NBC News: Biden i-a transmis lui Zelenski că SUA vor furniza Ucrainei mult râvnitele rachete cu rază lungă ATACMS! Importanța strategică a acestor arme


NBC News: Biden i-a transmis lui Zelenski că SUA vor furniza Ucrainei mult râvnitele rachete cu rază lungă ATACMS! Importanța strategică a acestor arme

Președintele american Joe Biden i-a transmis omologului său ucrainean, Volodimir Zelenski, că, pentru prima oară, SUA vor furniza - chiar dacă un număr redus - rachete cu rază lungă de acțiune pentru a ajuta în războiul contra invadatorilor ruși, au declarat vineri pentru NBC News trei oficiali americani și un oficial al Congresului familiarizat cu discuțiile.

Oficialii, care nu erau autorizați să vorbească în public, nu au precizat când vor fi livrate rachetele sau când va fi făcut un anunț public.

Ucraina a cerut în repetate rânduri rachete cu rază lungă de acțiune ATACMS, ceea ce ar oferi forțelor Kyivului capacitatea de a lovi ținte situate la aproximativ 300 de kilometri distanță, putând fi vizate astfel liniile de aprovizionare, căile ferate și locațiile de comandă și control din spatele liniilor rusești ale frontului. 

Oficialii din domeniul apărării au mai zis că SUA nu dispun de un stoc semnificativ de ATACMS pe care să le furnizeze Ucrainei. De asemenea, unii exponenți de la Washington s-au opus furnizării acestui tip de apartament, de teamă că asta ar extinde războiul cu Rusia.

Oficialul Congresului a menționat că există în continuare o dezbatere despre tipul de rachetă care va fi furnizată, respectiv câte rachete vor fi livrate Ucrainei. Oficialii americani au adăugat pentru NBC News că țările din Europa de Est au oferit deja Ucrainei o mare parte din stocurile lor de arme. (sursa: NBC News)

Cu ajutorul sistemelor de rachete cu rază lungă de acțiune ATACMS, Ucraina ar putea distruge sistemele rusești de rachete de coastă și navele din porturile inamice, transmitea în luna iulie a acestui an purtătorul de cuvânt al Forțelor Aeriene Ucrainene, Yuriy Ihnat.

"Sistemul ATACMS la care visăm este capabil să distrugă, în primul rând, ținte terestre. Acum Forțele de Apărare pot ajunge în orice punct în Crimeea, dar au nevoie de mijloace pentru a face acest lucru", a spus Ihnat. (sursa: Ukrinform)

Aprovizionarea Ucrainei cu rachete ATACMS poate limita semnificativ capacitatea rușilor de a viza infrastructura critică din întreaga țară, sublinia la finalul anului trecut, într-un interviu acordat Ukrinform, fostul secretar general adjunct al NATO, Alexander Vershbow. 

"Cred că acum este momentul ca Statele Unite să revizuiască unele decizii privind furnizarea anumitor tipuri de arme Ucrainei, care ar putea limita capacitatea Rusiei de a folosi teritoriile apropiate liniei de contact, inclusiv Crimeea, respectiv de a lovi infrastructura fără teama unor represalii", zicea la acea vreme Alexander Vershbow. 

El a menționat că se referă în primul rând la rachetele ATACMS care vor putea viza puterea de foc a trupelor ruse, folosită de Kremlin pentru a lovi infrastructura energetică din Ucraina. (sursa: Ukrinform)

Președintele ucrainean Volodimir Zelenski sublinia pe 7 iulie importanța rachetelor cu rază lungă de acțiune, respectiv a ATACMS: "Fără arme cu rază lungă de acțiune, este dificil nu numai să duci la îndeplinire o misiune ofensivă, ci și să conduci o operațiune defensivă". 

Conform unei analize realizate de Kyiv Post, ATACMS ar permite forțelor ucrainene să vizeze toate pozițiile inamice din teritoriile ocupate temporar de ruși, inclusiv aerodromurile, rutele de aprovizionare, locurile de depozitare și instalațiile din Crimeea. Asta ar include podul Kerci, lung de 19 kilometri, care nu are doar valoare strategică drept singura rută de aprovizionare directă a peninsulei Crimeea din Rusia continentală, ci și valoare simbolică drept unul dintre proiectele dictatorului sângeros Vladimir Putin.

Celălalt avantaj pe care îl oferă racheta ATACMS, în afară de raza de acțiune, constă în faptul că este lansată la sol. În timp ce Ucraina are deja în inventar rachetele de croazieră anglo-franceze Storm Shadow/SCALP, cu o rază de acțiune de 250 de kilometri, acestea trebuie lansate dintr-o aeronavă special adaptată, dotare de care Ucraina nu dispune suficient.

„Podul” este o publicație independentă, axată pe lupta anticorupție, apărarea statului de drept, promovarea valorilor europene și euroatlantice, dezvăluirea cârdășiilor economico-financiare transpartinice. Nu avem preferințe politice și nici nu suntem conectați financiar cu grupuri de interese ilegitime. Niciun text publicat pe site-ul nostru nu se supune altor rigori editoriale, cu excepția celor din Codul deontologic al jurnalistului. Ne puteți sprijini în demersurile noastre jurnalistice oneste printr-o contribuție financiară în contul nostru Patreon care poate fi accesat AICI.