Ucraina se pregătește să dea în judecată Polonia, Ungaria și Slovacia din cauza interdicțiilor impuse de aceste țări asupra importurilor de produse agricole ucrainene


  • ACP
  • Sep 18, 2023 20:07
  • 632
Ucraina se pregătește să dea în judecată Polonia, Ungaria și Slovacia din cauza interdicțiilor impuse de aceste țări asupra importurilor de produse agricole ucrainene

Ucraina a anunțat că intenționează să dea în judecată Polonia, Ungaria și Slovacia pentru interdicțiile unilaterale pe care le-au anunțat vineri asupra produselor agricole ucrainene. 

Varșovia, Budapesta și Bratislava susțin că măsura era necesară pentru a-și proteja piețele locale, după expirarea restricțiilor la nivel european asupra vânzărilor pe piețele interne de grâu, porumb, rapiță și semințe de floarea soarelui din Ucraina, impuse în luna mai a anului trecut de Uniunea Europeană.  

În pofida restricțiilor, produsele agricole ucrainene au avut permisiunea să tranziteze țările europene pentru a fi exportate în altă parte, dar o parte din ele au ajuns astfel pe piețele Poloniei, Ungariei, Slovaciei, României și Bulgăriei, spre disperarea producătorilor locali.  

În urmă cu scurt timp, ministrul adjunct al Economiei și reprezentantul comercial ucrainean, Taras Kachka, a declarat pentru Bloomberg că Ucraina intenționează să depună plângere la Organizația Mondială a Comerțului, adăugând că guvernul ucrainean ia în considerare și luarea unor măsuri de represalii asupra unor produse alimentare din cele trei țări, cu excepția cazului în care acestea revin asupra deciziei privind produsele agricole ucrainene. 

"Este important să dovedim că aceste acțiuni sunt greșite din punct de vedere legal. Și de aceea vom începe procedurile legale mâine", a declarat duminică Taras Kachka.  

Conform Bloomberg, măsurile luate de guvernul ucrainean ar putea afecta importurile de ceapă și mere din Polonia, dar și cele de mașini din Ungaria. (sursa: AICI)

„Podul” este o publicație independentă, axată pe lupta anticorupție, apărarea statului de drept, promovarea valorilor europene și euroatlantice, dezvăluirea cârdășiilor economico-financiare transpartinice. Nu avem preferințe politice și nici nu suntem conectați financiar cu grupuri de interese ilegitime. Niciun text publicat pe site-ul nostru nu se supune altor rigori editoriale, cu excepția celor din Codul deontologic al jurnalistului. Ne puteți sprijini în demersurile noastre jurnalistice oneste printr-o contribuție financiară în contul nostru Patreon care poate fi accesat AICI.