de către aliații occidentali și implicit de către România:
,,Noi nu avem de gând să lăsăm mâinile jos, pentru că dacă am face-o, am avea parte de masacre precum cel de la Buchea în toată Ucraina. În lume există forțe care nu își doresc ca noi să pierdem. În SUA există foarte mulți senatori care ne susțin deschis și răspicat. Din nou, să nu uităm de vecinii noștri, Polonia și România, care ne vor susține pentru că nu sunt interesați ca noi să pierdem. Noi vom continua să luptăm. Mai mult, chiar și acei oficiali străini care afirmă că ajutorul militar oferit Ucrainei ar trebui redus, nu vor să admită ideea că Ucraina va fi învinsă”.