PNL, prin vocea consilierului local al Sectorului 3 Cătălin Moldoveanu, a anunțat joi, 21 septembrie, întreprinderea demersurilor necesare inițierii unui referendum care să vizeze salvarea Parcului IOR, mai precis a 11 hectare de spațiu verde.
De asemenea, Cătălin Moldoveanu a reclamat faptul că proprietarii zonei retrocedate din Parcul IOR exercită presiuni asupra vectorilor de la nivel politic care vor să recupereze suprafața de 11 hectare. În acest sens, liberalul a prezentat, pe parcursul unei conferințe de presă, o notificare conform căreia proprietarii în cauză cer să li se plătească daune în cuantum de 2 milioane de euro, aceștia susținând că le-a fost afectată imaginea.
Redăm principalele declarații:
- Grupul de consilieri PNL a decis să susțină o inițiativă pentru demararea unui referendum local la nivelul Sectorului 3, pentru a întreba toți cetățenii S3 dacă această zonă ar trebui recuperată și să fie transformată în parc. Încurajăm toate grupurile politice și vom începe discuții cu fiecare în parte pentru a strânge semnăturile necesare inițierii acestui proiect. Referendumul ar urma să se desfășoare cel mai probabil anul viitor, iar, pentru a nu genera costuri suplimentare, îl putem alipi de alegerile europarlamentare sau locale. Avem nevoie de o treime din consilierii locali să susțină prin semnătură acest proiect, pentru ca mai apoi să fie votat prin majoritate simplă. Astfel, de astăzi vom începe demersurile în acest sens.
- După ce am început demersul pentru recuperarea acestei zone, am primit diverse amenințări. Ultima este o notificare din partea proprietarului acestui teren, prin care mi se aduce în vedere că ar trebui să le plătesc 2 milioane de euro prejudicii, pentru că am afectat imaginea proprietarilor terenului. Nu știu cum, căci intenția noastră a fost doar de a recupera această zonă. Nu mai merge cu astfel de amenințări! Nu am făcut rău nimănui, ci vrem doar să recuperăm un teren pe care oamenii l-au folosit zeci de ani și l-au considerat ca proprietate publică. Acum a devenit proprietate privată și sigur că există un interes real, anul acesta producându-se peste 10 incendii în Parcul IOR și nu s-a găsit niciun vinovat.
- Mă aflu în locul unde ar trebui să fie postul de Poliție Locală, votat în Consiliul Local de mai bine de 12 săptămâni. Nici până acum nu s-a întâmplat acest lucru. Am întrebat poliția Locală de ce nu s-a înființat acest post care ar putea să prevină incendiile din parc. Motivația a fost aceea că nu au găsit cabină în care să stea polițistul local.
Vedeți video:
Totodată, Cătălin Moldoveanu a transmis că Primăria Generală a Capitalei ar trebui să se implice, inclusiv în plan financiar, în ceea ce privește salvarea Parcului IOR.
Nu în cele din urmă, liberalul a reliefat necesitatea înființării unui post de Poliție Locală în Parcul IOR, inițiativă de altfel votată deja în Consiliul Local al Sectorului 3, însă în continuare neimplementată.
Cătălin Moldoveanu: Primăria Generală nu a avut nicio reacție după ce noi am aprobat hotărârea de Consiliu Local prin care am cerut expropierea sau rezolvarea pe cale juridică a acestei situații. Consider că nu mai putem să așteptăm. Ard zone din parc, în fiecare zi se taie copaci. Cred că e momentul să fim și mai hotărâți în acest demers.
Reporter: Domnul primar general a estimat la 60 de milioane de euro suma necesară pentru expropiere. Credeți că poate fi plătită, având în vedere că primăria oricum se confruntă cu dificultăți financiare?
Cătălin Moldoveanu: Nu e primul parc care a fost expropriat și plătit de PMB. Și dacă la Parcul Bordei, de exemplu, vorbeam de o suprafață mult mai mică, aici vorbim de 11 hectare de teren, pe o suprafață în centrul orașului de care beneficiază tot Bucureștiul, nu doar Sectorul 3. Mai mult, Sectorul 3 s-a oferit prin vocea consilierilor locali să contribuie financiar la această sumă de bani.
Reporter: Primarul Negoiță, când a fost întrebat de acest punct al Poliției Locale, a spus că nu ar fi foarte eficient, deoarece există oricum polițiști locali care patrulează și nu ar putea să verifice oricum toată această suprafață.
Cătălin Moldoveanu: Acesta a fost răspunsul pe care l-am primit și eu atunci când am inițiat proiectul. Însă, în realitate, se vede că nu este suficient. Adică patrulele care trec o dată la 20 de minute, cum spun dânșii, nu sunt suficiente. Nici măcar un vinovat nu a fost găsit pentru suprafața de parc, pentru zona retrocedată care a luat foc. În ceea ce privește lemnul tăiat, avem doar în jur de 20 de amenzi date și vorbim despre sute de arbori tăiați.