Premierul Canadei acuză guvernul Indiei că s-a implicat în asasinarea liderului sikh, Hardeep Singh Nijjar, în Columbia Britanică. Tensiuni diplomatice


Premierul Canadei acuză guvernul Indiei că s-a implicat în asasinarea liderului sikh, Hardeep Singh Nijjar, în Columbia Britanică. Tensiuni diplomatice

Premierul Trudeau a acuzat luni guvernul Indiei că ar avea legătură cu moartea prin împușcare a liderului sikh Hardeep Singh Nijjar în fața unui templu sikh în Surrey, Columbia Britanică. 

Nijjar a fost un susținător vocal al independenței pentru statul Khalistani din regiunea Punjab, fapt pentru care guvernul indian i-a pus eticheta de terorist, deși susținătorii acestuia au negat tot timpul că liderul sikh ar avea vreo tendință teroristă. 

Deși nu au fost efectuate arestări, premierul Trudeau a declarat că există „afirmații credibile” că guvernul Indiei s-a aflat în spatele morții prin împușcare pe 11 iunie a liderului sikh Hardeep Singh Nijjar. 

„În ultimele săptămâni, agențiile de securitate canadiene au urmărit în mod activ acuzații credibile privind o potențială legătură între agenții guvernului Indiei și uciderea unui cetățean canadian Hardeep Singh Nijjar”, a spus Trudeau, adresându-se Camerei Comunelor. 

„Orice implicare a unui guvern străin în uciderea unui cetățean canadian pe teritoriul canadian este o încălcare inacceptabilă a suveranității noastre. Este contrară regulilor fundamentale prin care se comportă societățile libere, deschise și democratice”, a punctat Trudeau. 

„Așa cum v-ați aștepta, am lucrat îndeaproape și ne-am coordonat cu aliații noștri în această problemă foarte serioasă”, a adăugat el. 

Canada nu a reacționat doar la nivelul declarațiilor, ci a mers mai departe, expulzând deja un „diplomat indian de vârf” - pe Pavan Kumar Rai, șeful din Canada al agenției de informații străine a Indiei. 

Înăsprirea relațiilor dintre cele două țări se petrece deja de ceva timp, un simptom fiind și reproșurile premierului Narendra Modi către premierul Trudeau, de la recentul summit G20 organizat la New Delhi, pentru că a permis protestele separatiste sikh în Canada, Trudeau răspunzând că demonstrațiile pașnice sunt și au fost permise în Canada democratic – sursa AICI.

„Podul” este o publicație independentă, axată pe lupta anticorupție, apărarea statului de drept, promovarea valorilor europene și euroatlantice, dezvăluirea cârdășiilor economico-financiare transpartinice. Nu avem preferințe politice și nici nu suntem conectați financiar cu grupuri de interese ilegitime. Niciun text publicat pe site-ul nostru nu se supune altor rigori editoriale, cu excepția celor din Codul deontologic al jurnalistului. Ne puteți sprijini în demersurile noastre jurnalistice oneste printr-o contribuție financiară în contul nostru Patreon care poate fi accesat AICI.