Dezvăluirile Wall Street Journal. Cât de mare a fost implicarea Iranului în atacurile teroriste împotriva Israelului de sâmbătă seară?


  • ACP
  • Oct 9, 2023 12:03
  • 1602
Dezvăluirile Wall Street Journal. Cât de mare a fost implicarea Iranului în atacurile teroriste împotriva Israelului de sâmbătă seară?

Mai mulți oficiali ai serviciilor de securitate din Iran ar fi ajutat la planificarea atacului surpriză al grupării Hamas asupra Israelului și ar fi dat undă verde pentru atac cu câteva zile de lansarea acestuia, conform unui articol al Wall Street Journal publicat duminică seara. 

Jurnaliștii citați au preluat declarațiilor unor înalți membri ai organizațiilor Hamas și Hezbollah, care au relatat că întâlnirile dintre oamenii regimului de la Teheran și conducătorii celor doua grupări ar fi avut loc la Beirut încă din august. 

Detaliile operațiunii ar fi fost finalizate în timpul mai multor întâlniri de la Beirut, la care au participat ofițeri din Corpul Gărzii Revoluției Islamice și reprezentanți ai Hamas, care deține puterea în Gaza, alături de reprezentanți ai grupului militant și politic musulman șiit libanez Hezbollah și de membri ai altor două grupări militante susținute de Iran.

Însă întrebat despre aceste întâlniri, un înalt oficial Hamas, Mahmoud Mirdawi, a spus că grupul a planificat singur atacurile. 

„Aceasta a fost o decizie palestiniană și a Hamas”, a spus Mirdawi. 

Un purtător de cuvânt al misiunii Iranului la Națiunile Unite a declarat că Republica Islamică susține acțiunile Hamas, dar nu le-a condus. 

„Deciziile luate de rezistența palestiniană sunt extrem de autonome și aliniate neclintit cu interesele legitime ale poporului palestinian”, a declarat purtătorul de cuvânt pentru Wall Street Journal. 

„Nu suntem implicați în răspunsul Palestinei, deoarece este dat doar de Palestina însăși”, a mai spus oficialul iranian. 

Purtătorul de cuvânt al Hamas, Ghazi Hamad, a confirmat însă, duminică, pentru BBC, că Iranul și-a acordat sprijinul pentru atacul asupra Israelului. 

Luni dimineață, purtătorul de cuvânt al IDF a declarat că nu există cunoștințe concrete despre vreo implicare a Iranului în atacul Hamas, în planificarea sau execuția acestuia – detalii AICI

Sursa foto: Hatem Moussa, AP

„Podul” este o publicație independentă, axată pe lupta anticorupție, apărarea statului de drept, promovarea valorilor europene și euroatlantice, dezvăluirea cârdășiilor economico-financiare transpartinice. Nu avem preferințe politice și nici nu suntem conectați financiar cu grupuri de interese ilegitime. Niciun text publicat pe site-ul nostru nu se supune altor rigori editoriale, cu excepția celor din Codul deontologic al jurnalistului. Ne puteți sprijini în demersurile noastre jurnalistice oneste printr-o contribuție financiară în contul nostru Patreon care poate fi accesat AICI.