Profilul unui anticomunist desăvârșit: 8 ani de la înălțarea la Cer a fostului deținut politic Nicolae Purcărea. Un exemplu de curaj și demnitate


Profilul unui anticomunist desăvârșit: 8 ani de la înălțarea la Cer a fostului deținut politic Nicolae Purcărea. Un exemplu de curaj și demnitate

Liga Studenților – LS Iași amintește că s-au împlinit 8 ani de la înălțarea la Cer a fostului deținut politic Nicolae Purcărea, mărturisitor esențial al genocidului comunist. Veșnica sa pomenire! Podul.ro vă prezintă în integralitate mesajul comemorativ al LS Iași: 

”Se împlinesc 8 ani (26 septembrie) de la trecerea în veșnicie a fostului deținut politic Nicolae Purcărea. Acesta este un exemplu de urmat, prin curajul său, mai ales pentru studenții de astăzi, când se încearcă docilizarea și supunerea lor față de orice decizie a puterii politice.

‹Credința era ultimul resort al rezistenței noastre sufletești. Cu o insistență diabolică eram întrebați: «Mai crezi în Dumnezeu?». Iar la răspunsul nostru afirmativ, demonii înfuriați începeau iar bătăile și torturile... Tot ce era pentru noi mai sfânt, în mintea bolnavă a torționarilor devenea prilej de blasfemie. (…)

Idealul pentru care am luptat este viu și va dăinui în veci, cât va trăi omul pe pământ. Credința în Dumnezeu și dragostea de neam sunt cele două axe înscrise în destinul neamului nostru›”, obișnuia să spună domnul Nicolae Purcărea.  

Un anticomunist desăvârșit

Nicolae Purcărea s-a născut în 1923 la Brașov, unde a urmat și studiile, devenind unul dintre liderii studenților din Brașov, alături de Gheorghe Jimboiu. A reușit să intre la Academia Comercială din orașul natal, fiind ultimul președinte al Centrului Studențesc „Andrei Mureșan” din Brașov. A fost constant urmărit de Securitate fiindcă a refuzat să predea conducerea organizației de studenți comuniștilor și a refuzat să devină un instrument al puterii politice. 

Partizanii lui Dumitru Apostol 

A conștientizat pericolul ce plana asupra sa de a fi arestat și a fugit în munți, unde s-a alăturat partizanilor lui Dumitru Apostol, pentru a se opune cu arma în mână ocupației comuniste. În 1949, în urma unei confruntări cu trupele de Securitate, a fost prins și trimis la închisoarea din Pitești, trecând mai întâi prin cea de la Craiova, urmând Jilava, Gherla Aiud și Canal. 

Sculptor de inspirație populară

Eliberat în 1964, a trăit în Brașov, dedicându-se sculpturii în lemn, deprinsă în detenție. A devenit unul dintre cei mai apreciați sculptori de inspirație populară din România”.

Veșnica sa pomenire!

„Podul” este o publicație independentă, axată pe lupta anticorupție, apărarea statului de drept, promovarea valorilor europene și euroatlantice, dezvăluirea cârdășiilor economico-financiare transpartinice. Nu avem preferințe politice și nici nu suntem conectați financiar cu grupuri de interese ilegitime. Niciun text publicat pe site-ul nostru nu se supune altor rigori editoriale, cu excepția celor din Codul deontologic al jurnalistului. Ne puteți sprijini în demersurile noastre jurnalistice oneste printr-o contribuție financiară în contul nostru Patreon care poate fi accesat AICI.