Cum cere guvernul R.Moldova bani românești pentru construcția de grădinițe și școli, în timp ce închide grădinițe și școli


Cum cere guvernul R.Moldova bani românești pentru construcția de grădinițe și școli, în timp ce închide grădinițe și școli

Situație interesantă la Durlești. S-o mutat o juma de R.Moldova (bine, exagerez și eu în scop stilistic, dar vreau sa zic foarte mulți) în această suburbie a Chișinăului, au umplut toate dealurile, văile și hârtoapele de blocuri, case, străzile pline cu mașini dimineața în ambuteiaje, stau câte o oră să intre în oraș, și lumea e supărată: de ce primăria, autoritățile nu fac nimic șamd. S-au umplut și școlile și grădinițele cu copii, mămicile se plâng că-s câte 40 în grupă, în clasă șamd.

Soluția?! Primăria să construiască (încă) câteva școli și/sau grădinițe, "păi la Băcioi (altă suburbie a Chișinăului, în partea ailaltă, spre sud, Durleștiul e la nord-vest) cum a fost posibil?! S-a construit grădiniță - nu că reparată, ori reabilitată! - dar de la zero!".

Caut eu să văd ”minunea” de grădiniță de la Băcioi, într-adevar, de la zero!... ”cu suportul Guvernului României”. Bravo.

Dragi români, pregătiți bănuțul, că Durleștiul e muult mai mare, populație mult mai numeroasă, acolo ar fi nevoie de vreo 3 – hai 4 școli, ori grădinițe, sau și/și, vedem.

În același timp, guvernul R.M. duce o politică asumată, anunțată, de așa-zisă optimizare a instituțiilor pre-școlare și de învățământ pre-universitar, motivând lipsa de cadre dar mai ales depopularea accelerată a zonelor rurale. Adică se recurge la închiderea (forțată) a școlilor și grădinițelor în sate și orașe (mici, medii) din restul teritoriului R.M. cu excepția Chișinăului și a împrejurimilor.

Dacă n-ai ști că tot Statul se face vinovat de sărăcie și depopulare și respectiv dezechilibre incredibile – demografice, economice – care se traduc prin plecarea masivă din țară, suprapopularea unor zone și depopularea catastrofală a altora, ai zice că "optimizarea" e cine știe ce politică manageriala de top, ultimul răcnet în materie de "bună guvernare", mare decizie inteligentă, tehnocrată, calcule, redistribuirea inteligentă a resurselor, optimizare mai pe scurt!

Nu, e tot o intervenție a Puterii, ca și cea care a dus la crearea problemei în primă instanță, care pare ”optimă” – doar în măsura în care (crede că) remediază, superficial, problema. În realitate, nu e nevoie să mobilizezi nu știu ce demagogie stîngistă, ca să constați adevărul despre o profundă inegalitate și nedreptate: de ce adică să se închidă grădinițe, de ce mă rog să se-nchidă școli și să fie hurducați pe drumuri copii dintr-o localitate în alta? Ba chiar tot demagogiile mainstream ”sociale”, care au pretins că știu să dea soluții cu condiția să le dai putere, sunt la originea problemei. Ăia de la minister, fiți serioși, sunt aceiași oameni de ani de zile, de decenii, se mai schimbă din când în când miniștrii, dar rămân aceiași ”experți” și ”consultanți”, aceiași funcționari atotștiutori și inamovibili în ceea ce a devenit deja o întreagă afacere și cămătărie între Stat și ”organismele internaționale” care nu te finanțează până nu le ”implementezi” proiectele, ”viziunea despre”. A mers, n-a mers? Mai încercăm un experiment, o "reformă", o "optimizare". Până ori se mută toată R.Moldova la Durlești, de data asta fără vreo exagerare stilistică, ori până satele se golesc definitiv. Dacă observați, nimeni nu e responsabil de nimic. Nimeni nu se mai ocupă de rezolvarea problemei, ci cel mult de gestionarea efectelor ei.

„Podul” este o publicație independentă, axată pe lupta anticorupție, apărarea statului de drept, promovarea valorilor europene și euroatlantice, dezvăluirea cârdășiilor economico-financiare transpartinice. Nu avem preferințe politice și nici nu suntem conectați financiar cu grupuri de interese ilegitime. Niciun text publicat pe site-ul nostru nu se supune altor rigori editoriale, cu excepția celor din Codul deontologic al jurnalistului. Ne puteți sprijini în demersurile noastre jurnalistice oneste printr-o contribuție financiară în contul nostru Patreon care poate fi accesat AICI.