Conducătorul de facto al Arabiei Saudite, prințul moștenitor Mohammed bin Salman, a avertizat la Fox News că regatul său va trebui să obțină arma nucleară în cazul în care Iranul va reuși până la urmă să producă acest tip de armament.
În interviul acordat miercuri pentru Fox News, printul moștenitor a vorbit despre ceea ce consideră că ar fi consecințele obținerii de către marele inamic al Arabiei Saudite - regimul de la Teheran - a armelor nucleare.
"Dacă Iranul obține o armă nucleară, dacă orice țară folosește o armă nucleară, înseamnă că poartă un război cu restul lumii", a spus acesta. "Lumea nu poate vedea o altă Hiroshima. Dacă lumea vede 100.000 de oameni morți, înseamnă că ești într-un război cu restul lumii" a explicat el.
"Dacă ei obțin una (o bombă nucleară), trebuie să obținem și noi una", a spus prințul moștenitor, adăugând că ar fi necesar să se întâmple acest fapt "din motive de securitate și pentru echilibrarea puterii în Orientul Mijlociu, deși nu vrem să vedem asta". (sursa: AICI)
"Suntem îngrijorați de orice țară ce obține o armă nucleară", a spus el când a fost întrebat despre Iran.
"Este o mișcare proastă", a adăugat Mohammed bin Salman, pledând în același timp pentru dreptul țării sale de a deține acest tip de armă.
Dar e foarte posibil ca Iranul să fi obținut deja arma nucleară sau să fie foarte aproape de a o obține, conform celor spuse de mai mulți specialiști. La începutul lunii mai, ministrul israelian al Apărării, Yoav Gallant, a declarat că Iranul a strâns până la acel moment suficient material fisionabil pentru cinci bombe nucleare.
"Nu vă înșelați – Iranul nu va fi mulțumit cu o singură bombă nucleară. Până acum, Iranul a obținut material îmbogățit pentru cinci bombe nucleare", i-a spus Gallant omologul său grec Nikolaos Panagiotopoulos în timpul unei vizite efecutate la Atena. (sursa: AICI)
În aceste condiții, prințul moștenitor încearcă să convingă Washingtonul că are nevoie de tehnologia nucleară, ajungând să susțină că ar putea normaliza relațiile cu Israelul dacă administrația americană i-ar acorda acces la acest tip de tehnologie. Problema este că Arabia Saudită s-a apropiat ostentativ de Rusia și China în ultimii ani, cu care pare să aibă în comun mulțimea de probleme îngrozitoare în sfera drepturilor omului. Vara aceasta au fost semnalate mii de crime făcute la graniță de către polițiștii și militarii saudiți, care au mitraliat în mai multe rânduri migranții etiopieni, după ce, ani la rând, s-a vorbit despre uciderea în ambasada saudită a proeminentului jurnalist Jamal Khashoggi, la ordinele conducerii de la Riad. Luând în calcul aceste considerente, e greu de crezut că Washingtonul ar putea oferi saudiților tehnologie nucleară, așa cum nici Coreea de Sud nu a primit, țară care totuși nu e apropiată de Rusia și China, respectiv nu are probleme cu drepturile omului și este amenințată explicit cu acest tip de arme de către Coreea de Nord. Dar asta nu înseamnă că prințul moștenitor nu va face ce îi stă în putere să obțină arma visată de mai toți dictatorii secolului XX și începutului de secol XXI.