Aflată la Kyiv, Luminița Odobescu a cerut din nou Ucrainei "să consemneze inexistența așa-numitei «limbi moldovenești»". Totodată, ministra de Externe a reconfirmat "asistența României pentru Ucraina, pe toate palierele"


Aflată la Kyiv, Luminița Odobescu a cerut din nou Ucrainei "să consemneze inexistența așa-numitei «limbi moldovenești»". Totodată, ministra de Externe a reconfirmat "asistența României pentru Ucraina, pe toate palierele"

Aflată luni la Kyiv, ministra de Externe de la București, Luminița Odobescu, a primit o înaltă distincție din partea președintelui ucrainean Volodimir Zelenski și anume Ordinul Prințului Iaroslav cel Înțelept. Luminița Odobescu a participat totodată la reuniunea informală a miniștrilor de Externe din Uniunea Europeană, eveniment desfășurat tot la Kyiv. Pe parcursul vizitei, Luminița Odobescu a subliniat că România va continua să acorde Ucrainei un sprijin multidimensional, pe toate palierele, în contextul agresiunii ruse și, pe de altă parte, a reiterat solicitarea Bucureștiului ca oficialii de rang înalt de la Kyiv să recunoască inexistența așa-zisei "limbi moldovenești". 

De asemenea, Luminița Odobescu a subliniat importanța implementării depline de către autoritățile de la Kyiv a "recomandărilor Comisiei de la Veneția în cadrul legislației privind protecția drepturilor persoanelor aparținând minorităților naționale din Ucraina".

Redăm comunicatele relevante remise de MAE:

"Ministrul afacerilor externe Luminița Odobescu a avut luni, 2 octombrie 2023, o întrevedere cu vice-prim-ministrul pentru integrare europeană și euro-atlantică a Ucrainei, Olha Stefanishyna, în marja reuniunii informale CAE, organizată la Kiev.  

Cei doi oficiali au avut un amplu schimb de opinii cu privire la temele aflate pe agenda curentă, atât în plan multilateral, cât și în cadrul dialogului bilateral dintre România și Ucraina. În acest context, a fost agreată continuarea eforturilor comune pentru aprofundarea și dinamizarea suplimentară a colaborării sectoriale dintre cele două state. A fost evidențiată, astfel, importanța cursurilor de pregătire organizate de partea română pentru înalți funcționari publici ucraineni, la Ujgorod.  

Ministrul afacerilor externe Luminița Odobescu a reconfirmat sprijinul consecvent al României pentru o decizie de deschidere a negocierilor de aderare la Uniunea Europeană cu Ucraina și Republica Moldova, până la sfârșitul anului 2023. De asemenea, ministrul Odobescu a salutat eforturile depuse de autorităților ucrainene în implementarea reformelor necesare aderării la Uniunea Europeană, în contextul deosebit de dificil generat de războiul de agresiune declanșat de Federația Rusă împotriva Ucrainei.  

Ministrul afacerilor externe al României a subliniat, totodată, și importanța implementării depline a recomandărilor Comisiei de la Veneția în cadrul legislației privind protecția drepturilor persoanelor aparținând minorităților naționale din Ucraina. Suplimentar, a reiterat solicitarea părții române ca autoritățile ucrainene să consemneze inexistența așa-numitei «limbi moldovenești». 

Vice-prim-ministrul pentru integrare europeană și euro-atlantică al Ucrainei, Olha Stefanishyna, a prezentat propunerile legislative avute în pregătire pentru implementarea reformelor necesare deschiderii negocierilor de aderare la Uniunea Europeană. A exprimat încredere că autoritățile ucrainene vor reuși finalizarea reformelor, cu respectarea tuturor recomandărilor organismelor internaționale, în perioada imediat următoare".

"Ministrul afacerilor externe Luminița Odobescu a participat luni, 2 octombrie 2023, la reuniunea informală a miniștrilor afacerilor externe din statele membre ale UE – Consiliul Afaceri Externe (CAE), care a avut loc la Kiev.

Reuniunea a avut un caracter extraordinar, dată fiind găzduirea acesteia într-un stat terț (Ucraina). Ideea organizării unui Consiliu al Afacerilor Externe la Kiev a fost lansată inițial de România, încă de la începutul anului 2022, pentru a arăta solidaritatea și susținerea UE pentru Ucraina.

Reuniunea a fost co-prezidată de Înaltul Reprezentant al UE pentru Afaceri Externe și Politica de Securitate și vicepreședinte al Comisiei Europene (ÎR/VP), Josep Borrell, și de ministrul afacerilor externe al Ucrainei, Dmytro Kuleba.

În cadrul reuniunii, Președintele Ucrainei, Volodymyr Zelenski, a susținut o alocuțiune. De asemenea, miniștrii UE au avut un schimb de opinii cu Premierul ucrainean Denis Shmyhal.

Agenda reuniunii a inclus situația de securitate din Ucraina în urma agresiunii Rusiei, sprijinul multidimensional și pe termen lung al UE și al statelor membre pentru securitatea Ucrainei, precum și demersurile diplomatice de susținere a Planului de Pace propus de Președintele Ucrainei, Volodymyr Zelenski.

Ministrul român al afacerilor externe a salutat organizarea reuniunii CAE la Kiev și a evidențiat mesajul politic puternic transmis pentru reconfirmarea angajamentului UE, al unității și solidarității statelor membre față de Ucraina.

Ministrul Luminița Odobescu a susținut importanța continuării sprijinului multidimensional al UE pentru Ucraina, atât cât va fi necesar. A evidențiat necesitatea accelerării demersurilor la nivel european pentru a asigura flexibilitatea și predictibilitatea sprijinului militar al UE pentru Ucraina, inclusiv prin crearea unui fond militar dedicat Ucrainei în cadrul Instrumentului European pentru Pace (European Peace Facility). În contextul alăturării României la Declarația comună de sprijin pentru Ucraina a G7, cu ocazia Summitului NATO de la Vilnius, a exprimat deschiderea României de a continua discuțiile privind susținerea pe termen lung pentru securitatea Ucrainei. În context, s-a referit la continuarea atacurilor Rusiei asupra infrastructurii civile din Ucraina, în imediata proximitate a României, care generează riscuri de securitate și pentru țara noastră, subliniind nevoia unei abordări regionale strategice pe termen lung, în care să fie inclusă și R. Moldova.

Ministrul Odobescu a reconfirmat asistența României pentru Ucraina, pe toate palierele, și a informat cu privire la cele mai recente evoluții privind eforturile constructive depuse de țara noastră, în deplină solidaritate cu Ucraina, pentru a facilita exportul de cereale ucrainene. A precizat că, până în prezent, 27 de milioane de tone de cereale au fost tranzitate pe teritoriul României, o contribuție majoră la Coridoarele  de Solidaritate ale UE.

Cu privire la parcursul european al Ucrainei, Luminița Odobescu a exprimat sprijinul pentru adoptarea, până la finele anului, a deciziei de deschidere a negocierilor de aderare cu Ucraina şi Republica Moldova și a salutat, în context, progresele realizate în implementarea de către Ucraina a recomandărilor Comisiei Europene.

Discuțiile au prilejuit, de asemenea, evaluarea de etapă a acțiunilor diplomatice desfășurate, cu ocazia săptămânii la nivel înalt a celei de a 78-a  sesiuni a Adunării Generale a ONU, de statele membre și de instituțiile europene în sprijinirea cauzei ucrainene și a implementării Formulei de Pace propuse de președintele Volodymyr Zelenski. Ministrul român de externe a informat în legătură cu eforturile diplomatice ale României în cadrul bilateralelor avute în marja AG ONU 78 în care a abordat cu partenerii terți nevoia de sprijin pentru Ucraina și consecințele globale ale războiului, cu accent pe contribuția țării noastre la securitatea alimentară. În context, a reiterat susținerea pentru Formula de Pace propusă de Președintele Zelenski și a evidențiat necesitatea continuării eforturilor în baza rezultatelor reuniunii din Arabia Saudită (Jeddah, 5 august) și a discuțiilor din marja AG ONU 78". 

„Podul” este o publicație independentă, axată pe lupta anticorupție, apărarea statului de drept, promovarea valorilor europene și euroatlantice, dezvăluirea cârdășiilor economico-financiare transpartinice. Nu avem preferințe politice și nici nu suntem conectați financiar cu grupuri de interese ilegitime. Niciun text publicat pe site-ul nostru nu se supune altor rigori editoriale, cu excepția celor din Codul deontologic al jurnalistului. Ne puteți sprijini în demersurile noastre jurnalistice oneste printr-o contribuție financiară în contul nostru Patreon care poate fi accesat AICI.