Fost ambasador al SUA la NATO: "Alianța Nord-Atlantică are nevoie de Ucraina!". Diplomatul american vorbește despre marea greșeală făcută de Washington în perioada 2014-2017 în relația cu Kyivul: "Ar fi trebuit să fim prevăzători!"


Fost ambasador al SUA la NATO: "Alianța Nord-Atlantică are nevoie de Ucraina!". Diplomatul american vorbește despre marea greșeală făcută de Washington în perioada 2014-2017 în relația cu Kyivul: "Ar fi trebuit să fim prevăzători!"

Fostul ambasador al SUA la NATO, Kurt Volker, a susținut recent o sesiune de întrebări și răspunsuri în Kyiv, pe parcursul căreia și-a prezentat punctele de vedere cu privire la viitorul Ucrainei în ceea ce privește apartenența la Alianța Nord-Atlantică. 

Întrebat de Kyiv Post dacă SUA și NATO au ratat varii ocazii în timpul oportunităților anterioare, în special ca urmare a invaziei rusești din 2014, de a cere Ucrainei să se alăture Alianței Nord-Atlantice, respectiv de a o echipa cu avioane de luptă F-16 și de a-i antrena piloții, Volker a răspuns: "În mod deliberat, din 2014 până în 2017, am impus un embargo privind armamentul asupra Ucrainei. Fără sprijin militar (după invazia rusească din 2014 - n.red) - aceasta a fost politica SUA și a fost o mare greșeală".

"Ar fi trebuit să începem un program de pregătire și echipare a Ucrainei într-un mod adecvat încă de la început. Ar fi trebuit să fim prevăzători", a continuat diplomatul american. 

"Din fericire, în 2017, am ridicat această interdicție, iar asta ne-a deschis porțile către alte tipuri de asistență letală, care erau esențiale. Și cred că, slavă Domnului, am reușit, pentru că, în 2022, asta a conferit șansa de a rezista (împotriva invaziei rusești la scară largă - n.red.)", a subliniat Volker. 

Întrebat despre calea Ucrainei către aderarea la NATO, Volker a spus că Alianța Nord-Atlantică are nevoie de Ucraina.

"În rândul mass-mediei, al clasei trăncănitoare din Washington, al tuturor «experților în securitate internațională», subiectul este dezbătut sistematic", a precizat diplomatul american. 

"Primul lucru pe care l-aș spune este că nu cred că NATO realizează că are nevoie de Ucraina", a zis Volker. 

"Dar ei merg către acel punct. Vilnius a fost un mare pas față de punctul unde ne aflam înainte; a fost un mare pas înainte în ceea ce privește înțelegerea la nivelul NATO a ceea ce presupune acest conflict", a continuat acesta.

Volker a vorbit totodată despre amenințarea pe care Rusia o reprezintă nu doar pentru Ucraina, ci pentru toate democrațiile occidentale.

"Părerea mea este că Vladimir Putin a arătat acum o desconsiderare totală față de cadrul de securitate european care a existat după Al Doilea Război Mondial", a zis diplomatul american. 

"El încearcă să restabilească imperiul rus, să amenințe restul Europei, inclusiv țările care au făcut parte din imperiul rus, cum ar fi Estonia și Georgia", a avertizat Volker. 

Volker a spus că viitoarea arhitectură de securitate depinde de apartenența Ucrainei la NATO.

"Misiunea NATO este securitatea și apărarea membrilor săi, respectiv descurajarea atacurilor împotriva acelor membri, astfel încât să nu fim nevoiți să luptăm", a zis diplomatul american. 

"Nu cred că NATO își poate face treaba fără Ucraina", a continuat acesta. 

Volker a abordat, de asemenea, problema Articolului 5 al NATO, spunând că nu ar trebui să existe nicio barieră în calea Ucrainei de a se alătura Alianței Nord-Atlantice dacă se ia în considerare tratatul actual. 

Vorbind despre criticii acestei abordări, diplomatul american a precizat: "Celălalt lucru pentru care ei își fac griji este legat de cum te descurci cu situația unei țări ce nu-și controlează integral teritoriul? Deci, îi primești astăzi, iar astfel au o garanție de securitate în baza Articolului 5".

Volker a spus că neprimirea Ucrainei oferă "un stimulent pentru Rusia să continue războiul, să continue să lupte (perpetuu - n.red.). Nu vrem să creăm acel stimulent". 

În acest context, diplomatul american a precizat că toată lumea ar trebui "să scoată (din sertar - n.red.) adevăratul tratat NATO și să-l citească". 

"Și spun asta serios... Sunt doar câteva pagini. Fiecare articol are doar trei sau patru propoziții. Articolul 5 este articolul-cheie pentru apărarea colectivă", a continuat acesta. 

Volker a explicat că tratatul permite fiecărei națiuni să participe la pactul de apărare reciprocă în modul în care consideră potrivit, fără a răspunde neapărat cu forță militară.

"Tot ce spune este că, în cazul unui atac împotriva unui membru, toți aliații vor răspunde într-un fel, iar apoi vom putea discuta cu toții care e acel răspuns", a conchis Volker. (sursa: Kyiv Post

„Podul” este o publicație independentă, axată pe lupta anticorupție, apărarea statului de drept, promovarea valorilor europene și euroatlantice, dezvăluirea cârdășiilor economico-financiare transpartinice. Nu avem preferințe politice și nici nu suntem conectați financiar cu grupuri de interese ilegitime. Niciun text publicat pe site-ul nostru nu se supune altor rigori editoriale, cu excepția celor din Codul deontologic al jurnalistului. Ne puteți sprijini în demersurile noastre jurnalistice oneste printr-o contribuție financiară în contul nostru Patreon care poate fi accesat AICI.