INTERVIU Darya Yusupova, studentă din Ucraina, cuvinte de laudă pentru sistemul de învățământ românesc: "De fiecare dată când spun că-mi place ceea ce fac aici, românii se uită ciudat la mine și spun: «Cum? Cum e posibil?»". Oportunitățile pe care i le-a oferit Universitatea din București


INTERVIU Darya Yusupova, studentă din Ucraina, cuvinte de laudă pentru sistemul de învățământ românesc: "De fiecare dată când spun că-mi place ceea ce fac aici, românii se uită ciudat la mine și spun: «Cum? Cum e posibil?»". Oportunitățile pe care i le-a oferit Universitatea din București

Într-un interviu acordat publicației noastre, Darya Yusupova - refugiată din Harkiv și deja studentă în anul II la Facultatea de Sociologie din cadrul Universității din București - oferă o perspectivă mult mai pozitivă asupra sistemului de învățământ din România prin comparație cu modul în care îl percep adesea românii. În acest context, Darya Yusupova a vorbit despre multitudinea de oportunități pe care i le-a oferit Universitatea din București, făcând o paralelă pe această temă cu ceea ce a experimentat ca studentă în Harkiv. 

Podul.ro: Ce-mi poți spune despre calitatea sistemului de învățământ din România, în special cel universitar? Comparativ cu ceea ce ai experimentat până acum. 

Darya Yusupova: De fiecare dată când spun că-mi place ceea ce fac aici și că sunt fericită, românii se uită ciudat la mine și spun: "Cum? Cum e posibil?", "Aici nivelul educației nu e cel mai bun". Nu spun că este așa. Iar, în legătură cu alte universități și facultăți, poate este realmente cum zic ei. Dar am comparat cu ceea ce am experimentat în țara mea. De asemenea, desigur că nu e aceeași situație în întreaga Ucraină. Depinde, desigur, de fiecare universitate, de fiecare facultate. Unele facultăți sunt foarte stricte și se studiază din greu. Însă universitatea mea era din domeniul proceselor alimentare, al agriculturii. Profilul facultății era - tehnologii alimentare, dar totul era sovietic. 

Podul.ro: Deci dispunea de un echipament învechit, respectiv de o tehnologie depășită?

Darya Yusupova: Era ca un ghetou.

Podul.ro: Avem și în România unele probleme cu privire la tehnologia învechită din unele universități

Darya Yusupova: Da, iar eu nu am studiat la cea mai bună universitate din Harkiv. Pe de altă parte, nu era cea mai proastă universitate. Am avut și acolo o serie de oportunități. Am avut de exemplu câteva internshipuri plătite. Dar nu prea am fost la cursuri. Am început să lucrez, să fac cu totul altceva. Nu m-am concentrat pe universitate, respectiv pe ceea ce se întâmpla acolo. De altfel, nimeni nu era interesat. Dar când am venit aici în România... Mi-am zis că sunt în capitală, că aici este interfața mediului universitar. Unibuc e cea mai bună universitate din București, nu?

Podul.ro: Din București, da. Dar avem o dezbatere la nivel național dacă cea cin Cluj este mai performantă. Depinde de domeniu. Aș putea spune că pentru un domeniu precum al tău - sociologia - este mai bine că te afli în București

Darya Yusupova: Totul se găsește aici. 

Podul.ro: Ai partidele politice, Guvernul, instituțiile... Așadar pot exista oportunități mult mai bune. 

Darya Yusupova: Iar aici în București, Unibuc are o mulțime de parteneriate cu alte universități, ceea ce nu am avut în Ucraina, în Harkiv. De exemplu, am fost recent - în luna iulie - în Madrid datorită Unibuc. Ei mi-au oferit această oportunitate. Și nu este singura oportunitate pe care Unibuc o poate oferi. Există o multitudine de programe internaționale, câteva oportunități foarte bune. De pildă, am fost și la Young Ambassadors Forum. Acolo sunt pregătiți tinerii pentru a fi în viitor ambasadori. Asta tot datorită Unibuc. Nu-mi amintesc să fi avut astfel de oportunități în cadrul universității mele din Harkiv. Așadar, pentru mine, facultatea actuală este foarte bună. Dotările, cum arată... Totul e nou. Iar profesorii pe care-i am... Poate și pentru că este vorba despre un program în limba engleză, nu sunt angajați profesori de nivel scăzut. Toți profesorii mei sunt personalități importante în societate. Le-am cercetat profilurile și am observat că desfășoară activități interesante. Sunt activiști, lucrează în ONG-uri, unii dintre ei sunt din SUA, un profesor este din Japonia... Sunt foarte mulțumită. Desigur, mai sunt o serie de chestiuni de îmbunătățit.

Explicație foto: Darya Yusupova, prezentă la Young Ambassadors Forum

Podul.ro: Îi vei șoca pe unii cu această perspectivă (pozitivă despre mediul universitar românesc).

Darya Yusupova: Da, pentru că, de exemplu, am vorbit cu o altă fată din Ucraina. Studiază, la rândul ei, în cadrul Unibuc, dar la Facultatea de Relații Internaționale. Și mi-a spus că nu-i place, că e plictisitor. Depinde probabil de la persoană la persoană. De pildă, colegii mei de grupă nu sunt toți precum mine, adică să le placă și să dorească să practice pe mai departe ceea ce studiază. Pentru mine, în mod special sociologia, simt că este destul de interesantă în contextul vremurilor pe care le trăim. 

„Podul” este o publicație independentă, axată pe lupta anticorupție, apărarea statului de drept, promovarea valorilor europene și euroatlantice, dezvăluirea cârdășiilor economico-financiare transpartinice. Nu avem preferințe politice și nici nu suntem conectați financiar cu grupuri de interese ilegitime. Niciun text publicat pe site-ul nostru nu se supune altor rigori editoriale, cu excepția celor din Codul deontologic al jurnalistului. Ne puteți sprijini în demersurile noastre jurnalistice oneste printr-o contribuție financiară în contul nostru Patreon care poate fi accesat AICI.