EXCLUSIV DEZVĂLUIRI. Carnagiul: trupele rusești au săvârșit un genocid de peste 100.000 de victime în Mariupol. Câți copii au fost uciși. Gropile comune. Oroarea absolută: rușii produc asfalt din molozul caselor distruse amestecat cu rămășițe umane. Mărturii din infern / Anna Neplii


EXCLUSIV DEZVĂLUIRI. Carnagiul: trupele rusești au săvârșit un genocid de peste 100.000 de victime în Mariupol. Câți copii au fost uciși. Gropile comune. Oroarea absolută: rușii produc asfalt din molozul caselor distruse amestecat cu rămășițe umane. Mărturii din infern / Anna Neplii

Mariupol. Care e primul lucru ce vă vine în minte când auziți numele acestui oraș distrus de invadatorii ruși? O imensă tragedie. Odinioară prosper și plin de oameni zâmbitori, orașul-port ucrainean a devenit simbolul uneia dintre cele mai mari tragedii ale lumii petrecute de-a lungul ultimilor ani. 

O parte dintre evenimentele ce au avut loc în primăvara lui 2022 ne rămân încă necunoscute cu certitudine. 

Pe rețelele de socializare există înregistrări video ce prezintă bombardarea fără pic de milă a acestui oraș pașnic. De asemenea, există relatări ale unor oameni care au asistat fără să vrea la iadul declanșat de Federația Rusă. În pofida tuturor acestor evidențe, mulți oameni din exteriorul Ucrainei nu pot realiza pe deplin că în Europa secolului al XXI-lea  poate fi posibil un astfel de coșmar. Și această percepție e un răspnus ”normal” la evenimente anormale. 

”De exemplu, când au fost războaie în Ichkeria, acestea erau îndepărtate și de neînțeles pentru cei mai mulți dintre ucraineni. În acele momente, nici măcar nu ne închipuiam că rușii ar putea începe războiul și în Ucraina. Dar iată că se poate”, a precizat Mykola Osychenko, voluntar în zone de conflict și director al Mariupol TV, în exclusivitate pentru Podul.ro.

Însă întreaga lume trebuie să conștientizeze că Rusia imperială e un stat agresor și genocidar, rușii fiind capabili să șteargă de pe fața pământului orașe locuite de sute de mii de oameni nevinovați, săvârșind crime în masă, așa cum a făcut-o de-a lungul întregii sale istorii sângeroase. Lumea trebuie să-și amintească uriașul preț pe care ucrainenii l-au plătit și îl plătesc în continuare pentru a-i opri pe invadatorii ruși. 

Amploarea carnagiului săvârșit de Rusia în Mariupol

Mykola Osychenko a văzut cu ochii săi iadul organizat de ruși la Mariupol, reușind să-și evacueze familia pe 15 martie 2022. În amplul interviu exclusiv acordat pentru Podul.ro, el vorbește și despre posibilul număr real de morți în rândul populației civile, bazându-se pe propriile observații referitoare la incidentele tragice petrecute în oraș.

”Atât timp cât trupele ucrainene nu vor elibera Mariupolul nu vor exista date exacte de acolo. După eliberare însă, toată lumea va afla numărul real al victimelor, iar șocul va fi unul global. Poate că Mariupolul va fi considerat cea mai gravă crimă a Rusiei în Ucraina”, ne-a explicat Mykola, adăugând:  

”Spun asta, în condițiile în care, datele privind numărul deceselor de civili din Ucraina distribuite în Occident sunt, în general, prea departe de realitate. Desigur, structurile occidentale precizează că nu dețin informații exacte. Cu toate astea, oamenii văd cifrele acelea mici și nu realizează cât de mare poate fi diferența”.  

Anul trecut, după ce a părăsit Mariupolul, Mykola Osychenko a acordat o serie de interviuri pentru presa internațională. La acea vreme, relatările sale au cutremurat comunitatea internațională. La urma urmelor, în imaginația celor mai mulți, ceea ce se întâmpla în oraș nu era decât o ”măruntă” catastrofă umanitară. 

Mykola ne-a oferit o serie de cifre care ne-au ridicat părul în cap: în cursul anului 2022, morga din Chornomorsk a raportat cel puțin 87.000 de decese de civili documentate în Mariupol. În același timp, potrivit bazei de date a Procuraturii districtului Novoazovsky, existau cel puțin 22.500 de cadavre neidentificate. 

”Aceste informații nu au mai fost actualizate. În opinia mea, e vorba despre mult mai mulți morți. Tot timpul se găsesc cadavre. De exemplu, recent, mi-a fost trimisă o poză cu un mormânt aranjat de o femeie, cadavrul fiind găsit undeva în parcul Pryazovsky din centrul Mariupolului. Adică, chiar și în centrul orașului, cadavrele sunt încă găsite la mai bine de un an după crime”, ne-a dezvăluit Mykola Osychenko, zugrăvind o realitate de-a dreptul sinistră, parcă desprinsă din filmele horror.

Cadavrele zăceau pretutindeni 

În primăvara trecută, cele mai multe morminte au fost improvizate în grabă, asta și pentru ca haitele de câini înfometate să nu mănânce din trupurile neînsuflețite, multe aflându-se deja într-o stare avansată de descompunere. 

De asemenea, până la impunerea ocupației rusești asupra Mariupolului distrus de bombardamente, autoritățile ucrainene au tot dat dispoziții privind săparea de gropi comune destinate civililor. Cadavrele erau zilnic adunate de pe străzi. Gropile comune au fost niște șanțuri mari săpate chiar în parcul central al orașului, pentru că, atunci când au încercat să facă înhumările în cimitir, rușii au deschis focul asupra celor care se ocupau cu asta. În cursul lunii martie a anului trecut, municipalitatea a tot adunat și a îngropat cadavre, până când toți șoferii au fost uciși iar toate mașinile au sfârșit distruse.   

”Am vorbit cu mulți civili care au părăsit iadul din Mariupol și niciunul dintre acești oameni nu consideră că cifrele oficiale privind morții se apropie de cifrele reale. Până și cifra oficială prezentată de autoritățile ucrainene – 22.000 de morți la Mariupol – e considerată mult prea mică pentru grozăviile de acolo. Toți cei scăpați din Mariupol sunt convinși că, în realitate, acolo e vorba de peste 100.000 de morți”, a punctat Mykola. 

De altfel, fostul primar al Mariupolului a avansat cifra de 120.000 de morți, totodată invocând numărul enorm de clădiri rase de pe fața pământului. 

Sinuciderile în masă ale bătrânilor 

Puțin spus cumplite sunt relatările despre sinuciderile în masă ale unor oameni care și-au dat seama că nu vor mai putea supraviețui. În special, asta s-a întâmplat în cazurile unor persoane în vârstă.

”Când încă eram în Mariupol, polițiștii locali mi-au spus că, în fiecare zi, pe malul drept – fiindcă, în acea perioadă, nu aveau acces la malul stâng, din cauza luptelor –, documentau câte 5-6 cazuri de sinucideri printre persoanele în vârstă”, ne-a relatat Mykola Osychenko.

Copiii uciși de ruși 

Copiii erau cel mai puțin adaptați la acest iad trăit. În ciuda faptului că, în martie 2022, numărul anunțat oficial al copiilor morți în Mariupol era de 210, Mykola e convins că acesta e mult mai mare.

”Numărul real al copiilor morți este de zece ori mai mare”, susține el, explicând:

”Copiii pot muri din orice. La urma urmei, Mariupolul se confrunta cu lipsa de hrană, cu o catastrofală lipsă a apei potabile și cu lipsa medicamentelor. Prin urmare, orice boală putea fi fatală. În plus, bombardamentele erau zilnice. Sunt foarte mulți factori care i-au împins pe oameni, zi de zi, în aceste morminte improvizate”

Să nu uităm că, la 16 martie 2022, trupele ruse au efectuat un devastator atac aerian asupra unui teatru în care se ascundeau sute de copii lipsiți de orice apărare. 

În aceeași zi, rușii au aruncat o bombă asupra complexului sportiv Neptune, în subsolul căruia se ascundeau mulți civili. Printre altele, lovitura a cauzat și inundarea subsolului, întrucât complexul era dotat cu o piscină de mari dimensiuni.  

Multe familii au murit împreună 

De regulă, când oamenii ieșeau din adăposturi pentru a-și procura apă sau mâncare își luau copiii cu ei, de teamă ca aceștia să nu pățească ceva în lipsa lor. Având în vedere intensitatea și puterea bombardamentelor, niciun adăpost nu îți putea garanta siguranța.  

”Toată lumea a conștientizat că nu poți supraviețui decât împreună. Părinții au înțeles prea bine că, dacă ei mor, nici copiii nu vor putea să supraviețuiască în astfel de condiții. Prin urmare, mulți părinți și-au luat copiii cu ei și un număr mare de familii au murit împreună”, ne-a explicat Mykola. 

Cum a fost sfârtecată de bombe o mamă tânără care a lăsat în urmă un copil de numai 6 ani 

El ne-a relatat și cutremurătoarea poveste a unor oameni care, în primăvara anului trecut, au locuit într-un adăpost din Mariupol timp de câteva săptămâni. Printre ei se număra și o mamă tânără care avea un băiețel de numai 6 ani. Cu toții găteau prin rotație. Când i-a venit rândul, femeia și unul dintre bărbați au ieșit din adăpost și au plecat în căutare de hrană. Ambii au fost loviți în timpul bombardamentelor, femeia fiind ruptă în bucăți. Băiatul rămăsese singur pe lume, nu se știa nimic despre tatăl său. Până în aprilie, când au fost evacuați din oraș, niciunul dintre oamenii care locuiau în același adăpost cu el nu a găsit puterea de a-i spune că mama sa murise. În tot acest timp, copilul a crezut că fusese dusă la spital. 

”Au fost o mulțime de copii care au rămas singuri pe lume. Singuri printre necunoscuți, sub bombe și fără vreun document care să le ateste identitatea. Astfel de copii nu sunt capabili să supraviețuiască singuri”, a avertizat Mykola Osychenko.

Factorii care au sporit rata mortalității 

Pentru că așa ceva nu poate fi contramandat, unele femei din Mariupol au născut în perioada martie-aprilie 2022. Din moment ce s-au confruntat cu o serie de condiții inumane – fără apă, alimente și medicamente – mulți nou-născuți nu au supraviețuit.  

Inevitabil, decesele au continuat și după ce trupele rusești au ocupat definitiv orașul, în condițiile în care foarte mulți oameni sufereau de boli cronice care s-au agravat critic. De asemenea, lipsurile și degringolada au facilitat transmisia de boli.  

Mulți civili au murit și în cursul iernii ce a urmat, întrucât Mariupolul nu era pregătit pentru vremea rece – vorbim despre absența infrastructurii critice, a medicamentelor și a ajutoarelor umanitare. 

”Nu știm nimic despre oamenii care au murit din cauza bolilor în iarna trecută, pentru că invadatorii ruși ascund rata mortalității din Mariupol. Potrivit informațiilor mele, în prezent, Mariupolul mai are aproximativ 130.000 de locuitori, în rest, acolo sunt militarii, muncitorii și turiștii ruși ”, explică Mykola. 

Nici măcar propaganda rusă nu mai poate ascunde carnagiul de la Mariupol 

Un exemplu sugestiv cu privire la modul în care Rusia reduce la tăcere victimele a fost incidentul de la Teatrul dramatic din Mariupol. Anul trecut, autoritățile ruse au anunțat că acolo ar fi găsit ”aproximativ 6 sau 16 morți”. Ar trebui să fie evident pentru oricine că rușii ascund numărul real de morți, așa cum au făcut-o mereu de-a lungul istoriei lor sângeroase și rușinoase. 

Uneori, îngrozitorul adevăr răzbate chiar și din producțiile propagandei ruse. Anul trecut, într-unul dintre filmele de propagandă, o femeie care lucrase sub guvernul ucrainean ca șefă a Comitetului de Organizare a Populației a precizat răspicat că ”la Mariupol au fost peste 100.000 de morți, dar nimeni nu vorbește despre asta”.  

Rușii produc asfalt din moloz amestecat cu resturi de cadavre! 

”În plus, potrivit informațiilor mele, rușii duc la groapa de gunoi molozul rezultat din casele distruse, resturile de construcții fiind amestecate cu rămășițe umane. Nu îi vom mai găsi niciodată pe acești oameni. Mai mult, rușii au anunțat că vor procesa toate resturile de construcții în trotuar și asfalt. Adică, literalmente rușii fac asfalt din fostele case ale oamenilor și din rămășițele lor pământești, pe care mai apoi le calcă în picioare”,  a precizat Mykola Osychenko, iar cuvintele lui te lovesc ca o bâtă în moalele capului. 

Relevantele și totodată îngrozitoarele filmări realizate de Kolya Oko 

Podul.ro vă invită să urmăriți AICI un videoclip unic filmat de Mykola Lazarev (Kolya Oko), care a rămas în Mariupol, împreună cu familia, până la 26 aprilie 2022, dată la care au reușit să părăsească orașul. 

Kolya a filmat viața familiei sale în orașul bombardat fără intermitență, asediat și înconjurat din toate părțile. În dureroasele imagini surprinse, civilii își scot rudele decedate de sub dărâmături pentru a le îngropa în curțile caselor. Unii oameni prind și mănâncă porumbei. 

Împreună cu vecinii, cei din familia Kolya au instalat un panou solar, cu ajutorul căruia își încărcau telefoanele, și-au montat o sobă pe lemne în balcon și o cușcă cu porumbei, pentru a avea carne proaspătă. Inițial au reușit să se evacueze până în Zaporizhzhia, ulterior plecând într-un stat european. L-au luat cu ei și pe Mykola Roslov, care și-a pierdut părinții și cele două surori. 

Pe baza filmărilor realizate de Kolya Oko, jurnalistul și bloggerul Denys Kazansky a montat filmul ”Casa noastră este în flăcări”

Sursa foto din deschidere: Mstyslav Chernov, AP. 

„Podul” este o publicație independentă, axată pe lupta anticorupție, apărarea statului de drept, promovarea valorilor europene și euroatlantice, dezvăluirea cârdășiilor economico-financiare transpartinice. Nu avem preferințe politice și nici nu suntem conectați financiar cu grupuri de interese ilegitime. Niciun text publicat pe site-ul nostru nu se supune altor rigori editoriale, cu excepția celor din Codul deontologic al jurnalistului. Ne puteți sprijini în demersurile noastre jurnalistice oneste printr-o contribuție financiară în contul nostru Patreon care poate fi accesat AICI.