Musk continuă să provoace Ucraina: "Atât de multă moarte pentru atât de puțin!". Harta distribuită de miliardarul american


Musk continuă să provoace Ucraina: "Atât de multă moarte pentru atât de puțin!". Harta distribuită de miliardarul american

Într-o postare făcută duminică pe X (fosta platformă Twitter), Elon Musk a minimalizat succesul parțial al contraofensivei ucrainene de vară, scriind: "Atât de multă moarte pentru atât de puțin".  


Postarea din 17 septembrie a miliardarului american prezintă și un retweet cu ceea ce ar reprezenta o hartă a teritoriilor disputate din Ucraina, ce conține, totodată, o legendă. În descrierea postării, se precizează următoarele: "UPDATE: Câștigurile teritoriale ucrainene din mult lăudata lor contraofensivă (evidențiate cu albastru) sunt atât de mici încât abia pot fi văzute pe o hartă". 

Remarcile acestea vin ca răspuns la o discuție deschisă de analistul de risc David Sacks încă de pe 19 iunie, care argumenta că ofensiva ucraineană "nu reușește să-și atingă niciunul dintre obiectivele declarate inițial" - de a anula câștigurile teritoriale ale Rusiei și de a forța începerea negocierilor de pace.  

Musk pare să continue astfel să îi provoace pe oficialii ucraineni, care l-au criticat recent pentru că a blocat un atac asupra flotei ruse de la Marea Neagră, lăsând astfel navele ruse să continue să bombardeze localitățile din Ucraina, iar astfel să ucidă din nou și din nou populația civilă.  

Inclusiv în toamna anului trecut Musk a provocat o reacție dură a Kievului, după ce a postat ceea ce ar fi reprezentat o propunere de plan de pace pe rețeaua X, plan care presupunea ca Ucraina să recunoască anexarea Crimeei de către Rusia și să "rămână neutră" prin neaderarea la NATO.  

Postarea de atunci a miliardarului american a atras o condamnare largă din partea oficialilor ucraineni, una din cele mai redate de presă fiind cea a lui Anton Gerashchenko, un consilier al ministrului Afacerilor Interne din Ucraina, care a declarat că poziția pro-rusă a lui Elon Musk face să pară că e scrisă chiar de ruși, ca și cum aceștia i-ar fi spart contul de socializare. (sursa: AICI)

„Podul” este o publicație independentă, axată pe lupta anticorupție, apărarea statului de drept, promovarea valorilor europene și euroatlantice, dezvăluirea cârdășiilor economico-financiare transpartinice. Nu avem preferințe politice și nici nu suntem conectați financiar cu grupuri de interese ilegitime. Niciun text publicat pe site-ul nostru nu se supune altor rigori editoriale, cu excepția celor din Codul deontologic al jurnalistului. Ne puteți sprijini în demersurile noastre jurnalistice oneste printr-o contribuție financiară în contul nostru Patreon care poate fi accesat AICI.