”Vreau să ajut oamenii. Vreau să documentez crimele de război prin obiectivul camerei mele”, mi-a spus Yakiv Liashenko, un fotograf independent.
Înainte de începutul invaziei rusești, Yakiv a fost fotoreporter, dar fotografia și absolvenți, petreceri corporatiste și uneori portrete. Cu câțiva ani înaintea războiului la scară largă, Yakiv a trecut printr-o criză creativă, aceasta luând sfârșit pe 24 februarie 2022, când a început să lucreze ca fotograf de război împreună cu jurnaliștii străini care au tot trecut prin Ucraina. Drept urmare, Yakiv a vizitat deseori zonele de război ca fotograf și uneori ca voluntar.
”Cele mai dificile relatări sunt cele referitoare la durerea umană. Nici vederea morților nu provoacă atât de multe emoții”, mi-a împărtășit.
Sursa: Yakiv Liashenko / Kupyansk, noiembrie 2022)
Inevitabil, unele povești l-au marcat în mod deosebit, cum este aceea a unei familii din regiunea Harkov. După ce o rachetă rusească le-a lovit curtea, bărbatului i-a fost amputat un picior. Când soțul a fost luat de salvare, Yakiv și doi jurnaliști străini au rămas cu soția. Era cheală din cauza cancerului. Necesita chimioterapie, însă spitalul de cancer din Harkov era complet evacuat.
(Sursa: Yakiv Liashenko / soldat rus mort în Kupyanskul ocupat, toamna lui 2022)
”Femeia asta a apucat mâna unui jurnalist și a început să plângă. A fost un monolog plin de durere, a vorbit despre viața ei grea. Despre boala ei, despre soțul rămas fără un picior, despre bombardamentele zilnice care cad asupra satului ei, despre lipsa banilor… În acel moment nu mi-am mai putut reține lacrimile”, își amintește fotograful.
Referitor la aspecte similare am purtat o discuție și cu Vladislav Krasnoshchok, artist și realizator de documentare, membru al organizației ”Muzeul Școlii de Fotografie din Harkov”. Întrebat care sunt cele mai dificile probleme pe care le întâlnește din postura de reporter de război, el nu a invocat pericolul de a fi lovit de inamic, sau alte riscuri specifice zonelor de front, ci a indicat practicile birocratice.
(Sursa: Yakiv Liashenko / civil ucrainean ucis de trupele rusești, Bakhmut, toamna lui 2022)
”Pentru mine cel mai dificil lucru e birocrația. Detest comunicarea doar de dragul de a obține acces undeva. De multe ori, ofițerii de presă ne ignoră pur și simplu”.
De-a lungul ultimelor două-trei luni, Vladislav a fost în zona frontului în fiecare week-end. Documentează războiul în mod sistematic. Acoperă subiecte grele precum folosirea și distrugerea echipamentului militar, funcționarea punctelor de stabilizare, exhumări și înmormântări, antrenamente, lupte aviatice, lupte de artilerie ș.a.m.d..
”Motivația principală este că aceasta e istoria Ucrainei. Îmi doresc un fotobook artistic realizat în acest război important, care, sunt convins, se va termina cu victoria noastră”, a punctat el.
(Sursa:Vladyslav Krasnoshchok)
E important să ai grijă de starea ta psihologică. Când se simte epuizat, Vladislav face rotația activităților și o perioadă se ocupă doar de arhiva foto.
”Pentru a face față problemelor emoționale, la un moment dat am vizitat și un psihiatru”, mi-a mărturisit Yakiv Liashenko.
”În general valorile mele s-au schimbat foarte mult. Am întâlnit o mulțime de oameni care stau sub foc și nu sunt evacuați. Ei susțin că acolo este casa lor. Dar o casă e un loc sigur, nu o cutie fără ferestre, fără apă, lumină și încălzire. Nu mi-e frică să-mi pierd casa sau mașina, mi-e teamă să-mi pierd familia sau prietenii”, a precizat Yakiv.
Întrucât viața și sănătatea sunt cele mai importante valori, reporterii de război ar trebui să aibă grijă de siguranța lor. Ei au echipamente de protecție și truse de prim ajutor.
”Jurnaliștii ucraineni au murit, mor și continuă să moară – sarcina dumneavoastră este să deveniți statistici!”, a spus fotoreporterul militar Anton Skyba, în prelegerea ”Evaluarea riscurilor”, destinată reporterilor ucraineni de război.
Fundația 2402 a lansat sesiuni de instruite gratuite de trei zile pentru jurnaliștii militari ucraineni, astfel încât aceștia să poată evalua corect riscurile înainte de a călători într-o zonă de război. Acolo sunt instruiți cum să-și protejeze datele personale, cum să evacueze din foc sau cum să examineze un coleg rănit, acordându-i primul ajutor.
(Sursa: Vladyslav Krasnoshchok)
Fundația 2402 acordă asistență de urgență pentru jurnaliștii ucraineni. Fundația își poate menține activitatea mulțumită finanțărilor primite din partea organizațiilor internaționale și a fundațiilor caritabile.
Asistența constă și în oferirea de echipamente de protecție gratuite și truse de prim ajutor pentru jurnaliști. Comunicarea prin satelit, smartphone-urile și power bank-urile joacă un rol important.
În plus, dacă este necesar, Fundația 2402 plătește costurile tratamentului pentru jurnaliștii răniți în zona de război, totodată oferind asistență și pentru evacuarea familiilor reporterilor, în condițiile în care s-ar impune așa ceva.
Specialiștii fundației oferă și sprijin psihologic gratuit pentru jurnaliști, aceasta reprezentând o inițiativă nouă.
Până în prezent, Fundația 2402 a pregătit deja peste 400 de jurnaliști care acum lucrează în Ucraina și reflectă evoluțiile războiului. Ei sunt ochii unui război teribil în propria lor țară.
În 2024 este planificată organizarea gratuită a trei zile de formare HEFAT nu doar pentru jurnaliști, ci și pentru voluntari și reprezentanții organizațiilor publice.
(Sursa:Vladyslav Krasnoshchok / pod din zona Harkovului, ianuarie 2023)
”Toată lumea își riscă viața de dragul adevărului, însă cu toții vrem să știm cum ne putem proteja viețile. Vor veni la antrenament pentru o experiență comună și cu toții vor pleca cu propriile concluzii. Cineva își va vedea slăbiciunile pentru prima data, cineva se va surprinde plăcut, iar mulți se vor gândi dacă sunt sau nu pregătiți pentru un pericol real”, a precizat Olha Fomichenko-Zakutska, coordonatoarea de programe educaționale a Fundației 2402.
(Sursa: Vladyslav Krasnoshchok / Brigada separată specială 23 în luptele din zona Bakhmutului)
De notat că programul de instruire este dezvoltat conform standardelor internaționale, presupunând și pregătirea în medicină tactică, care se desfășoară conform standardelor Tactical Combat Casualty Care al Departamentului de Apărare al SUA. După finalizarea pregătirii, jurnaliștii primesc, pe lângă echipamente și truse de prim ajutor, un certificat recunoscut internațional de cele mai prestigioase companii media. Ei își riscă viața pentru adevăr.