Aducerea lui Putin în fața tribunalului. Alina Gorghiu: "Pacea și justiția nu pot fi separate!". Intervenția ministrei Justiției în cadrul Conferinței Informale a miniștrilor de resort din statele membre ale Consiliului Europei


Aducerea lui Putin în fața tribunalului. Alina Gorghiu: "Pacea și justiția nu pot fi separate!". Intervenția ministrei Justiției în cadrul Conferinței Informale a miniștrilor de resort din statele membre ale Consiliului Europei

Ministra Justiției, Alina Gorghiu, a participat luni, 11 septembrie, la Conferința Informală a miniștrilor de Justiție din statele membre ale Consiliului Europei – "Justiție pentru Ucraina", desfășurată la Riga, Letonia.

În cadrul conferinței, ministra Justiției a avut o intervenție pe parcursul sesiunii referitoare la "asigurarea răspunderii cuprinzătoare în contextul agresiunii ruse: tribunalul internațional pentru crima de agresiune și mecanism de compensare: lansarea Registrului de daune".

În acest context, Alina Gorghiu a reliefat că pacea nu poate fi atinsă cu adevărat în Europa fără a-i trage la răspundere pe cei care au declanșat și desfășurat războiul împotriva Ucrainei.  

"Restaurarea ordinii internaționale bazate pe reguli și a face dreptate victimelor rămân obiectivele noastre. Pacea și justiția nu pot fi separate!", a afirmat Alina Gorghiu. 

De asemenea, ministra Justiției a evidențiat că România s-a alăturat grupului de state care lucrează cu Ucraina pentru a identifica cea mai bună bază legală pentru înființarea unui Tribunal special pentru sancționarea crimelor de agresiune săvârșite în Ucraina și că statul român participă, totodată, la faza start-up a Centrului pentru Urmărirea Penală a Crimei de Agresiune împotriva Ucrainei.

„Podul” este o publicație independentă, axată pe lupta anticorupție, apărarea statului de drept, promovarea valorilor europene și euroatlantice, dezvăluirea cârdășiilor economico-financiare transpartinice. Nu avem preferințe politice și nici nu suntem conectați financiar cu grupuri de interese ilegitime. Niciun text publicat pe site-ul nostru nu se supune altor rigori editoriale, cu excepția celor din Codul deontologic al jurnalistului. Ne puteți sprijini în demersurile noastre jurnalistice oneste printr-o contribuție financiară în contul nostru Patreon care poate fi accesat AICI.