ANCHETĂ: Ministerul Sănătății de la Chișinău, ATAC de proporții împotriva unei investiții 100% românești pentru a favoriza o firmă reprezentată de tatăl lui Alexandru Gasnaș, secretar de stat în Ministerul Sănătății. Se lovește în Asociația Investitorilor din România (AIR), care a investit peste 230 milioane euro în R.Moldova, generând peste 10.000 de locuri de muncă


ANCHETĂ: Ministerul Sănătății de la Chișinău, ATAC de proporții împotriva unei investiții 100% românești pentru a favoriza o firmă reprezentată de tatăl lui Alexandru Gasnaș, secretar de stat în Ministerul Sănătății. Se lovește în Asociația Investitorilor din România (AIR), care a investit peste 230 milioane euro în R.Moldova, generând peste 10.000 de locuri de muncă

O anchetă publicată de jurnaliștii de la ZIUA.md dezvăluie culisele unui atac de proporții îndreptat împotriva unei investiții 100% românești în R.Moldova – detalii AICI

Mai exact, un proiect de modificare a Legii Medicamentului, care prevede interzicerea producerii în R.Moldova a mai multor produse medicale, scoate la suprafață o tentativă de răfuială a unor persoane sus-puse din cadrul Ministerului Sănătății de la Chișinău cu o companie farmaceutică cu investiții românești.

Totul a început în luna martie a acestui an, când Ministerul Sănătății a elaborat un proiect de modificare a Legii medicamentelor, al cărui scop pare nobil la prima vedere. Însă doar pare și doar la prima vedere. 

De menționat că proiectul de modificare a Legii medicamentului prevede interzicerea producerii medicamentelor cu conținut de hormoni androgeni și steroizi. Aceste substanțe sunt hormoni sintetici, utilizați în scopuri medicale în tratamentul  diferitelor afecțiuni endocrinologice și andrologice, cum ar fi deficitul de hormoni de creștere, anemia sau pierderea de masă musculară.  Potrivit datelor Agenției Medicamentului și Dispozitivelor Medicale, în Nomenclatorul de Stat al Medicamentelor sunt înregistrate șase tipuri de medicamente care conțin aceste substanțe. Cel puțin două dintre ele sunt incluse și în schemele de tratament conform protocoalelor clinice naționale.

Atac împotriva unei investiții românești 

De notat că proiectul Ministerului Sănătății vizează o singură companie farmaceutică din R.Moldova, pentru că doar ea produce autorizat acest tip de medicamente de uz uman. Este vorba despre compania Balkan Pharmaceuticals, o investiție 100% românească în R.Moldova.

Compania este prezentă pe piață din 2006 și deține o fabrică în localitatea Sângera din Chișinău, în cadrul căreia lucrează, în prezent, 400 de angajați. Conform datelor din Nomenclatorul național de medicamente, compania produce 364 de medicamente, printre care preparate antitumorale, preparate cu efect asupra sistemului nervos, a celui cardio-vascular, preparate antiinflamatoare și analgezice.

În numele tatălui

Solicitați de către ZIUA.md, reprezentanții Balkan Pharmaceutical spun că, în realitate, inițiativa nu reprezintă altceva decât o intenție mascată de a favoriza o companie importatoare, în detrimentul producătorului local. Este vorba despre reprezentanța din Moldova a companiei farmaceutice Sanofi-Zentiva, condusă de un cetățean moldovean pe nume Vladimir Gasnaș. Întâmplător sau ba, reprezentantul companiei concurente este chiar tatăl secretarului de stat de la Ministerul Sănătății – Alexandru Gasnaș, adjunctul Alei Nemerenco.

Prin urmare, spun reprezentanții Balkan Pharmaceuticals, scopul real al modificărilor care ar urma să fie operate, este de a slăbi compania în favoarea companiei farmaceutice Sanofi-Zentiva, în virtutea legăturii directe dintre conducerea Ministerului Sănătății, autorul proiectului de lege, și compania care ar putea beneficia direct, în urma acestor modificări.

ZIUA.md a solicitat Ministerului Sănătății, prin intermediul serviciului de presă, explicații în legătură cu aceste neclarități, dar și secretarului de stat Alexandru Gasnaș, vizat direct în această investigație. Deși a trecut mai bine de o săptămână de atunci, nu am primit încă un răspuns. 

Balkan Pharmaceuticals, membru fondator și exponent de vază al Asociației Investitorilor din România

Balkan Pharmaceuticals a fost fondată în anul 2006, iar președintele Consiliului de administrație este fostul senator român Teodor Hauca. Compania este membru fondator al Asociației Investitorilor din România (AIR), organizație reprezentativă din Republica Moldova, creată în 2018, având la bază 12 companii cu capital românesc.

Investiții românești de peste 230 de milioane euro. Și peste 10.000 de noi locuri de muncă

Cu o cifră de afaceri de un miliard de euro, membrii asociației acoperă aproape tot palierul investițional din Republica Moldova, de la producție, comerț, transport, finanțe și bănci, energie, servicii juridice până la protecția mediului și sănătate. În cei peste cinci ani de activitate, prin intermediul AIR, în Republica Moldova au fost investite peste 230 de milioane de euro și au fost create peste zece mii de locuri de muncă. De menționat că președintele Consiliului Coordonator al AIR este același Teodor Hauca, șeful Consiliului de administrație al Balkan Pharmaceuticals.

Sfidare și bătaie de joc 

Ar mai fi de remarcat faptul că, anul trecut, a avut loc un incident, care a scandalizat presa și opinia publică și era pe cale să provoace și un scandal diplomatic între România și Republica Moldova. Asta după ce, coincidență sau ba, Asociația Investitorilor din România nu a fost invitată la forumul economic „Moldova Business Week 2022”, organizat de Guvernul de la Chișinău și dedicat investitorilor străini. Și asta în pofida faptului că investițiile directe ale celor 30 de membri ai AIR reprezintă peste 54% din totalul investițiilor străine în Republica Moldova, din ultimii 10 ani.

Prima dintre multele controverse ale acestui proiect scos din joben de Ministerul Sănătăți de la Chișinău, constă în faptul că, prin modificările amintite, se vrea interzicerea producerii acestor medicamente, NU și importul și comercializarea lor. Prin urmare, pe de o parte, doar producătorii autohtoni vor fi lipsiți de dreptul de a produce și comercializa aceste medicamente, în timp ce, pe de altă parte, producătorii străini și importatorii acestor medicamente vor avea drept atât de import, cât și de comercializare a acestor preparate pe teritoriul RM.

Dincolo de motivația clientelară a acestor modificări cu adresă, care ar trebui să facă subiectul unei anchete din partea autorităților, și dincolo de prejudicierea unei companii românești care investește masiv în R.Moldova, proiectul Ministerului Sănătății va genera consecințe negative și asupra cetățenilor. Citiți întreaga investigație AICI

„Podul” este o publicație independentă, axată pe lupta anticorupție, apărarea statului de drept, promovarea valorilor europene și euroatlantice, dezvăluirea cârdășiilor economico-financiare transpartinice. Nu avem preferințe politice și nici nu suntem conectați financiar cu grupuri de interese ilegitime. Niciun text publicat pe site-ul nostru nu se supune altor rigori editoriale, cu excepția celor din Codul deontologic al jurnalistului. Ne puteți sprijini în demersurile noastre jurnalistice oneste printr-o contribuție financiară în contul nostru Patreon care poate fi accesat AICI.