Anna Neplii, discurs la Palatul Cotroceni. Avertismentul lansat de jurnalista ucraineană: "Axa malefică a dictatorilor prinde contur! Regimurile autocratice iau decizii rapide. Aceste regimuri nu au limitări, nici morale, nici legale! / Europa a fost supusă de multă vreme atacurilor hibride"


Anna Neplii, discurs la Palatul Cotroceni. Avertismentul lansat de jurnalista ucraineană: "Axa malefică a dictatorilor prinde contur! Regimurile autocratice iau decizii rapide. Aceste regimuri nu au limitări, nici morale, nici legale! /  Europa a fost supusă de multă vreme atacurilor hibride"

Jurnalista ucraineană Anna Neplii a susținut în urmă cu câteva zile un discurs la Palatul Cotroceni, în cadrul Programului de Leadership pentru Tinerii Lideri, organizat de Centrul Euro-Atlantic pentru Reziliență. Pe parcursul discursului, Anna Neplii a atras atenția, într-un mod sugestiv, asupra acțiunilor șovăielnice ale lumii civilizate ca răspuns la războiul pe care Rusia îl duce la scară largă împotriva Ucrainei: "Încercăm să lipim o vază spartă cu bandă adezivă, deși vaza trebuie să fie topită și turnată într-o matriță nouă". În acest sens, reamintim că Anna Neplii a criticat în repetate rânduri, printre altele, lipsa de acțiune a Organizației Națiunilor Unite împotriva Rusiei, statul terorist în cauză făcând parte în continuare din Consiliul de Securitate al ONU. 

La Cotroceni, jurnalista ucraineană a reliefat că birocrația europeană încetinește răspunsul lumii libere împotriva axei răului: "Observând atât impunitatea, cât și lipsa răspunsurilor dinspre lumea civilizată, axa malefică a dictatorilor prinde contur. Iranul, Coreea de Nord, China etc. dobândesc experiență și produc arme mai eficiente. Regimurile autocratice iau decizii rapide. Aceste regimuri nu au limitări, nici morale, nici legale. În același timp, birocrația europeană reacționează lent. Din această perspectivă, viteza prejudiciază reziliența".

Pe final, Anna Neplii s-a pronunțat împotriva liderilor politici populiști, care iau decizii doar pe termen scurt, în baza unor efemere calcule electorale: "Avem nevoie de oameni care să poată lua decizii în perspectivă. Ei vor ști că, deși acțiunile lor ar putea să nu fie susținute de o majoritate în acest moment, rezultatul acestor acțiuni va avea consecințe pozitive pe termen lung".

Redăm discursul integral al jurnalistei ucrainene Anna Neplii: 

"Bună ziua, doamnelor și domnilor! Numele meu este Anna Neplii. Sunt jurnalistă a publicației Kyiv Post. Împreună cu colegii mei, lucrăm cu loialitate pentru protejarea intereselor Ucrainei, făcându-i vocea mai puternică în arena internațională.

Am fost încântată să aud în cursul zilei de ieri că această voce a devenit ascultată din ce în ce mai mult. Din ce în ce mai mulți reprezentanți ai comunității euro-atlantice pun pe tapet chestiunile de interes pentru Ucraina, realizând că lumea este precum un castel din cărți de joc.

Prin urmare, vreau să vă mulțumesc tuturor în numele Kyiv Post și al poporului ucrainean pentru că ne sunteți alături! De asemenea, vreau să-mi exprim profunda mulțumire față de Centrul Euro-Atlantic pentru Reziliență pentru organizarea unui forum dedicat aspectelor critice pentru supraviețuirea lumii. Da, astăzi vorbim despre supraviețuirea lumii. Suntem cu toții în pragul acelui stadiu. Depinde doar de noi dacă următorul pas va fi către o comunitate stabilă reconstruită, care învață din greșelile trecutului, sau un pas către haos și anarhie, cu războaie nesfârșite.

Anul acesta am avut măreața oportunitate de a mă alătura Programului de Leadership pentru Tinerii Lideri, organizat de Centrul Euro-Atlantic pentru Reziliență. Și vreau să transmit mulțumirile mele sincere întregii echipe, nu doar pentru oportunitățile de a dobândi cunoștințe și experiență, ci, cel mai important, pentru înțelegerea faptului că tinerii lideri sunt viitorul lumii noastre. Se spune că, în majoritatea cazurilor, copiii sunt cea mai bună versiune a părinților lor. Au opinii alternative și viziuni actualizate, respectiv învață cu rapiditate. Generația tânără este mai umană, mai tolerantă și mai deschisă. E mai puțin dependentă de opiniile celorlalți. Se străduiește să aibă grijă de locuința sa, nu doar la nivel de țară, ci la nivelul întregii planete. Conflictul generațional este un fenomen destul de natural. Majoritatea adolescenților sunt rebeli. Multe revoluții au început cu contribuția-cheie adusă de studenți, inclusiv Revoluția Demnității din 2014, în Ucraina. În cea mai mare parte, tinerii caută soluții noi, fără a le trece prin prisma cadrelor familiare, dar învechite. Asta pentru că nu se limitează la experiențe negative și nu se tem să greșească.

În prezent vedem «vechea școală» în arena politică internațională. Sau o putem denumi, din anumite perspective, «Școala Kissinger». Mulți politicieni și lideri ai unor țări au demonstrat că au opinii depășite și că sunt blocați în memoria Războiului Rece. Dar lumea nu stă pe loc. Lumea este dinamică. Ceea ce a funcționat acum zece ani nu va funcționa întotdeauna astăzi. Încercăm să lipim o vază spartă cu bandă adezivă, deși vaza trebuie să fie topită și turnată într-o matriță nouă. Până când structura actuală a lumii se va prăbuși irevocabil, încă este timp să-i fie folosit cadrul pentru a face unul nou și mai stabil. Dar acest lucru necesită acțiuni decisive, prompte și îndrăznețe. Înțelegem cu toții că această chestiune privește și Ucraina. Chiar și în aceste momente, putem vedea cum vechiul sistem se zguduie treptat din temelii. Europa a fost supusă de multă vreme atacurilor hibride: dezinformare și propagandă, boți folosiți pentru a impune opinii eronate, politicieni și partide politice mituite cu ruble, iar uneori guverne întregi, asasinate politice constante, atacuri migraționale și căderea de rachete, respectiv drone kamikaze. Până acum, opinia dominantă este că toate acestea sunt greșeli și accidente. Însă, această opinie era dominantă și înainte, în cazul ocupării Crimeei și al războiului din estul Ucrainei.

Prin urmare, observând atât impunitatea, cât și lipsa răspunsurilor dinspre lumea civilizată, axa malefică a dictatorilor prinde contur. Iranul, Coreea de Nord, China etc. dobândesc experiență și produc arme mai eficiente. Regimurile autocratice iau decizii rapide. Aceste regimuri nu au limitări, nici morale, nici legale. În același timp, birocrația europeană reacționează lent. Din această perspectivă, viteza prejudiciază reziliența. Dar, în timp ce Ucraina blochează principala amenințare plătind un cost uriaș, încă mai este timp, dar nu există resurse pentru a continua ani de zile. Prin urmare, în arena politică, avem nevoie de oameni care să poată lua decizii în perspectivă. Ei vor ști că, deși acțiunile lor ar putea să nu fie susținute de o majoritate în acest moment, rezultatul acestor acțiuni va avea consecințe pozitive pe termen lung.

Vă mulțumesc sincer tuturor pentru atenția acordată, nu numai Uniunii Europene, NATO și Ucrainei, ci și comunității globale civilizate. Vă mulțumesc pentru atenție! Vă doresc toate cele bune și pace!". 

Vedeți video: 



„Podul” este o publicație independentă, axată pe lupta anticorupție, apărarea statului de drept, promovarea valorilor europene și euroatlantice, dezvăluirea cârdășiilor economico-financiare transpartinice. Nu avem preferințe politice și nici nu suntem conectați financiar cu grupuri de interese ilegitime. Niciun text publicat pe site-ul nostru nu se supune altor rigori editoriale, cu excepția celor din Codul deontologic al jurnalistului. Ne puteți sprijini în demersurile noastre jurnalistice oneste printr-o contribuție financiară în contul nostru Patreon care poate fi accesat AICI.