Polonia nu a participat la Forumul Industriilor de Apărare care s-a desfășurat vineri la Kiev, deși a fost una dintre primele țări care a primit o invitație eveniment.
Într-un interviu acordat postului de televiziune polonez TVN24, ambasadorul ucrainean Vasyl Zvarych în Polonia a vorbit despre faptul că reprezentanții polonezi nu au venit la reuniunea de la Kiev cu reprezentanții industriei de apărare din mai multe țări, la care a fost prezent și președintele Volodimir Zelenski, care a anunțat, printre altele, crearea Alianței Industriilor de Apărare.
"Aceasta este o întrebare pentru partea poloneză, pentru că Polonia a fost una dintre primele care au primit o invitație la eveniment. Aceasta este o decizie suverană a fiecărei țări. Trimitem o invitație, iar o țară decide dacă o acceptă sau nu în funcție de interesele sale. Deci respectăm astfel de decizii, dar acesta nu este un motiv pentru a da vina pe Ucraina pentru absența Poloniei", a răspuns Zvarych pentru TVN24.
Absența Poloniei este una absolut notabilă, în condițiile în care țara vecină Ucrainei dispune de o industrie de apărare foarte solidă, producând un spectru larg de echipamente militare și muniții de care Ucraina are foarte mare nevoie pentru a face față armatei ruse invadatoare. După neprezentarea la Forumul Industriilor de Apărare, Varșovia pare să mai fi făcut încă un pas înapoi în relația cu Kievul la reuniunea istorică a miniștrilor de Externe ai UE de la Kiev din 2 octombrie, Polonia fiind dintre cele trei țări nereprezentate la nivel de ministru de Externe. Din partea Poloniei a fost prezent la reuniunea miniștrilor de Externe ai UE de la Kiev - care are loc de obicei la Bruxelles - doar secretarul de stat adjunct al Ministerului Afacerilor Externe, Wojciech Gerwel. Ungaria a fost de asemenea reprezentată doar de către secretarul de stat adjunct Zsolt Bunford, iar Letonia de către secretarul de stat Andris Pelšs. (sursa: AICI)
Ambasadorul Ucrainei în Polonia, Vasyl Zvarych, consideră însă că disputa dintre cele două țări privind restricțiile asupra produselor agricole ucrainene nu va afecta relațiile bilaterale, iar părțile sunt gata să o rezolve, transmite site-ul Ukrainska Pravda.
Tensiunile dintre Polonia și Ucraina au apărut de când Kievul a lansat acțiuni legale împotriva statului polonez, Ungariei și Slovaciei pe fondul interdicțiilor lor unilaterale privind exporturile de cereale, pe care le consideră a fi o "încălcare a obligațiilor lor internaționale".
Între timp, numai duminică au trecut granița în Polonia aproximativ 32.000 de ucraineni, conform datelor publicate pe rețeaua X de către Agenția Poloneză a Grănicerilor.