Atacurile extremiștilor israelieni împotriva creștinilor din Israel ridică motive de îngrijorare pentru politicienii din Danemarca


  • ACP
  • Sep 12, 2023 13:04
  • 1732
Atacurile extremiștilor israelieni împotriva creștinilor din Israel ridică motive de îngrijorare pentru politicienii din Danemarca

Unii politicieni din Danemarca și-au arătat zilele acestea îngrijorarea față de violența în creștere îndreptată împotriva creștinilor în Israel, după mai mulți ani în care acesta a fost făcută publică comunității internaționale.

Publicația daneză Kristeligt Dagblad spune că evreii ortodocși hărțuiesc în mod regulat creștinii, uneori chiar și zilnic, cum este în cazul unui preot armean din Ierusalim care a relatat că a fost scuipat de peste 90 de ori anul acesta de către extremiștii israelieni. 

Profanarea a 30 de morminte dintr-un cimitir creștin de pe Muntele Sion reprezintă alt caz ilustrativ pentru ce s-a întâmplat creștinilor din Israel anul acesta, când se pare că a crescut numărul incidentelor în care sunt victime creștinii. 

Anii trecuți chiar și biserica românească Sfântul Gheorghe din Ierusalim a fost ținta unor acte de vandalism, întăi când persoane necunoscute au aruncat pietre, sticle și gunoaie către ușa bisericii, în anul 2017, după atacuri similare asupra unor lăcașuri de cult catolice, apoi în 2021 un bărbat a încercat să spargă uşa bisericii cu un bolovan și să dea jos emblema Patriarhiei Române. 

Un purtător de cuvânt al partidului parlamentar Venstre, de centru dreapta, Michael Aastrup, numește evoluția „alarmant de negativă” și a subliniat că este foarte posibil ca „în spatele atacurilor să se afle forțe extremiste”. 

În același timp, el a spus că se așteaptă ca Israelul să ia în serios incidentele și să „asigure siguranța atât a populației creștine, cât și a locurilor creștine”. 

Purtătorul de cuvânt al lui Venstre a precizat că va avea o întâlnire cu ambasadorul israelian și că va folosi ocazia pentru a ridica problema violenței împotriva creștinilor. 

Un purtător de cuvânt al altui partid parlamentar danez - Partidul Social-Liberal - s-a exprimat de asemenea pe această temă, spunând că Danemarca ar trebui să adopte o atitudine critică față de ce se întâmplă în Israel. 

„Orice opresiune a minorităților religioase și a comunităților religioase este îngrijorătoare. Prin urmare, trebuie să fim critici la adresa politicii Israelului și să ne exprimam așteptările că minoritățile religioase vor fi protejate”. 

Pe de altă parte, Friis Bach, purtătorul de cuvânt al Partidului Social-Liberal, crede și că palestinienii ar trebui să-și pună ordine în propria casă. 

„Presiunea asupra minorităților creștine vine atât de la coloniștii evrei, dar și de la grupurile musulmane din Palestina” a spus el.

„Podul” este o publicație independentă, axată pe lupta anticorupție, apărarea statului de drept, promovarea valorilor europene și euroatlantice, dezvăluirea cârdășiilor economico-financiare transpartinice. Nu avem preferințe politice și nici nu suntem conectați financiar cu grupuri de interese ilegitime. Niciun text publicat pe site-ul nostru nu se supune altor rigori editoriale, cu excepția celor din Codul deontologic al jurnalistului. Ne puteți sprijini în demersurile noastre jurnalistice oneste printr-o contribuție financiară în contul nostru Patreon care poate fi accesat AICI.