Polonia a cerut marți, 12 septembrie, Uniunii Europene să prelungească embargoul asupra importurilor de cereale ucrainene. Embargoul ar urma să expire la sfârșitul acestei săptămâni. Mai mult, Varșovia a transmis că va continua să blocheze importurile interne chiar dacă Bruxelles-ul va decide să ridice interdicția. Drept răspuns, Kyivul a avertizat că va apela la un for internațional pentru a contesta restricțiile.
Restricțiile în cauză au fost impuse de UE încă din luna mai, ceea ce a permis statelor membre - Polonia, Bulgaria, Ungaria, România și Slovacia - să interzică vânzările interne de cereale ucrainene precum grâul, porumbul, rapița și semințele de floarea soarelui.
Interdicția, care a fost concepută pentru a reduce suprasaturarea și perturbarea pieței, nu a afectat tranzitul cerealelor ucrainene pentru export în alte părți ale lumii.
Prim-ministrul polonez, Mateusz Morawiecki, a spus că a cerut Comisiei Europene să-și extindă interdicția asupra cerealelor ucrainene, adăugând că în caz contrar "o vom face singuri pentru că nu putem permite o dereglare a pieței".
Adresându-se fermierilor din Kosow Lacki - regiunea agricolă de est a Poloniei - Morawiecki a subliniat că alegerile din 15 octombrie vor fi cheie pentru viitorul agriculturii țării.
Partidul conservator de guvernământ Lege și Justiție (PiS) încearcă să atragă votanți în rândul fermierilor, comunicând că cerealele mai ieftine din Ucraina fac producția internă să fie neprofitabilă.
"Noi spunem fără echivoc «nu» tuturor oligarhilor ucraineni care doresc să destabilizeze piața agricolă poloneză. Spunem «da» exporturilor prin teritoriul polonez, care au crescut în ultimele luni", a mai zis Morawiecki.
Premierul a reiterat că Polonia va menține interdicția asupra importului a patru tipuri de cereale din Ucraina după data de 15 septembrie, indiferent de decizia Comisiei Europene, instituție ce ar putea să nu prelungească interdicția.
"Interesul fermierului polonez este primordial pentru noi. Fie Comisia va adopta miercuri o nouă interdicție asupra importurilor de cereale, fie o vom extinde noi înșine", a subliniat premierul polonez.
Șeful guvernului a susținut că, atunci când a fost vorba de importurile necontrolate de cereale în Polonia, "am cerut măsuri imediate de la Comisia Europeană".
"Am transmis clar Consiliului European și Președintei Comisiei că, dacă nu vor acționa, Polonia va implementa soluții ce vor împiedica importul de cereale și produse agricole din Ucraina", a zis Morawiecki.
"Aceste importuri destabilizau piețele agricole poloneze", a subliniat Morawiecki. El a adăugat că, întrucât UE nu a răspuns cerințelor Poloniei, "am impus o interdicție unilaterală asupra importului oricăror produse agricole din Ucraina, în special cereale".
Referindu-se la războiul dus de Rusia împotriva Ucrainei, premierul polonez a menționat că Polonia a procedat așa cum ar fi trebuit să facă în această situație.
"Am spus «da» fiecărei femei, fiecărui copil care a intrat în Polonia de pe teritoriul Ucrainei, pentru că aveau nevoie de ajutor. Am spus «da» tuturor celor care aveau nevoie", a zis Morawiecki.
El a explicat că Guvernul de la Varșovia este de acord să exporte și să tranziteze cereale ucrainene pe teritoriul polonez.
"Acest lucru se întâmplă de câteva luni, iar exporturile au crescut în acele luni, așa că este în interesul dumneavoastră (al UE - n.red.) să mențineți prevederea ce e în vigoare astăzi", a argumentat Morawiecki.
"În februarie, 114 mii de tone au trecut pe teritoriul polonez în tranzit, în martie 120 de mii de tone (...). Iar în iunie (...) peste 260 de mii de tone au tranzitat. Acest lucru arată că tranzitul e acum mai mult decât dublu", a declarat ministrul Agriculturii și Dezvoltării Rurale, Robert Telus.
Cum a reacționat Kyivul față de abordarea Varșoviei?
După declarațiile premierului polonez, omologul său ucrainean, Denys Shmyhal, a declarat următoarele pe X: "Nu avem nicio intenție să dăunăm fermierilor polonezi. Apreciem foarte mult sprijinul poporului polonez și al familiilor poloneze! Dar în cazul încălcării legislației comerciale în interesul populismului politic înainte de alegeri, Ucraina va fi forțată să apeleze la arbitrajul OMC (Organizația Mondială a Comerțului)". (sursa: TVP World, Wion)